Seoul

Seoul is de levendige hoofdstad van Zuid-Korea. De stad lijkt niet stil te staan. Het leven gaat er 24 uur per dag door en met de vele neon-lichten, technische hoogstandjes en de modernistische gebouwen lijkt deze metropool nauwelijks historie te bevatten. Wie hier doorheen kijkt zal merken dat Seoul dat wel degelijk heeft. Zo vind je hier paleizen uit de tijd van de Joseon dynastie, boeddhistische tempels en traditionele huizen. Kortom; Seoul is een stad die genoeg te bieden heeft en zeker een lange stedentrip waard is.

Bezienswaardigheden seoul

Seoul heeft staat vol met veelzijdige bezienswaardigheden. Je kan hier genieten van verschillende uitzichtpunten en mooie tempels bezoeken. 

Changdeokgung paleis

Het Changdeokgung paleis is gebouwd in 1405 en diende aanvankelijk als het paleis waar de officiële staatsceremonies werden gehouden gedurende de Joseon dynastie. Tijdens de Japanse invasie in 1592, is het paleis ernstig verwoest. Later, na de Japanse invasie, is dit paleis herbouwd en werd het het centrum van de macht tussen 1618 en 1896. Sinds 1997 staat dit paleis op de UNESCO-werelderfgoederenlijst. Tijdens een wandeling door het complex is er een aantal gebouwen dat je niet mag missen. Allereerst die Injeongjeon hal, die werd gebruikt voor de officiële ceremonies en ook voor ontvangsten van ministers en recepties. Daarnaast de Seonjeongjeon hal, het enige gebouw dat bedekt is met blauwe daken. Ook kun je de slaapkamers zien van zowel de koning (Huijeongdang) als de koningin (Daejojeon). De koning gebruikte zijn slaapkamer ook als kantoor.

Het paleis is niet alleen bekend vanwege haar prachtige architectuur maar ook vanwege de Huwon Secret Garden. Deze tuin beslaat circa 60% van het gehele complex en ligt in een vallei. Van bovenaf is er prachtig uitzicht over de totale tuinen.

De entree voor het paleis bedraagt 3000 W. Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verplichte rondleiding te doen. Het paleis is nu ook zelfstandig te bezoeken. Een rondleiding is echter aan te bevelen omdat je dan meer leert over de gebouwen, de historie van het paleis en je begrijpt meer dingen dan wanneer je zelfstandig rondloopt. Dit geldt zeker wanneer je net in Zuid-Korea bent aangekomen. Een Engelstalige rondleiding is doorgaans beschikbaar om 10:30 en 14:00 uur. Deze duurt 60 minuten. De Secret Garden is niet zelfstandig te bezoeken. Er zijn ongeveer drie tot vier Engelstalige rondleidingen per dag beschikbaar. Per rondleiding mogen maximaal 50 mensen deelnemen. Kom dus op tijd of reserveer van tevoren. Het is mogelijk om online van tevoren te reserveren. De tour door de Secret Garden duurt circa 90 minuten. De rondleiding bedraagt 5000 W en het is verplicht om ook de entree voor het paleis te betalen. Een andere suggestie is een Moonlightour die gedurende de lentemaanden beschikbaar is. Ook deze tour is populair. Boek dus op tijd! Kijk voor actuele tijden voor de rondleidingen in Changdeokgung op hun website. 

Het paleis is dagelijks geopend (met uitzondering van maandag) vanaf 9:00 uur. De sluitingstijden variëren tussen 17:30 en 18:30 uur, afhankelijk van het seizoen.

Adres: 99 Yulgok-ro, Jongno-gu. Metrostation: Jongno 3-ga Exit 6 (Lijn 1, 3 of 5) of Anguk Station Exit 3 (Lijn 3).

Gyeongbokgung paleis

Gyeongbokgung is het grootste paleis uit de Joseon Dynastie. Dit was het eerste paleis dat in gebruik werd genomen door de familie tot aan de Japanse invasie in 1592. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1395. Gedurende de Japanse invasie is het paleis totaal verwoest en pas na 300 jaar herbouwd. Het paleis heeft een indrukwekkende hoofdpoort: Gwanghwamum. Hier vindt ook elk uur een wisseling van de wacht plaats tussen 10:00 en 16:00 uur.

Tot aan de Heungnyemun poort kun je gratis rondkijken. Los van de poorten en de muren zul je weinig kunnen zien. De entree voor het paleis bedraagt 3000 W. Eenmaal binnen kun je deelnemen aan een van de Engelstalige rondleidingen om 11:00, 13:30 en 15:30 uur of zelf op je gemak rondkijken. De rondleiding duurt circa één tot anderhalf uur. In het paleis is ook het National Folk Museum of Korea te vinden. Kijk voor actuele tijden voor de rondleidingen in Gyeongbokgung op hun website. 

Het paleis is dagelijks geopend (met uitzondering van dinsdag) vanaf 9:00 uur. De sluitingstijden variëren tussen 17:00 en 18:30 uur, afhankelijk van het seizoen. Dit is één van de meest toeristische paleizen in Seoul en het kan er dan ook behoorlijk druk zijn!

Tip: Voor een mooie foto spot ga je naar het dakterras van het National Museum of Contemporary History, gelegen aan de 198 Sejong-daero, Jongno-gu. Helaas is dit terras in de wintermaanden gesloten maar in de zomermaanden kun je hier gratis op.

Adres: 161 Sajik-ro, Jongno-gu. Metrostation: Gyeongbokgung Exit 5 (Lijn 3)

Bij het paleis is ook het National Palace Museum of Korea  gevestigd. Hier vind je ruim 20.000  relikwieën uit de Joseon Dynastie van de paleizen Gyeongbokgung, Changdeokgung en Changgyeonggung en de Jongmyo Shrine. Dit museum is dagelijks geopend (met uitzondering van maandag) van 9:00 tot 18:00 uur en gratis toegankelijk. De ingang vind je vlak achter Gwanghwamum.

Adres: 12 Hyoja-ro, Jongno-gu. Metrostation: Gyeongbokgung Exit 5 (Lijn 3)

Gyeonghuigung

Gyeonghuigung is misschien wel het minst bekende paleis van de vijf grote paleizen in Seoul uit de Joseon Dynastie. Dit paleis dateert uit 1632, maar is tijdens de Japanse bezetting in 1908 volledig verwoest. Tot op heden is het niet gelukt om het paleis volledig te restaureren. Slechts 1/3 van het oorspronkelijke paleis is nu te zien. Het paleis is gratis te bezichtigen en is het meest rustige van alle paleizen in Seoul. Het paleis is dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur en is op maandag gesloten.

Adres: 55 Saemunan-ro, Jongno-gu. Metrostation: Gwanghwamum Exit 1 (Lijn 5)

Changgyeonggung

Dit paleis ligt op circa 20 minuten wandelen van Changdeokgung. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1104 en diende als zomerpaleis ten tijde van de Koryo Dynastie. Later, tijdens de Joseon Dynastie, werd het tijdelijk het hoofdpaleis toen Gyeongbukgung werd gebouwd. Het paleis is dagelijks geopend (met uitzondering van maandag) vanaf 9:00 uur. De sluitingstijden variëren tussen 17:30 en 18:30 uur, afhankelijk van het seizoen. De entree bedraagt 1000 W. Er is tweemaal daags een gratis Engelstalige rondleiding beschikbaar om 11:00 en 16:00 uur. Deze duurt circa 60 minuten.

Adres: 185 Changgyeonggung-ro, Jongno-gu. Metrostation: Anguk Exit 3 (Lijn 3)

Deoksugung

Deoksugung ligt vlakbij het stadhuis en is anders dan de andere koninklijke paleizen. Deoksugung heeft niet alleen een Koreaanse bouwstijl, maar kent ook westerse invloeden. Het paleis was een tijdje het hoofdpaleis toen tijdens de Japanse invasie in 1592 de andere paleizen verwoest waren. Dit paleis is ook om een andere reden bijzonder; het is het enige paleis waarvan het terrein ook in de avonduren te bekijken is en je dus verlichte gebouwen ziet. Het paleis is dagelijks geopend van 09:00 tot 21:00 uur (gesloten op maandag) en de entree bedraagt 1000 W. Er zijn Engelstalige rondleidingen beschikbaar. Meestal om 10:30 en 13:30 uur op werkdagen. Kijk voor actuele tijden voor de rondleidingen in Deoksugung op hun website. 

Een van de redenen om dit paleis zeker op je lijstje te zetten, is de wisseling van de wacht voor de Daehanmun poort. De wisseling vindt driemaal per dag plaats om 11:00, 14:00 en 15:30 uur (met uitzondering van maandag). Het is een waar spektakel waar zo'n 50 mensen aan deelnemen. De wisseling van de wacht duurt ongeveer 40 minuten. Natuurlijk zit ook hier een toeristisch element in; na afloop kun je op de foto met de bewakers en sleutelbewaarders.

Adres: 99 Sejong-daero, Jung-gu. Metrostation: City Hall Exit 2  (Lijn 1 of 2)

Royal Palace Pass
Voor 10.000 W kun je een Royal Palace pass aanschaffen. Je krijgt dan toegang tot de vier paleizen Gyeongbokgung, Changdeokgung, Changgyenggung en Deoksugung  en  Jongmyo. De pas is tot drie maanden na dag van aanschaf geldig. Zeker een aanrader dus als je graag alle paleizen wil bezoeken. 
 

Cheonggyecheon

Ooit lag op de plek van deze gracht een drukke autoweg. Sinds 2005 stroom hier weer water net als vroeger toen er nog geen weg was gebouwd. De gracht is ongeveer 5,8 kilometer lang en er langs loopt een boulevard. Een populaire plek om op mooie zonnige dagen een wandeling te maken en zeker voor stelletjes!

Metrostation: Gwanghwamum Exit 5 (Lijn 5)

Bukchon Hanok Village

Bukchon Hanok Village is het gebied tussen Gyeongbokgung en Changdeokgung. Hier staan circa 900 traditionele Koreaanse huizen. Het is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Met het verschil dat er vandaag de dag ook nog Koreanen wonen. Het is misschien dan ook te vergelijken met Volendam. Het is hier een drukte van jewelste. Ondanks alle toeristen is het toch ontzettend leuk even door de smalle straten te slenteren en te genieten van uitzichten want ook dit deel van Seoul is heuvelachtig.

Bij het Jaedong Tourist Information Center aan de Buckhon-ro-4-gil kun je een kaart van het gebied halen met een uitgezette wandeling erop. Ook de interessante plekken staan op de kaart genoemd. In de ochtenduren en avonduren is het minder druk dan overdag.

Metrostation: Anguk Station Exit 2 of 3 (Lijn 3).

Jogye-Sa

De grootste boeddhistische tempel in Seoul is Jogye-Sa. Midden gelegen tussen hoge gebouwen en winkels vind je hier de heilige tempelgrond. De tempel wordt vandaag de dag nog steeds actief bezocht door boeddhisten. Let vooral op de prachtige details van de gebouwen.

Adres: 55 Ujeongguk-ro, Jongno-Gu. Metrostation: Anguk Exit 6 (Lijn 3)

Seodaemun Prison History Hall

De Seodaemun gevangenis is gebouwd in 1908 en vooral bekend geworden vanwege de gruweldaden die hier plaats vonden ten tijde van de Japanse overheersing in de 20ste eeuw. Hier werden in die tijd Koreaanse politieke gevangen gehouden, gemarteld en geëxecuteerd. De cellen zijn nog steeds te bezoeken. Door middel van wassen beelden, geluidopnames en video's neemt men je mee in het leven van een gevangene in die tijd. Je ziet onder meer de martelkamers, de cellen, de werkgebouwen, sportveld en de vrouwengevangenis. De tentoonstelling beslaat meerdere gebouwen op het terrein en er is een duidelijke looprichting aangegeven. De beschrijvingen zijn ook in het Engels beschikbaar en dat maakt het een toegankelijk museum voor toeristen.

De gevangenis is dagelijks geopend van 09:30 tot 17:00 uur (gesloten op maandag). De entree bedraagt 3000 W.

Adres: 251 Tongil-ro, Seodaemun-gu.  Metrostation Dongnimmun Exit 5 (Lijn 3)

Gangnam en K Star Road

Hoewel Gangnam en K-pop pas écht bekend werden met de hit Gangnam Style van Psy in 2012, bestaat K-pop al veel langer als specifiek genre in de muziek. De K-pop zoals wij die kennen, kent haar oorsprong in de jaren '90. Gekenmerkt door vaak elektronische stijlen van muziek en het gebruik van vele kleuren. Gangnam is dé wijk van de K-pop. Hier zitten ook de meeste platenlabels en het is de wijk waar de diverse K-pop sterren het liefst rondhangen.

In Gangnam vind je bij Exit 7 van het metrostation Apgujeong Rodeo de K Star Road. Dit is de Hallyuwood Walk Of Fame. Deze bestaat uit kleurrijke beren waarbij elke beer staat voor een zanger/zangeres of band uit het K-pop genre. Bij elke beer staat ook uitgebreide informatie over de band of zanger/zangeres.

Nabij het metrostation Gangnam, om precies te zijn bij Exit 11, staat de Gangnam Style Horse Dance Stage. Een ode aan Psy. Vele toeristen maken dan ook hier hun foto als herinnering aan de wijk Gangnam.

Samsung D’Light Store

De Samsung D'Light Store is meer dan een winkel. Het heeft meer weg van een interactieve tentoonstelling waarbij je de nieuwste technologische snufjes kunt uittesten en dat allemaal gratis. De store is geopend van 10:00 tot 19:00 uur (op zondag dicht).

Adres: 11 Seocho-Daero 74 gil  Metrostation Gangnam Exit 8 (Lijn 2)

Koningsgraven Seonjeongneug

Midden in Gangnam ligt een groene oase van rust. In het park Samneung liggen drie graven van de koningen en koningin uit de Joseon dynastie. Koning Seongjong en zijn vrouw Jeonghyeon Wanghu liggen aan de ene kant van het park terwijl de tombe van hun zoon, koning Jeongjong zich aan de andere kant bevindt. Sinds 2009 maakt dit complex onderdeel uit van de UNESCO-werelderfgoederenlijst.

Deze koninklijke graven zijn dagelijks te bekijken van 06:00 tot 21:00 uur (in de wintermaanden vanaf 6:30 uur) tegen een bescheiden entree van 1000 W. De meeste mensen gebruiken dit park om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en een rustig rondje te wandelen.

Adres: 1 Seoullung-ro 100 gil. Metrostation: Seolleung Exit 8 (Lijn 2 of Bundanglijn)

City Hall en Seoul Plaza

Het stadhuis dat heden ten dage in gebruik is, is in 2012 opgeleverd. Het is een modernistisch glazen gebouw. Het oude stadhuis staat voor dit gebouw en kent een meer klassieke bouwstijl. Hier is op het moment de bibliotheek in gevestigd. Voor de bibliotheek ligt Seoul Plaza. Op dit plein is een aantal demonstraties gehouden die van historische betekenis waren, waaronder de demonstratie van de onafhankelijkheidsbeweging op 1 maart 1919. Ook is het op deze plek waar tijdens grote evenementen, zoals het WK Voetbal in 2002, sportfans bij elkaar komen en speciale evenementen te vinden zijn. In de winter ligt er een ijsbaantje op Seoul plaza en kan er geschaatst worden.

Adres: 110 Sejong-daero, Jung-gu, Metrostation: City Hall Exit 5 (Lijn 1 en 2)

N Seoul Tower

De N-Seoul Tower, gelegen op de top van de berg Namsan, is 236 meter hoog en bied je een fantastisch 360º uitzicht over Seoul. Het uitkijkplatform is dagelijks geopend vanaf 10:00 tot 23:00 uur (op zaterdag tot 24:00 uur). Een bezoekje kost 10.000 W. Hier is ook een Giftshop gevestigd waarbij je ter plekke kaarten kan kopen en op de post kan doen. Handig dus om eventueel je adressen mee te nemen als je de toren gaat bezoeken! In de toren zijn meerdere eetgelegenheden gevestigd. Het hoogstgelegen restaurant zit zelfs nog boven het uitkijkplatform. Bij de ticket office kun je een plaats in het restaurant reserveren.

De berg Namsan is een populaire plek om een wandeling te maken. Omdat je helemaal naar de top moet, kan het best pittig zijn maar het is - alleen al vanwege de uitzichten onderweg - zeer de moeite waard. Hou er rekening mee dat je zeker zo'n 3 kilometer naar de top zal moeten afleggen en eenzelfde afstand weer naar beneden moet. Een andere leuke manier om van en naar de toren te gaan, is met de kabelbaan. Deze ligt ongeveer op tien minuten loopafstand van het metrostation Myeong-Dong (Exit 3). Een retour kost 8.500 W en de kabelbaan is open van 10:00 tot 23:00 uur. Er zijn ook diverse shuttlebussen vanaf verschillende metrostations (1.200 W Cash of 1.100 met een metrokaart). Kijk voor meer informatie op de website van de N Seoul Tower.

Adres: Namsan, Metrostation: Myeong-dong Exit 3 (Lijn 4)

Nationaal Museum of Korea

Het nationaal museum in Seoul is het grootste museum in Zuid-Korea. Het laat de gehele geschiedenis van het land zien. Van de pre-historie tot de moderne tijden. Het museum is ruim opgezet en ontzettend licht. Dat maakt het een prettig museum om er doorheen te wandelen. Het gebouw is immens en je zou hier zo dagen kunnen rondwandelen om de ruim 270.000 museumstukken te bekijken. De vaste collectie heeft ongeveer drie verdiepingen. Niet overal staat alles in het Engels nader uitgelegd maar het huren van een audioguide behoort tot de mogelijkheden.

De toegang tot het museum is gratis. Voor speciale exposities betaal je een toeslag. Het museum is op maandag gesloten. Op dinsdag, donderdag en vrijdag is het museum geopend van 09:00 tot 18:00 uur. Op woensdag en zaterdag van 09:00 tot 21:00 uur en op zondag van 09:00 tot 19:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van The National Museum of Korea.

Adres: 137 Seobinggo-ro, Yongsan-gu. Metrostation: Ichon Exit 2 (Lijn 4 of Chungang Lijn)

War Memorial of Korea

Van 1950-1953 woedde de Koreaanse Oorlog die diepe sporen heeft nagelaten in de geschiedenis van Zuid-Korea. Het museum is tevens een memorial voor zij die vielen en hebben gevochten in deze oorlog. Buiten staan een aantal beelden waaronder een symbolisch beeld van een klok die stil staat op de datum en het moment dat de Koraanse oorlog begon. Buiten vind je verder ook nog diverse oorlogsvoertuigen en wapens. Binnen in het gebouw word je door drie verdiepingen door de oorlogsgeschiedenis van Zuid-Korea geleid. Waarbij je niet alleen meer leert over de Koreaanse oorlog vanuit Zuid-Koreaans perspectief maar ook over de Japanse bezetting en de Vietnamoorlog. Daarnaast vind je uitgebreide informatie over het leger van Zuid-Korea (ROK soldiers) en diverse oorlogsmaterialen waaronder communicatiemiddelen maar ook wapens. Een indrukwekkend museum wat zeker niet aan mag ontbreken tijdens je bezoek aan Seoul. Je leert meer over het Zuid-Koreaanse perspectief op de banden en verhouding met Noord-Korea. Het is wel belangrijk je te beseffen dat zodra je aan de andere kant van de grens zou staan, de verhalen over diezelfde oorlog anders zijn.

Het museum is dagelijks geopend van 09:00-18:00 en de vaste expositie is gratis te bezoeken. Eea betekent dat je nagenoeg het hele museum kan zien, op één kleine ruimte na. Je hebt zeker een dagdeel nodig om dit museum te bekijken.

Adres: 29 Itaewon-ro, Yongsan-gu. Metrostation: Samgakji Exit 1 of 2 (Lijn 4 of 6)

Gwanjang Market

Gwanjang Market staat bekend als de grootste voedselmarkt van Seoul. Ruim 200 stalletjes met eten heten je hier welkom. Natuurlijk zie je de bekende Zuid-Koreaanse gerechten zoals kimchi en seafood, maar ook vind je hier bijzonder koopwaar dat wij in Nederland niet zo snel op zo'n markt tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan schildpadden of haaien.

Adres: 88 Changgyeonggung-ro, Jongno-gu. Metrostation: Jongno 5-ga Exit 8 (Lijn 1) Euljiro 4-ga Exit 4 (Lijn 2 of 5)

Bugaksan

Bugaksan is één van de bergen rondom Seoul  en is tevens de hoogste van de vier toppen. Ongeveer 342 meter hoog. Het ligt in het noorden van de stad en wordt ook wel eens Baegaksan genoemd. Over de bergen heen is de Seoul Fortress Wall gebouwd. Het gedeelte rondom  Bugaksan is lange tijd gesloten geweest voor publiek, maar heden ten dage kun je dit gedeelte van de muur beklimmen tussen de poort Changhuimun en de poort Sukjeongmun. Het is vrij steil en de weg bestaat uit heel veel steile traptreden en dat maakt het een pittige beklimming. Zeker wanneer de zon schijnt. Om naar Sukjeongmun te komen, kost het je al snel 1,5 uur.

Het is er verboden foto's te maken, behalve op een select aantal plekken waaronder het uitkijkpunt. Overal zie je soldaten en beveiligingscamera's. Je kunt ook niet zomaar dit stuk van deze muur beklimmen; je zal jezelf moeten inschrijven en een paspoort moeten laten zien alvorens je de muur op mag. Het is echter de moeite waard. De uitzichten zijn prachtig en mede dankzij de beveiligingsmaatregelen, is het er rustig.

Het is wel even zoeken naar de ingang. Je kunt namelijk alleen met een bus bij de poort komen. Bussen 1020, 7022 en 7212 stoppen bij de poort (de Koreaanse letters van de bushalte zijn als volgt: m자하문 고개) en het wordt niet omgeroepen in het Engels. De bussen vertrekken vanaf Gyeongbokgung (Lijn 3) metrostation boven bij Exit 3. Het kost even wat moeite om de bussen te vinden maar op het station zijn ook diverse mensen behulpzaam door je de weg te wijzen.

Dagtrips vanuit Seoul

Everland

Pretparken in Zuid-Korea zijn grootst en bijzonder. Zo ook Everland, dat ongeveer 40 kilometer van Seoul af ligt bij de plaats Yongin. Het is misschien wel het best te beschrijven als een mix tussen de Efteling en Disneyland waarbij je ook een dierentuin hebt en een safaripark. Hier vind je de steilste houten achtbaan ter wereld en daar zul je dan ook wel even geduld voor moeten hebben. De wachtrij is lang! Verder kun je veel fantasy achtige gebouwen verwachten en er is een gedeelte geïnspireerd op Nederland met zelfs een molen en een Nederlands straatje met zogenaamde winkels.  's Avonds is het park prachtig verlicht.

Het park is dagelijks geopend van 10:00-22:00. De entree bedraagt normaal gesproken 52.000 W maar voor buitenlandse bezoekers zijn er regelmatig kortingen en betaal je gemiddeld 27.000 W. Ga hiervoor naar de groupsoffice ongeveer 50 meter naar rechts als je met je neus voor de hoofdingang staat. Laat hier je paspoort zien en je krijgt een ticket voor gereduceerd tarief. Vanaf Seoul rijden er verschillende bussen naar het shuttlebus station nabij het park. Dit zijn 'rode bussen' waaronder de lijnen 5700 (Gangbyeon Station) en 5200 (Sinnonhyeon Station, Gangnam Station, Yangjae Station) die je met de T-money kaart kan betalen. Vervolgens leg je het laatste stukje naar het park met een shuttlebus af. De website van Everland is ook in het Engels beschikbaar. Kijk op de website van Everland voor actuele informatie over vervoer, openingstijden en entreeprijzen

Demilitarized Zone (DMZ)

Misschien is dit wel de meest bizarre plaats ter wereld. Aan de ene kant is de demilitarized zone de 240 kilometer lange grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea waar de spanning heden ten dage tussen beide landen te voelen is. Aan de andere kant is het een toeristische attractie geworden omdat het juist deze plek is waar je een glimp van Noord-Korea kan opvangen zonder er daadwerkelijk geweest te zijn. Het is niet te beschrijven wat je voelt op het moment dat je aan de grens staat, het stil is en je recht voor je aan de overkant een Noord-Koreaanse soldaat ziet staan voor een hoog gebouw. Het is haast surrealistisch. Het is alleen mogelijk om met een tour naar de grens af te reizen. Een aanrader is Koridoor Tours; waarmee je ook daadwerkelijk de JSA bij Panmunjeom in gaat en dus op de bewuste plek staat met alleen de meetingroom die Zuid van Noord scheidt.  Lees meer over een bezoek aan de DMZ.

Eten en drinken

In Seoul barst het van de eet- en drinkgelegenheden. Buurten waar veel mensen naar toe gaan om lekker Koreaans te eten zijn Gangnam en Myeong Dong. Hier vind je allerlei Korean BBQ restaurants. Ook zul je zien dat Seoul overspoeld is door ketens. Dit kan wel eens handig zijn voor een lekker ontbijt of lunch want brood eten zoals wij dat doen, dat gebeurt niet in Zuid-Korea. Ketens als Paris Baquette, Tous Les Jour en Café Bene hebben eten naar Westerse maatstaven waaronder croissant, hartige broodjes en zoete broodjes. Verder is er ook yoghurt te vinden. Bovendien hebben ze vaak lekkere koffie en taartjes. Als je fan bent van speciaalbier dan is Craftwork Taphouse een aanrader (651 Itaewon 2-dong Myungsan Building). Dit is Koreaans bier en bovendien een leuke pub om gezellig te eten.

Accommodatie

Net als in elke hoofdstad, zijn ook de bekende ketens in Seoul vertegenwoordigd. Er hangt wel een prijskaartje aan. Alternatieven zijn er in appartementen (bijvoorbeeld via airbnb) of hostels. Qua ligging zijn wijken als Gangnam, Myeong Dong en Itaewon handig, maar het beste referentiepunt is te kijken naar een accommodatie vlakbij een metrostation. Hou er verder rekening mee dat Seoul heuvelachtig is. Het zou  zomaar kunnen zijn dat je je zware koffer een steile heuvel op moet dragen.

Vervoer naar en in Seoul

Incheon International Airport is het hoofd vliegveld nabij Seoul waar de meeste internationale toeristen naartoe vliegen. Er zijn tussen Amsterdam en Seoul Incheon Airport rechtstreekse vluchten beschikbaar, maar deze vluchten zijn prijzig. Het is goedkoper om met een overstap via Londen Heathrow of Frankfurt te vliegen. Ook via Helsinki en Warschau zijn er tegenwoordig goedkopere vluchten beschikbaar. Het loont dus om even goed te zoeken alvorens je een ticket boekt.

Vanaf Inchecon International Airport kun je met de metro richting Seoul. Een snellere, en misschien wel comfortabelere, optie is een Airportbus. Vanaf het vliegveld rijden twee soorten bussen naar Seoul. De City Limousine bus stopt bij de grotere metrostations en bekendere bezienswaardigheden. De KAL Airport bus gaat naar de grotere hotels in de stad. Kaartjes koop je bij de bushaltes op het vliegveld. Als je teruggaat kun je meestal een kaartje kopen bij de chauffeur zelf. Prijzen zijn ongeveer 15.000 W. Dit kan goedkoper zijn, afhankelijk van waar je naar toe moet.

Van en naar Gimpo Airport gaan binnenlandse vluchten als regionale vluchten naar bijvoorbeeld Taiwan, Japan en Shanghai.

Seoul is een grote stad maar kent een uitstekend metronetwerk. Het metronetwerk is goed toegankelijk voor toeristen. Alle namen van de metrostations zijn ook in het Engels geschreven. Door middel van zowel kleuren als nummers kun je de lijnen en de stations herkennen. Een goede metrokaart is handig omdat je deze vaak zult gebruiken. Er is ook een app beschikbaar 'Seoul Metro Subway Map' waarmee je zelfs offline kunt kijken wat de snelste route is om van en naar bezienswaardigheden te komen.

Het tarief van de metro is afhankelijk van de gereisde afstand. Het basistarief is altijd 1.250 W. Na ongeveer 10 kilometer ga je bijbetalen (100 W per 5 kilometer). Mocht je verder dan 50 kilometer gaan reizen, dan betaal je vervolgens per 8 kilometer 100 W extra. Een metrokaart is te koop in de ticketmachines op de diverse station. Omdat Seoul een grote stad is en je veel gebruik zal maken van het openbaar vervoer, loont het om een T-Money kaart te kopen. Dit is een soort OV chipkaart. Je krijgt dan ook 100 W korting op het basistarief. Deze kaart kun je voor 3000 W kopen bij de kiosken. Helaas kun je hem niet opladen met een creditcard of bankpas en zul je dus contant geld op zak moeten hebben. Het is wel zo dat een overstap van metro naar bus met een T-Money card gratis is. Soms krijg je nog kortingsbonnen als je de toeristenversie koopt. Lees meer over de metro, de metromap en tarieven op de website van Seoul Metro.

Geschreven door Lisan Kerstens op 31 Dec 2019 12:53.

Cached Page - Parse time: 0.17862200737