Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Nizwa is nog veel meer dan Muscat een echte Omaanse stad. Het is een prima basis om als zelfstandige reiziger te verblijven. De attracties van Nizwa heb je redelijk snel gezien maar je kunt verschillende dagtrips maken. Heb je eigen vervoer dan is Bahla, Jabrin, El Ain en Wadi Damm zo’n trip die je in een lange dag kunt maken. Een andere optie is een dag trip naar de Jebel Shams waarbij je onderweg nog kunt stoppen bij bijvoorbeeld de Hoota cave of bij het dorpje Misfah.

Nizwa

Nizwa was in de de zesde en zevende eeuw de hoofdstad van Oman. Het is nog steeds de grootste en belangrijkste stad in de regio. Interessant om te bezoeken zijn vooral het fort van Nizwa en de Souq.

Het fort van Nizwa (500baisa) komt uit de 12e eeuw. Er is een uitkijktoren vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. De Souq bestaat uit een gedeelte met souvenirs en een gedeelte met etenswaren. Neem hier zeker ook een kijkje, bij de vismarkt zie je bijvoorbeeld allerlei soorten vis die klaargemaakt worden voor verkoop.

Je kunt in Nizwa zelf overnachten maar als je eigen vervoer hebt dan zijn er ook diverse goede opties net buiten de stad. Rondom de Souq zijn diverse goedkope etensmogelijkheden. Er is in Nizwa geen duidelijk busstation. Bussen naar Muscat vertrekken vanaf de souq maar bussen naar Ibri en Salahah vertrekken vanaf andere plekken in de stad. Je kunt het beste van te voren ter plekke informeren. 

Dagtrips vanaf Nizwa

Bahla en Jabrin

Elke zichzelf respecterende stad in Oman heeft wel een (Portugees) fort. De meeste zijn tussen de 800 en 400 jaar oud. Dit zijn ook de grootste attracties in de steden Bahla en het vlakbij gelegen Jabrin. Voor de verkiezing mooiste fort van Oman is Jabrin (entree 0,5OR) de grootste kanshebber. Omdat dit ook als paleis dienst deed is het paleis van binnen erg mooi versierd.

Bahla is dan weer een leuk stadje om rond te slenteren met smalle straatjes en enkele van de oudste woningen in Oman. Bahla heeft ook een veel geprezen souq. Het fort van Bahla is nog niet zo lang geleden gerestaureerd (entree 0,5 OR) en is een Unesco World Heritage site. Wil je een kijkje nemen in het fort bekijk dan de site: http://www.virtualbahla.com/

Beehive tombes El Ain en Wadi Damm

Een van de meest bijzondere dingen die je in Oman kan bezichtigen zijn de beehives tombes van El Ain. Deze tombes zijn 5000 jaar oud en worden door Unesco de meest complete collectie uit deze periode waar ook ter wereld genoemd. De tombes zijn een meter of 2 hoog en in zeer goede staat. En alsof het nog niet bijzonder genoeg is, is er ook nog eens een geweldig uitzicht. Op de achtergrond heb je namelijk de loodrechte Jebel Mist klif die bijna een kilometer hoog is.

De prachtige Wadi Damm kan je goed combineren met een bezoek aan de beehive tombes. Het ligt om dezelfde route maar een stuk verder. Je rijdt door tot een parkeerplaats. Vanaf daar is het nog een flink stuk de rivier volgen en flink klimmen en klauteren over de rotsen. Je loopt wel 30-40 minuten tussen steeds hoger wordende kliffen. Maar de beloning is er dan ook naar. Deze prachtige helder blauwe meertjes heb je bijna zeker helemaal voor jou alleen . Waarschuwing, deze wadi is extreem gevaarlijk bij regen.

Jebel Shams en El Hoota Cave

Absoluut een bijzonder landschap in Oman zijn de Jebel Shams. Hier bevind zich het hoogste punt van Oman.(3075 m). Het bijzondere is niet de berg zelf maar de spectaculaire superdiepe kliffen. Dit gedeelte staat bekend als de grand canon van Arabie. Je kunt hier ook prachtig wandelen maar ga je echt ver de canyon in dan heb je wel een goede kaart nodig.  Onderweg vanaf Nizwa naar de Jebels Shams kan je stoppen bij de El Hoota Cave. De entree hiervoor in 5,5OR per persoon. Ook kom je nog langs het zeer fotogenieke verlaten dorpje Gul. Na de Jebel Shams kan je wanneer je een 4wd auto hebt ook een spectaculaire tocht over de bergen maken door Wadi Ban Awf om zo bij de kust aan te komen.

Al Hamra en Misfah

Al Hamra en Misfah zijn twee fotogeniek dorpjes aan de voet van de Hajar bergen. Al Hamra heeft veel huizen in oude stijl. Huizen in deze stijl zie je nog wel vaak in Oman maar meestal niet op dit formaat. Misfah is nog vanwege de ligging ook zeer geliefd bij fotografen. In dit dorpje staan ook een aantal borden met wandelroutes in de prachtige omgeving.