Pimpie Geschreven door Pimpie. Foto door: eefje

Don Det is in 1 woord te beschrijven, Hangen! Hang dus maar lekker in je hangmat voor je gezellige huisje op palen langs de Mekong. Ik ben hier compleet tot rust gekomen, voor zover ik dat nog niet was!

Algemeen

Don Det is 1 van de 4000 eilandjes in de Mekong. De eilanden Don Khong, Don Det en Don Khon worden veelal bezocht. Don Khong is het grootste eiland met 24 uur per dag elektriciteit. Don Det en Don Khon trekken veel backpackers. Wil je even bijkomen van al het reizen dan is dit DE plek! Heerlijk in je hangmatje hangen, rondfietsen over een van de prachtige eilandjes of een waterval bezoeken, het kan niet op! Bij aankomst (per boot uiteraard) zul je je misschien even verbazen over hoe klein het dorpje is! De hoofdweg is een zandweg met daaraan zo af en toe een restaurantje, T-shirt winkeltje en kleine hotels. Wil je je op dit eiland verplaatsen dan zul je moeten lopen of een fiets huren. Geen probleem overigens omdat een stukje wandelen op dit eiland zeker geen straf is!

Bezienswaardigheden

Een echter aanrader is het huren van een fiets en op je eigen houtje het eilandje verkennen.  Een echte aanrader is het bruggetje over te steken naar Don Khone en de watervallen bekijken of heerlijke strandjes vinden waar echt niemand is. Hoewel de fietsen een ware ramp zijn zal het een tochtje worden om nooit te vergeten. Voor je uit schieten kippen de 'weg'over en overal zie je de mensen hun gangetje gaan: wasje draaien in de Mekong, kletsen met de buurvrouw en overal lopen de varkens vrolijk rond. Voor wat westerlijk vermaak kun je broodjes halen bij de Zweedse bakker, roken bij de Been there don det bar,

Ook kun je een dolfijnentour boeken, hierbij zie je misschien de zeer zeldzame Irrywady dolfijnen. Dolfijnen spotten, kost je 2 dollar pp voor de boot en 1 dollar om op Cambodjaans grondgebied te komen maar het is zeker de moeite waard! Na al die activiteiten is er niks beters dan een lekker noodle soepje eten vergezeld met een Beer Lao, om vervolgens weer terug richting je hutje te gaan!

Accommodatie

Ga niet naar Don  Det voor luxe. Het gemiddelde hotel op  Don Det is een hutje zonder electiciteit maar wel direct aan het water met een privé hangmatje. Betaal je een paar euro meer dan heb je vaak een eigen badkamer met soms zelfs stroom. Er is overigens niet 24 uur per dag stroom beschikbaar dus houd daar rekening mee! Van te voren een hotel boeken is niet nodig aangezien je het hele eiland zo doorkruist en dus overal even kan vragen of er een hutje vrij is.

Tips

Vergeet niet altijd een zaklamp bij je te dragen er is namelijk geen verlichting op de "wegen" en als het ergens gezellig is is het ineens heel snel donker... (ik spreek uit ervaring) !

Verwacht geen party eiland... alles gaat om 23:00 dicht, de meeste locals liggen om 21:00 al te pitten...

Als je van rust houdt en niet veel nodig hebt kan je je dagen zo niet weken vermaken op dit eilandje en de rest van de regio!