Land en bevolking Oman

Bevolking

In Oman wonen ongeveer 2,7 miljoen mensen. In tegenstelling tot buurland Verenigde Arabische Emiraten zijn de Omani geen minderheid in hun eigen land, toch wonen er bijna 800.000 niet Omani in het land. Dit zijn voornamelijk Indiërs, Pakistanen en mensen uit Bangladesh die simpel werk uitvoeren. Daarnaast is er een groep hoogopgeleide westerse expats.

De meeste bewoners wonen in steden. Voor 1970 waren er maar 3 scholen in het land maar tegenwoordig kan iedereen naar school. De overheid is de grootste werkgever van het land.

Wat betreft vrouwen rechten is Oman een van de meest vooruitstrevende landen in de regio. Vrouwen mogen naar school, werken, stemmen en zitten ook in het parlement. Het dragen van een hoofddoek is niet verplicht maar wel gebruikelijk. De sharia rechtgeving wordt in Oman gehanteerd voor familiezaken.

Geschiedenis

Oman is een van de oudste bewoonde gebieden ter wereld. De Soemerians kenden het land  al onder de naam Magan. Oman was rond 2300 v chr  een gewilde handelspartner vanwege de kopermijnen.  Nog ouder zijn de nog steeds intacte Beehive tombes in de buurt van Nizwa.

Oman was eeuwen lang onderdeel van het Perzische rijk. Oman was een van de eerste gebieden ter wereld die islamitisch werden. Vanaf die tijd had Oman een alleen heerser die tevens de geestelijk leider was.

Van 1515 tot 1650 waren delen van Oman waaronder Muscat in bezit van Portugal. Ook Iran bezette Oman een aantal jaar. De leider die deze bezetters er uitzette werd de Sultan en sinds die tijd wordt Oman gereageerd door een Sultan.

Maar ook Oman zelf breide behoorlijk uit rond 1700 bestond het rijk ook uit delen van de Afrikaanse kust waaronder het eiland Zanzibar. Oman werd vooral rijk door handel in specerijen maar zeker ook in slaven.

Toen de slavenhandel rond 1850 werd afgeschaft ging het slecht met het land, tot overmaat van ramp kon er geen opvolger gekozen worden en werd het land opgesplitst. Er kwam een Sultan van Oman en een Sultan van Zanzibar. De twee sultanaten bleven wel nauw met elkaar verbonden totdat Zanzibar in 1964 onafhankelijk werd.

De sultan van Oman kreeg als alleenheerser te maken met diverse groepen zoals de Iman van Oman en de Dhofar onafhankelijkheidsbeweging die het land op wilden splitsen. 

De huidige sultan zette zijn vader af en sloot eerst vrede met de Dhofar rebellen en besloot flink te investeren in de toekomst van het land. Dankzij de vondst van olie was dit ook mogelijkheid.

Tot 1970 waren de inwoners van Oman erg arm en konden ze bijvoorbeeld niet lezen en schrijven en was het land afgesloten van de buitenwereld. Er kwamen scholen en wegen. Oman heeft echter niet de reusachtige olievoorraden als haar buurlanden dit en het karakter van de Sultan zorgde ervoor dat de lokale bevolking niet megarijk werd en er andere industrieën zoals gas en koperfabrieken werden opgestart.

Politiek

De sultan is nog steeds alleenheerser. Maar de sultan heeft wel besloten een regering in te stellen. Vanaf 2003 mogen alle Omani vanaf 21 jaar stemmen.  De regering bestaande uit 83 mannen en vrouwen maar heeft uitsluitend een adviserende rol. De huidige Sultan wordt gezien als zeer vooruitstrevend. Hij heeft in Engeland gestudeerd, is gescheiden en heeft geen kinderen.

Ligging

Oman bevindt zich in het Arabisch schiereiland. De buurlanden van Oman zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saudie-Arabie. Daarnaast grens het land aan de Arabische zee en de golf van Oman.

Landschap

Oman heeft een wat vreemde vorm en mede daardoor een gevarieerd landschap. Aan de Arabische golf bevind zich de hoofdstad Muscat.

Vijftig tot 100 km van de kust beginnen de Hajar bergen. Deze steile bergen zijn de hoogste in dit deel van het Arabisch schiereiland.  De hoogste bergtop in het gebied is Jebel Akhdar van rond de 3km hoog. Hier in de buurt vind je ook de zogenaamde Grand Canyon van Oman Het berg gebied is geliefd om met een 4wd doorheen te rijden of te kamperen, een aantal wadi’s doorsnijden de bergen.

Na de bergen is een centraal plateau, hier bevinden zich ook nog een aantal belangrijke steden zoals Nizwa.

Vervolgens krijg je heel woestijn, de Wahibi Sands.  Aan de rand van de woestijn zijn nog wel wat dorpjes en (toeristische) bedoeïen kampen. Verder er is weinig, er loopt een weg door de woestijn en een langs de kust om uiteindelijk in de provincie Dhofar uit te komen.

Dhofar bevind zich in de buurt van de grens met Jemen.  De belangrijkste stad hier Salah is de tweede grootste stad van Oman. Dankzij de jaarlijkse Monsoon is dit gebied een stuk groener dan de rest van Oman.

Geschreven door Tikva .. op 15 Sep 2022 16:03.

Cached Page - Parse time: 0.011523962020874