Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Voor de echte avonturier is het bewandelen van de normale wandelpaden al snel niet spannend genoeg meer. Gelukkig hoef je Oostenrijk niet te verlaten om toch avontuur te beleven, dit door een van de vele via ferrata routes beklimmen. Is het beklimmen in de bergen te uitdagend dan is klimmen in het klimbos van Hornpark een leuk alternatief.

Wat is via ferrata?

Via ferrata, wat letterlijk ijzeren weg in het Italiaans betekent, is het afleggen van een route waarbij je gezekerd bent aan een staalkabel. Meestal loopt deze route in de buurt van of aan de rand van een bergwand, klauter je over ijzeren trappen en trotseer je hang- en touwbruggen, waardoor je over een kloof van de ene naar de andere bergwand kunt. Bij een eventuele val blijf je hangen aan de staalkabel. Dat laatste is wel een geruststellende gedachte, maar verder is via ferrata niet voor watjes en of mensen met hoogtevrees. Dat gezegd hebbende is via ferrata, klettersteig in het Oostenrijks, absoluut een aanrader om te doen in Oostenrijk, ook voor kinderen. Je klimt op grote hoogte en je hebt op hele mooie plekken een super gaaf uitzicht over de bergen en heuvels in het gebied. Het levert ook zeer gave foto’s op wanneer je een kleine handzame camera meeneemt.

Bij via ferrata zijn er verschillende gradaties voor een route die aangegeven staan door middel van letters. Daarbij is een route met voornamelijk A’s gemakkelijk en voor beginners. Hierbij lopen de meeste routes over gemakkelijke paden, waarbij niet al te spannende hoogte verschillen worden overwonnen. De A routes zijn goed afgezekerd en de stukken waar je moet klimmen zijn (relatief) gemakkelijk met voldoende hulpmiddelen om je aan vast te houden of omhoog te klimmen.

Routes met E’s zijn het moeilijkst en voor (ver) gevorderde waarbij je steile wanden moet overwinnen. Er zijn (wat) minder plekken waar je je voet in kunt zetten om te klimmen of jezelf omhoog kunt trekken. Hier komt het aan op je arm- en beenkracht, voor de echte bikkels dus.

Er zijn verschillende routes waarbij de moeilijkheidsgraad afgewisseld wordt, maar laat je daar als ongetrainde maar sportieve reiziger niet door afschrikken zolang er niet al te veel C’s, D’s en E’s in voorkomen.

Kitzbüheler Horn

In St. Johann (Tirol) zijn twee nieuwe via ferrata routes aangelegd die je op de Kitzbüheler Horn kunt gaan verkennen. De opnieuw aangelegde routes zijn uitdagend en leuk voor iedereen die wel van een beetje fysieke uitdagingen houdt. Ook beginners kunnen een idee krijgen wat het is om zo’n parcours af te leggen op de oefenroute. Via de skilift op de Hohe Salve berg klim je tot zo’n 1.829 meter boven zeeniveau naar het Harschbichlalm restaurant met prachtig uitzicht over het landschap. Vanaf de Harschbichlalm wandel je een kleine 20 minuten naar de Kitzbüheler Horn waar zich een oefenroute bevind. Op deze route van 100 meter (level A met af en toe level C) leer je vooral de technieken die bij via ferrata komen kijken en kun je proeven aan de sport terwijl je van bijzondere panorama uitzichten kunt genieten.

Na het oefenparcours kun je beslissen of je in staat bent een echte uitdaging aan te gaan door naar top van de Kitzbüheler Horn te klimmen. De route begint vlak bij de Ludwig-Scheibersteig, waarbij je  ruim 350 meter in lengte aflegt en ruim 150 meter via de stalen kabels en langs de bergrand jezelf naar de top klimt. Deze route heeft verschillende secties met moeilijkheidsgraad C, maar wanneer je de top bereikt zal je beloond worden met het indrukwekkende uitzicht op het Großglockner. Na afloop kun je uitrusten in het restaurant terwijl je geniet van het uitzicht.

Voorbereidingen

Wanneer je een normale conditie hebt is het mogelijk om via ferrata te beoefenen, maar het is niet iets dat je moet overschatten. Er zijn verschillende parcours van verschillende levels. Je kunt gemakkelijk bij de eenvoudige routes beginnen om kennis te maken met de technieken en om een idee te krijgen wat de sport inhoudt. Het is belangrijk om kleding aan te trekken waarin je jezelf gemakkelijk kunt bewegen. Bij voorkeur kleding dat snel kan drogen wanneer je transpireert en eventueel een fris windje kan tegenhouden. De bewegingsvrijheid is absoluut het belangrijkste bij de je kledingkeuze. Ook goede stevige schoenen met voldoende grip zijn noodzakelijk om de parcours veilig af te kunnen leggen.

In de meeste gevallen zal je een via ferrata parcour afleggen met een gids. De gids verzorgt een tuigje, een helm en andere veiligheidsmiddelen waarbij je gegarandeerd een mooi avontuur tegemoet gaat. Wij hebben goede ervaringen met Thomas van Pure Mountain, een kundige gids met geduld en die heldere uitleg geeft.

Een helm is noodzakelijk omdat steenslag een risico kunnen vormen. Dit doordat er andere klimmers boven je kunnen zitten in de route en er stenen naar beneden kunnen vallen. Waarschuw andere klimmers wanneer er een steen naar beneden valt en blijf bij een waarschuwing zo dicht mogelijk bij de wand en kijk vooral niet omhoog.

Op verschillende websites kun je lezen hoe zwaar een bepaalde route is en hoe lang je er ongeveer over doet. Stem de routes af op je eigen conditie. Begin gemakkelijk en ga in stappen in moeilijkheidsgraad omhoog. Overschatting is een probleem dat je ten alle tijden wil voorkomen, omdat je eenmaal tijdens de route weinig andere opties hebt dan deze af te maken. Ook wanneer deze te moeilijk blijkt of conditioneel te zwaar.

Het weer in de bergen kan snel omslaan. Zorg dus dat je zo goed mogelijk geïnformeerd bent wanneer je vertrekt.