Michiel W Geschreven door MichielW. Foto door: WizardOfOss

  • Voor slechts € 90.14 naar Busan Nu boeken

Busan is na Seoul de grootste stad van Zuid-Korea. De zuidoostelijk gelegen stad heeft de grootste haven van het land en huist 4,6 miljoen inwoners. De stad ligt vrij dichtbij Japan. Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat er ten opzichte van de rest van het land meer invloed te zien is van Japan, Rusland en de Filipijnen. Er zijn een paar straten in het centrum waar alleen maar restaurants en winkels zijn uit die landen, wat vrij bijzonder is voor een land zo homogeen als Zuid-Korea. Busan is een interessante bestemming als je van cultuur of van het strand houdt.

Vismarkt Jagalchi in Busan

In Busan zelf is een van de grootste attracties de vismarkt Jagalchi Market. Deze is goed te vergelijken met de beroemde Tsukiji Market in Tokio, maar natuurlijk wel iets kleiner. Veel van de vissen en zeedieren die er verkocht worden, leven nog. Op de verdiepingen boven de markt kun je de vis laten klaarmaken en opeten. Vlakbij de vismarkt is Busan Tower, gelegen in het Yongdusanpark. Vanuit de toren kan je heel Busan van boven bekijken. In het park worden regelmatig kunstexposities gehouden.

Boeddhistische tempels in Busan

Een klein stukje ten noorden van Busan in de heuvels is de boeddhistische Beomeosatempel uit de zevende eeuw. Deze tempel is een aantal keer in vlammen opgegaan. De oudste delen van de tempel stammen uit 1613. De tempel is een prachtig voorbeeld van de architectuur uit de Joseon Dynastie tijd. De tempel is goed te bereiken met de bus en er zijn gratis Engels sprekende gidsen die je een rondleiding kunnen geven.

Een bijzondere tempel om zeker te bezoeken wanneer je in Busan bent is de: Haedong Yonggungsa Tempel (gebouwd in 1376). Een watertempel, die in tegenstelling tot andere boeddhistische tempels, nabij de rotsachtige kust ligt. Je kan er met metrolijn 2 komen, halte Haeundae station, via uitgang 7. Als je met een groep bent, is het beter om met een taxi heen te gaan. Dat is goedkoper en je verdwaalt dan minder snel.

Stranden in Busan 

Wanneer je nog niet genoeg hebt gehad van de mooie stranden is Songjeong Beach een goede optie om heen te gaan. Minder druk dan Haeundae. Wel een beetje een gedoe om er met openbaar vervoer te komen, weer lijn 2 stoppen bij Haneundae, exit 7. Vervolgens neem je één van de volgende bussen naar SongJeong station: 100, 139, 142. 

Busan is een van de weinige plaatsen in het land met een zandstrand (Haeundae Beach). Dit strand is ook waar de meeste hotels zijn. Naast het strand is het grootste aquarium van het land (Sea Life Busan Aquarium). Dit aquarium heeft onder andere een tank van drie miljoen liter water waar een doorzichtige tunnel onderdoor loopt, waar je de haaien om je heen kan zien zwemmen.

Oorlogsmonumenten in Busan

Een iets minder leuk stukje uit de historie van Busan: op een bepaald moment tijdens de Koreaanse oorlog was Busan het enige stuk van Korea dat nog in handen van de Verenigde Naties was. Ter nagedachtenis aan de doden die hierbij gevallen zijn is er een grote begraafplaats met een aantal monumenten en 2300 graven.

Vervoer van, naar en in Busan

De makkelijkste manier om vanaf Seoul in Busan te komen is met de hogesnelheidstrein. Deze vertrekt meerdere keren per uur, tijdens de spits zelfs om de tien minuten. De trein zal je misschien bekend voorkomen: het zijn dezelfde treinstellen die in Frankrijk voor de TGV/Thalys gebruikt worden. In Zuid-Korea opereren twee treinmaatschappijen; Let's Korail en Korail

Busan heeft een goed en modern metronetwerk waarmee je bijna overal in de stad en zelfs tot Haeundae Beach kunt komen.

Vliegveld in Busan

Busan is ook bereikbaar per vliegtuig. De luchthaven van Busan heet Gimhae en biedt binnenlandse vluchten van en naar het eiland Jeju en van en naar de steden Gimpo en Yangyang.

De reistijd van het centrum van Busan naar de luchthaven en vice versa is ongeveer een uur met de (shuttle)bus. De shuttlebus, of airport limousine (zoals de luchthaven 'm zelf noemt), stopt op de volgende plekken: Namcheon-dong, Haeundae, Seomyeon, Busan Station (Chungmu-dong - Nampo-dong - Coast Passenger Terminal - Jungang-dong - Busan Station - Busanjin Station - Seomyeon Lotte Hotel - Gimhae Airport).

Ook Express city bus 1009, Intra-city bus 307 en Village bus 11 en 13 gaan naar de luchthaven van Busan. De Intercity-bussen die de volgende plekken aandoen, rijden ook naar het vliegveld: Masan, Changwon, Gyeongju, Yangsan, Ulsan, Jinhae, Gimhae, Pohang, Dongdaegu, Gumi, Geoje, Tongyeong en Gwangju.

De metro op lijn 3 vanaf Daejeo station brengt je ook naar Gimhae. Hetzelfde geldt voor de metro op lijn 2 vanaf Sasang station.

Met de boot van Zuid-Korea naar Japan

Vanuit Busan kun je met de boot naar Japan. Een overtocht van Busan naar het Japanse Fukuoka (ook wel Hakata genoemd) duurt niet langer dan drie uur als je met het Japanse JR Beetle of met het Zuid-Koreaanse Kobee reist. Camellia Line biedt de optie er 6,5 uur over te doen. Een enkeltje op JR Beetle's ferry kost ongeveer 13.000 yen. De reservering moet wel drie maanden van tevoren gemaakt worden. Tickets van Kobee zijn duurder, maar ook een optie natuurlijk. 

Van Busan kun je ook naar het Japanse Osaka, wat dichtbij Kyoto ligt, reizen. Deze reis duurt wat langer. Pantsar Dream brengt je 's nachts in 19 uur van Busan naar Osaka of andersom. Kampu Ferry doet hetzelfde in 14 uur. Kampu Ferry kan je ook naar Shimonoseki of oost-Fukuoka brengen.

Alle tickets zijn ook te bestellen via www.aferry.co.uk Over het algemeen zijn de tickets via deze site goedkoper dan bij de varende bedrijven zelf.