Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Er is veel onduidelijkheid of een visum voor Vietnam nu wel of niet nodig is. Dit komt mede doordat de regels steeds veranderen. Daarom hebben we geprobeerd een aantal dingen op een rijtje te zetten dat het hopelijk gemakkelijker maakt om met de juiste papieren het land in komt.

Op het moment van schrijven heb je een visum nodig voor Vietnam voordat je het land binnen mag. Om een visum te kunnen krijgen voor Vietnam is het een vereiste dat je paspoort bij vertrek uit Vietnam nog minimaal 6 maanden geldig is.

Vietnam per vliegtuig

Wanneer je per vliegtuig aankomt op een van de internationale luchthavens HCMC, Hanoi en Danang kun je twee trajecten bewandelen om aan je visum te komen.

Letter of Approval

Via verschillende sites kun je een Letter Of Approval aanvragen of LOA. Deze sites zorgen er voor dat je visum aanvraag al deels afgehandeld wordt, waardoor je sneller aan een visum komt zodra je op een van de eerder genoemde vliegvelden het land in komt. Alleen met een Letter of Approval krijg je een “Visum on Arrival” anders niet! Voordeel is dat je dus niet naar de ambassade hoeft of het paspoort moet opsturen. Daarnaast is het ook een iets goedkopere optie. Bij het vergelijken van de opties moet je ook de service fee meetellen. Deze ligt ongeveer rond de $10,- maar prijzen veranderen continue.

Je aanvraag voor het visum zal dus via deze sites verlopen en zij sturen in een keer een grote lijst met reizigers naar het Immigration Department van Vietnam. Wanneer je visum goedgekeurd wordt krijg je na twee (werk) dagen bericht.

Na het ontvangen van je Visa Approval Letter / Letter of Approval moet je de volgende zaken controleren:

  • Kijk of de gegevens op de aanvraag kloppen
  • Print de brief die je ontvangt
  • Vul de “Form of arrival” in
  • Zorg voor twee paspoort foto’s. Hoewel op dit moment maar om een foto gevraagd wordt kun je voor de zekerheid er maar eentje extra achter de hand hebben.
  • Neem de brief mee aan boord en indien er naar gevraagd wordt toon deze brief
  • Bij aankomst op een van de internationale luchthavens in Vietnam (Noi Bai in Hanoi, Tanson Nhat in Hochiminh City of Danang in Danang) zorg je er voor dat je de Letter of Approval gereed hebt. Er is een apart kantoor waar je je visum kunt ophalen en betalen. Daarna kun je met je visum door de douane. 
  • Houd $25,- voor een Single Entry visum gereed (30 of 90 dagen geldig) of $50 voor een Multi Entry Visum. Je kunt enkel in Dollars betalen, wel kun je vaak je Euro’s omwisselen in Dollars voordat je deze moet betalen (maar maakt het wachten wel weer langer)
  • Controleer je paspoort of deze nog ten minste zes maanden geldig is en of alle informatie klopt

Je Letter of Approval zijn een aantal gescande bladzijdes met daarop alle namen van mensen die een visum aanvraag gedaan hebben voor Vietnam. Hierop staan de namen, de paspoortnummers en de data waarvoor het visum is aangevraagd. Het document hoort er officieel uit te zien met stempels etc.

Alle bladzijdes van de LOA print je uit en neem je mee. In Vietnam kun je dan de Letter of Approval, een ingevuld Form of Arrival formulier, twee pasfoto’s en $25,- inleveren om een Visum te krijgen. Het Letter of Approval zelf is dus geen visum, enkel een papiertje om sneller (en soms goedkoper) een visum voor Vietnam te krijgen.

Prijzen van het visa en de aanvragen voor een LOA veranderen continue, dus kijk zelf even naar de beste deal voor de LOA. Onderstaande sites zijn met succes gebruikt door onze bezoekers. Sites:

www.cheapvietnamvisa.net
www.visa-vietnam.org

Daarnaast zijn er ook een aantal Nederlandse reisorganisaties in Hanoi gevestigd die het visum voor je kunnen regelen. Het voordeel hiervan is dat je direct antwoord krijgt op vragen en ook nog een voordelige prijs voor de service kosten. Kijk bijvoorbeeld naar:
http://www.friendstravelvietnam.com/
http://www.getupandgovietnam.com/

Een Letter of Approval kan alleen aangevraagd worden wanneer je via een van de eerder genoemde luchthavens het land binnenkomt en geldt dus niet wanneer je over land Vietnam binnenkomt.

Visum aanvraag in Nederland

Een Single Entry visum van maximaal 30 dagen kost ongeveer € 77- in Nederland. Een 1 maand Multi Entry Visum kost €87,- en €122,- voor een Multi Entry Visum voor drie maanden. Je betaald 5 euro extra als je wil dat het visum dezelfde dag klaar is.

Net als bij de Letter of Approval moet je paspoort 6 maanden geldig zijn, heb je één of twee pasfoto’s nodig en moet je ook het Form of Arrival invullen.

De Vietnamese ambassade is gevestigd in Den Haag (Nassauplein 12, 2585 EB Den Haag, 070-3648917, fax 070 3648656). Je kunt je Vietnam visum ook aanvragen over de post. Je moet dan een ingevuld formulier en je paspoort toesturen. Dit formulier kun je downloaden van een van de ontelbare visum sites.

Je stuurt het ingevulde blad samen met het paspoort, de pasfoto's en het geld aangetekend naar de ambassade dan krijg je in de regel binnen 7-10 dagen je paspoort met visum weer retour. Laat door het postkantoor ook een bonnetje bijsluiten voor de aangetekende retourverzending!

Je kunt ook door de visumdienst het visum laten regelen, uiteraard tegen een vergoeding. Als je in de buurt van Den Haag woont of liever het paspoort niet opstuurt, kun je ook naar de ambassade toe gaan en op het visum wachten.

Het is op dit ogenblik echter niet altijd meer mogelijk om het visum ook binnen één dag mee te krijgen. Sommige reizigers melden dat ze het visum binnen 1 dag hebben ontvangen, maar dit zal mogelijk afhangen van de drukte op dat moment. Normaal duurt het vier dagen, na bijbetaling kan het ook binnen twee dagen. Bel van te voren even voor de beste timing. Kosten voor het visum bedragen ongeveer €77,-

Het is ook niet mogelijk om een Letter of Approval te krijgen wanneer je over land Vietnam binnenkomt.

Visum aanvraag voor Vietnam in het buitenland

Vraag je dit visum aan in een buurland van Vietnam, omdat je Vietnam niet vanuit Nederland maar een van de buurlanden bezoekt, dan betaal je ongeveer $30-$40.

In alle buurlanden zijn Vietnamese ambassades en vaak ook visumbureautjes. Over het algemeen duurt een visum aanvraag 3 werkdagen. Voor 12.00 inleveren op werkdag 1 en na 16.00 ophalen op werkdag 3. Dit kan bijna altijd sneller (1 dag/2dagen) maar hier betaal je dan ook meer voor. Wil je je paspoort niet achterlaten op de ambassade omdat je het nodig hebt voor bijvoorbeeld de aanvraag van een ander visum of het ophalen van een postpakketje dan kan je vragen of ze een kopie willen maken. Je moet bij de aanvraag wel het origineel laten zien.

Cambodja

Bij het Vietnamese consulaat in Sihanoukville in Cambodja kun je binnen slechts 10-30 minuten een nieuw visum krijgen voor 60 dollar. Deze optie kan zomaar weer wijzigen dus controleer altijd even het forum om de laatste status op te vragen.

Gegevens consulaat:
Consulate General of Vietnam in Sihanoukville, Cambodia
Address: 310 Ekreach- Khan Mittapheap – Sihanouk City
Phone: +855-3493-3669 / +855-3493-3724
http://www.vietnamconsulate-shihanoukville.org/en

De andere bekende optie is om het bij de ambassade in Phnom Penh een visum te regelen, maar dat schijnt langer te duren (soms enkele dagen) en is duurder.

Embassy of Vietnam
436 Monivong Blvrd, Phnom Penh
Tel: +855-23 362741
Fax: +855-23 427 385, 362 314

In totaal ben je dan dus minimaal 62 dollar en maximaal 72 dollar kwijt aan 2x Vietnam binnenkomen in een tijdbestek van zo'n 2 a 3 maanden ideaal dus als je in Vietnam begint, dan Laos/Cambodja/Thailand wil zien, en weer wil eindigen in Vietnam.

Een 3 maanden visum met meerdere entrees is in totaal daarentegen 85-90 dollar via bijna alle sites, en zelfs meer dan 100 euro als je het in Den Haag regelt.