Tikva .. Geschreven door Tikva.

Je kunt Laos binnenkomen via verschillende grensovergangen. Niet alle grensovergangen zijn open voor toeristen en of je een visum kunt krijgen aan de grens is ook per grens verschillend.

De grensovergang met Cambodja

De meeste reizigers die van Laos naar Cambodja willen zullen de grens over steken bij de 4000 Eilanden (Si Phan Don in het Laotiaans). Je kan de grens oversteken door zelf naar de grensposten vervoer te regelen en dan je reis te vervolgen als je in Cambodja bent. Ook kun je complete tourtjes boeken. Vooral op de eilanden Don Khong, Don Det en Don Khon worden vele busreizen aangeboden. De boot naar het vaste land is inclusief, de stempelkosten zijn voor eigen rekening. Deze prijzen worden op het moment gehanteerd vraag bij boeking of het eventueel mogelijk is om een korting te krijgen.

                                      Don Khong       Don Det/Don Khon
Phnom Phen                      $33,-              $29,-
Siem Reap/Angkor Wat     $35,-              $30,-
Kratie                                 $25,-              $20,-
Kompong Cham                 $30,-              $28,-

Aan te raden is niet gelijk een lange bus reis te boeken. Boek evt. een bus naar Kratie en vanuit hier een bus naar je eindbestemming. Dit om de reis op te breken en eventueel te voorkomen dat als de bus pech krijgt je niet al je geld kwijt bent of bij vertraging midden in de nacht wordt gedropt bij een guesthouse waar de chauffeur commissie krijgt.

Wanneer je van Cambodja naar Laos wilt hoef je sinds eind 2010 niet meer van te voren een visum te regelen.

De grensovergang met Vietnam

Er zijn verschillende grensovergangen tussen Laos en Vietnam. Een visum voor Laos kun je gemakkelijk aan de grens regelen bij veel grensovergangen. Andersom is dit niet het geval. Regel je visum voor Vietnam dus al eerder bij een tourbureautje in Laos!

Enkele grensovergangen zijn:

Na Maew & Nam Xoi

Dit is de meest noordelijke maar zeker niet de makkelijkste grensovergang. Toch is het de meest voor de hand liggende overgang wanneer je naar Hanoi wilt gaan. Deze grensovergang wordt vaak afgeraden, ben jij deze grens wel overgestoken? Laat ons dan even weten hoe dat ging!

Nam Phao & Cau Treo

Dit is de meest gebruikte overgang doordat hier veel busreizen over de grens gaan. Op dit moment zijn er vrij veel reizigers welke slechte ervaringen hebben met deze overgang. Op veel busreizen worden spullen uit bagage gestolen! Houd je waardevolle spullen dan ook in de gaten om dit te voorkomen.

Dansavanh & Lao Bao

Wanneer je van/naar Hue of Hoi An reist is dit de meest voor de hand liggende overgang. Bij deze overgang kun je in de meeste gevallen zonder problemen oversteken.

Dien Bien Phu- Muang Khua via Tay Trang grensovergang

Wanneer je van Sapa of Hanoi naar het noorden van Laos wilt reizen naar bijvoorbeeld Luang Nam Tha, dan is deze grensovergang een goede optie. Wees wel voorbereid op een zware busrit in een zeer oncomfortabele lokale bus welke om 5.30 uit Dien Bien Phu vertrekt naar Muang Khua, Deze grensovergang wordt steeds vaker door toeristen gebruikt waardoor een visa gewoon ter plekke is te verkrijgen en betaling met Dong zowel als Dollars mogelijk is. Wees er wel op voorbereid dat men een zeer ongunstige wisselkoers hanteert voor zowel de Dollar als de Dong en dat hier en daar wat extra bijdrages geëist zullen worden voor bijvoorbeeld een stempel of gewoon omdat het weekend is. Dit zou niet de prijs van 1 dollar per handeling mogen overstijgen maar het is natuurlijk maar net hoe hun pet staat. De bus brengt je tot aan de  Nam Ou rivier welke je tegen een kleine betaling met een motorbootje zult moeten oversteken. 

De grensovergang met China

Het is mogelijk de grens met China over te steken tussen Luang Nam Tha en Boten. Dit kun je het beste met een minibusje doen. We hebben een uitgebreid verslag over deze grensovergang.

De grensovergang met Myamar

Het is niet mogelijk de grens over te steken richting Myamar. Wil je toch van Laos naar Myamar of andersom reis dan via Thailand!

De grensovergang met Thailand

Er zijn vrij veel grensovergangen met Thailand waar je in de meeste gevallen zonder problemen over kunt steken. Enkele grensovergangen:

Huay Xai & Chiang Khong

Wil je de boottocht tussen Laos en Vietnam maken dan is dit je overgang. Zonder problemen kun je hier de grens oversteken! De boot richting Luang Prabang vertrekt in Huay Xai, net over de grens!

The Friendship Bridge

Tussen Thailand en Laos kun je via een brug de grens oversteken. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf Bangkok naar Vientiane reizen. Vanaf het treinstation Hualamphong in Bangkok reis je dan naar Nong Khai vanwaar je met de bus richting Vientiane kan reizen. Deze reis is natuurlijk ook andersom mogelijk!

Tha Khaek & Nakhon Phanom

Wil je eigenlijk niet naar Laos maar direct naar Vietnam neem dan deze overgang.

Vang Tao & Chong Mek

Deze overgang kun je het beste nemen wanneer je in het zuiden van Laos begint/eindigt. Er gaat een directe trein vanuit de Thaise plaats Ubon Ratchathani (op ongeveer 3,5 uur van Pakse)  richting Bangkok en ook naar Pakse zal het vervoer geen probleem zijn! Ook is het mogelijk een directe bus van bijvoorbeeld Bangkok naar Pakse en andersom te nemen.