bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: WizardOfOss

De Koreaanse keuken heeft duidelijk Japanse invloeden maar ook een heel eigen karakter. De Koreaanse keuken is vooral bekend vanwege de kimchi en de grote hoeveelheden vlees op de 'Korean barbecue'.

Soorten gerechten

Een van de meest typerende Koreaanse gerechten is kimchi. Wij zeggen "cheese" als we op de foto gaan, Koreanen zeggen "kimchi". Dit geeft gelijk het belang van dit gerecht aan. Westerse toeristen moeten meestal wennen aan deze uitgesproken smaak die het best valt te omschrijven als zuurkool gemaakt van Chinese kool met veel knoflook en chili. Er zijn overigens vele soorten kimchi maar de Chinese kool variant is wel de meest populaire onder de Koreanen.

Korea is bekend vanwege de Koreaanse barbecue. Bulgogi en galbi zijn hier voorbeelden van. Dit is gemarineerd rundvlees, varkensvlees of kip dat gegrild wordt aan tafel. Het hoofdgerecht wordt geserveerd met een assortiment bijgerechten. Het aantal bijgerechten kan variëren tussen 4 tot wel 20 gerechtjes. Voorbeelden van bijgerechten zijn blaadjes sla (doe een stuk vlees in het blad sla, oprollen en dippen in saus – dit mag met je handen), (ingelegde) groeten, soep, kimchi, saus, knoflook (kan je gegrild of rauw in je slapakketje doen). Als je rijst (bap) wilt, moet je dat soms er apart bij bestellen.

Als je geen Korean barbecue wil dan is bibimbap mogelijk een alternatief. Dit is een rijstgerecht met groente en vlees als topping. Je roert alles door elkaar en eet het dan op. De soep die erbij geserveerd wordt, eet je separaat en niet gemixt. Voor de vegetariërs is het al snel grijpen naar noodles met louter groenten, hoewel deze natuurlijk ook met vlees te verkrijgen zijn. Verder wordt er ook vis gegeten in Zuid-Korea, met name in vissersplaatsen zoals Busan.

Er wordt niet zoals bij ons in Nederland ontbeten. Gelukkig zijn er genoeg ketens,met name Franse ketens, die een goed assortiment brood of zoete broodjes/gebak aanbieden voor het ontbijt.

Eetgewoonten

Eten in Korea is een sociaal gebeuren. Ze delen vaak gezamenlijk één gerecht. Sommige gerechten kan je alleen voor minimaal 2 personen bestellen. In Zuid-Korea gebruik je (metalen) chopsticks maar rijst wordt met een lepel gegeten. Om slapakketjes te maken, mag je je handen gebruiken. Je krijgt meestal een karaf drinkwater bij je eten die je onbeperkt kan laten bijvullen. Het bijvullen van je eigen fles water wordt ook zonder problemen gedaan.In Korea is fooi geven niet gebruikelijk.