eefje Geschreven door eefje. Foto door: Nanneke

  • Voor slechts € 363.19 naar Hanoi Nu boeken

Hanoi

Hanoi is de bruisende hoofdstad waar veel mensen hun reis in Vietnam beginnen. Begin je in deze stad je reis door Vietnam dan kun je nog wel eens last krijgen van een cultuurshock! Het leven speelt zich voornamelijk op straat af. Door de hele stad lopen handelaren die werkelijk alles verkopen dat je maar bedenken kunt. Ook de miljoenen brommertjes kun je niet missen. Overal waar je loopt schieten ze aan je voorbij en je hoort de hele tijd getoeter. Wil je een straat oversteken? Wacht dan niet tot er een gaatje komt (deze komt er niet) maar doe je oogkleppen op en steek in een rechte lijn over, de brommertjes zullen je ontwijken! Ook wordt er op de stoep, nog geen halve meter naast de brommers gegeten door de bewoners van de stad.

De stad lijkt helemaal niet op Ho Chi Minh City, er hangt een heel andere sfeer. De meeste mensen hebben dan ook een duidelijke voorkeur voor of Hanoi of HCMC. Hanoi staat vol met prachtige oude gebouwen. Midden in het centrum vind je een mooi meer met een park eromheen, waar je op warme dagen kan gaan zitten. Hanoi is ontzettend groot en er is dan ook genoeg te doen. 

Old Quarter

Het Old Quarter is de plek om een guesthouses te vinden. Een basic kamer kost ongeveer $10 dollar en is altijd te vinden, al moet je soms wel even doorzoeken. Als je iets meer luxe wilt moet je in het hoogseizoen vooruit boeken. Ook zitten hier voor de budgetreizigers een heleboel hostels, je kunt al een bed op een slaapzaal vinden vanaf 3 dollar per nacht. Old quarter is ook de beste plek om 's avonds ergens een biertje te gaan drinken. Hier vind je op straat bijvoorbeeld mensen die bier voor 5000 dong verkopen. In de old quarter vind je ook allerlei restaurantjes en winkels. 

Waterpuppets

Veel mensen gaan bij een bezoek aan Hanoi naar een traditionele waterpoppenshow. Kaartjes zijn overal te verkrijgen. De beste plek om een ticket te kopen is bij het theater zelf (57B Dinh Tien Hoang Str.). Dit kun je het beste een aantal uren voor de voorstelling doen zodat je zeker bent van een plekje. Of je echt een kwaliteitsvoorstelling krijgt ligt o.a. aan de prijs van het kaartje. Maar het is sowieso een leuke invulling van de avond. Een ticket voor de voorstelling kost ongeveer 40.000 dong. Let wel op! Het theater is ooit gebouwd voor Vietnamezen en niet voor Westerlingen. Als je langer dan 1.75m bent is het niet de meest comfortabele zit.

Ho Chi Minh mausoleum

Misschien een beetje een vreemde toeristische attractie maar tegelijkertijd bij een bezoekje aan Vietnam bijna niet over te slaan. Het complex is zwaar beveiligd en je wordt  zij aan zij, stap voor stap door een gang geloodst. Dit alles vergezeld met bewapende militaire. Vervolgens zie je het lijk van Ho Chi Minh liggen. Ga er niet vanuit dat je tijd hebt om even rond te wandelen.  Je wordt door het Mausoleum geleid en vervolgens wordt je vriendelijk, doch dringend verzocht zo snel mogelijk het terrein te verlaten!

Militairy History Museum

Ben je geïnteresseerd in de heftige oorlogsgeschiedenis van Vietnam dan is dit museum zeker de moeite waard. Het museum heeft veel (vooral Amerikaanse) tanks en vliegtuigen op de buitenplaats staan, waarop met trotsheid geschreven is wanneer de Vietnamezen deze hebben bemachtigd. Binnen in het museum liggen veel overblijfselen (geweren, kleding, boeken enz.) uit de oorlog. Ook heeft het museum veel mooie foto's te bezichtigen. (Entree 20.000 dong)

Museum of ethnology

Dit is een van de mooiste musea over de Vietnamese cultuur. In het museum hangen prachtige landkaarten, er wordt gedemonstreerd hoe ze koloniale hoeden maakten en je kunt zelfs een nagebouwd traditioneel huis binnenlopen. Om het museum ligt een mooi park. Het museum ligt een beetje buiten het centrum! (Entree 10.000 dong)

Temple of Literature

Hanoi heeft erg veel mooie tempels maar deze tempel is echt het bezoeken waard! Bij binnenkomst zal je merken dat er een enorme oase van rust heerst. Een heel verschil met het hectische Hanoi! De tempel dateert uit 1070. In 1076 werd de tempel omgedoopt tot de eerste universiteit van Vietnam. Hoewel de tempel al ruim twee eeuwen niet meer als universiteit gebruikt wordt, zal je in de tempel nog steeds erg veel studenten in alle rust zien studeren. Ook voor jou kan het lekker zijn even in de tuinen te gaan zitten en tot rust te komen van alle drukte van de stad! (Entree 20.000 dong)

Womens museum

Dit is een leuk museum dat veel info geeft over de rol van de vrouw en al de ethnische minderheden. De vrouw in Vietnam neemt een belangrijke plaats in. Vooral in tijd van oorlog zijn er vrouwen in hoge posities in het leger. De klederdracht afdeling is prachtig. De dracht kan zo ontzettend verschillen terwijl de stammen zo dicht naast elkaar leven. Het berggebied waar ze leven maakt dat ze erg geisoleerd zijn.  (Entree 10.000 dong)

Meer Hoan Kiem

Midden in de stad kan je een mooie wandeling maken langs het meer van Hoi Kiem. Op het meer staat een toren en verder kun je ook een tempel bezoeken. Deze tempel is rustig en een verademing in deze drukke stad. Tevens hoort er een legende bij het meer over een schildpad en een zwaard. Volgens de lokalen brengt het dan ook geluk om vanaf deze tempel een schildpad in het meer te zien. Aan de westkant staan diverse fietstaxi's. Dit is een aanrader om naar bestemmingen als het mausoleum van Ho Chi Minh te gaan of gewoon de sfeer van de stad te proeven. Van tevoren onderhandelen over de prijs is een aanrader, anders betaal je meer.

Marktbezoek

Hanoi heeft vele markten gebaseerd op catagorieen. Zo heb je een schoenen-, tassen-, zonnebrillen-, mobielmarkt vlak bij het meer Hoan Kiem, een 3 verdiepingen hoge markt in het midden van de Old Quarter en een voedselmarkt in het midden van het centrum. Ga een dagje op onderzoek uit en kijk goed om je heen. Er is zoveel te zien, en bijna alle kraampjes verkopen soortgelijke dingen. Dus eerst goed kijken voordat je koopt en vergeet vooral niet af te dingen!

Toertjes

Hanoi is ook de plek om toertjes te regelen. Veel mensen houden Hanoi dan ook als basis tussen bijvoorbeeld een toertje naar Halong Bay of naar de hilltribe markten van Sapa. Daarnaast kan je verder met de trein reizen naar het zuiden richting Hué en Hoi An. Het station van Hanoi kent 2 ingangen. Aan de westkant (straat Tran Quy Cap) voor de bestemmingen Sapa en Hai Phong (richting Ha Long Bay) en aan de oostkant met de stationshal (straat Le Duan) voor de bestemmingen naar het zuiden.

Scooter kopen

Hanoi is de plek voor de aanschaf van een scooter. Op elke hoek van de straat kan je wel een verkoper vinden die scooters of motoren verkoopt. Automatisch, Semi-automatisch of volledig manual. Met deze scooter/motor (je vindt ze in allerlei prijsklassen, van 150-600 euro) kan je besluiten je reis naar het noorden/zuiden zelf te ondernemen. Het leuke hiervan is dat je niet verveeld in een bus/trein zit maar heerlijk om je heen kan kijken, zo nu en dan kan stoppen, kan overnachten in plaatsen die iets minder bezocht zijn door de toeristen en zo de cultuur van het land volledig mee krijgt. Als je uiteindelijk op je eindbestemming aankomt is er een mogelijkheid je scooter weer te verkopen. Of, als je nog naar Cambodja gaat, betaal dan iets meer en neem je scooter mee over de grens!
Tips.

Zorg ervoor dat je de trip niet alleen onderneemt. Stel er gebeurd wat met jou, je scooter of een object dat je raakt, dan is het fijner als je hulp hebt van medereizigers dan dat je alles zelf moet oplossen. Verder is het uiteraard ook veel gezelliger met meerdere reizigers. 

Zorg dat je een EHBO kit bij je hebt met ontsmettingsmiddel, verband, pleisters en gaas. (Meest belangrijke verzorging als er iets gebeurd. Deze benodigdheden kan je makkelijk in een locale apotheek op elke hoek van de straat kopen. kost weinig)!

Zorg dat je altijd je helm draagt! In Vietnam (heel Azië eigenlijk) zijn ze erg strikt in het dragen van deze helm. Voor locals minder,... maar zien ze een toerist zonder helm dan kan dit een fikse boete opleveren. Maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste, een helm zou je altijd op moeten hebben, vooral als je in een ander land rijdt. Besef wel: je moet in Vietnam een Vietnamees rijbewijs hebben om te mogen rijden, dus als je een ongeluk krijgt ben je niet verzekerd (omdat je illegaal aan het rijden bent en dat wordt niet gedekt). Een Vietnamees rijbewijs kan je alleen krijgen door een test te doen, hiervoor moet je minimaal 3 maanden in Vietnam blijven. 

Verschillen sfeer Hanoi en Ho Chi Minh stad

In Hanoi heerst een dorpse sfeer met leuke straatrestaurants (hot pot oftewel fondue), waarbij je de gastvrijheid van de lokale mensen proeft en zijn de mensen over het algemeen behoudender. Ho Chi Minh stad is een grotere stad, waarbij de sfeer veel Europeser is. De mensen zijn daar ook een stuk opener.