Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Mayrhofen is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en is vooral een populaire wintersportbestemming. Maar ook in de zomer heeft Mayrhofen erg veel te bieden, zeker wanneer je van sportieve activiteiten zoals mountainbiken of wandelen houdt.

Mayrhofen is, met net geen 4.000 inwoners, niet zo groot, maar wel van alle gemakken voorzien en goed te bereiken met het vliegtuig, de trein of de auto. Omdat Mayrhofen vooral bekend staat als wintersportbestemming is het in de zomer een goedkope(re) vakantiebestemming dan sommige andere plekken in Oostenrijk.

Bezienswaardigheden

Mayrhofen zelf heeft geen bezienswaardigheden, maar het is een ideale plek om te verblijven en van daaruit tal van activiteiten te ondernemen. De meeste bezienswaardigheden rondom Mayrhofen liggen in de buurt van het plaatsje en zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer, te voet of via de skiliften.

Wanneer je vooraf al weet dat je een aantal activiteiten wil gaan doen, kun je naar de Zillertal Activcard kijken. Met deze keycard krijg je 10% korting bij de aangesloten partners, gratis toegang tot de zes (buiten)zwembaden in Zittertal, mag je gratis één keer per dag gebruik maken van één van de negen skiliften en mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Er zijn drie verschillende kaarten te krijgen:

Geldig

Volwassenen

Kinderen

6 dagen

€63,50

€31,50

9 dagen

€86,50

€43,50

12 dagen

€108,50

€54,50

Of de kaart voor jou rendabel is, hangt af van de activiteiten die je gepland hebt en de lengte van je bezoek. Je doet er dus goed aan om je hier vooraf in te verdiepen.

Guided E-Bike Tour naar Zillergrund

Rondom Mayrhofen kun je enorm mooie fietstochten maken door de valleien en bergen. Hoewel wij Nederlanders niet opkijken van een stukje fietsen is het toch anders als je de bergen van Mayrhofen moet trotseren. Voor de echte die-hards is het ongetwijfeld goed te doen op een “normale” mountainbike, maar denk je dat je geen topatleet bent ,dan kun je ook een E-bike huren. Met deze elektrische mountainbike is het een stuk eenvoudiger om lange afstanden af te leggen én toch nog actief te bewegen. Er zijn verschillende opties mogelijk met de E-bike. Zo worden ze met en zonder tours aangeboden. Wanneer je nog nooit eerder op een E-bike hebt gereden is het misschien handig om eerst een tour met een gids te maken. Je leert hoe de E-bike werkt en hoe je de fiets zo kunt instellen dat je een goede balans hebt tussen het gebruik van je accu en op eigen kracht fietsen. 

Wanneer je een Guided E-Bike Tour wil boeken, worden er drie verschillende tours aangeboden. Naar Stilluptal, Zemmgrund – Schlegeis en Zillergund. Deze laatste tour hebben wij tijdens ons bezoek ondernomen.

De fietstocht van 44 kilometer begint in Mayrhofen. Daarna rijd je door de 25 kilometer lange Zillgrund vallei bijna naar Italië en helemaal naar de Zillergrund Dam. De dam ligt ongeveer 2.441 meter boven de zeespiegel. Onderweg naar de Zillergrund Dam rijd je door het prachtige Oostenrijkse landschap, met overal kleine boerderijtjes, beekjes die je moet oversteken en langs hoge kliffen met watervallen. De lichte stijging gedurende de route zorgt er voor dat je ondanks je E-bike toch een beetje je best moet doen om vooruit te komen. Wanneer je eenmaal bovenaan bij de Zillergrund Dam bent aangekomen kun je in het Einkehr zum Adlerblick restaurant van het uitzicht genieten.

Met een goed gevulde maag en weer volop energie rijd je dezelfde weg terug naar Mayrhofen. Op de route terug kunnen adrenaline junkies kijken met welke snelheid ze bergafwaarts durven te suizen. Je haalt met gemak meer dan 50 kilometer per uur als je de remmen niet gebruikt. Het blijft natuurlijk overal goed opletten op het andere verkeer en je moet alleen voluit gaan op de langere rechte stukken.

Je kunt de E-Bikes o.a. huren bij Hotel Neue Post. Vraag bij de receptie naar de mogelijkheden. De E-bike tour neemt ongeveer een ochtend of middag in beslag inclusief de pauze in het restaurant.

Ben je meer van het wandelen dan van het fietsen? Dan kun je vanuit Mayrhofen één keer per uur met de bus naar de dam reizen. Vanuit hier kun je dan één van de verschillende wandelroutes volgen.

Via Ferrata Gasthof Zillertal (beginners)

Eén van de leukste en meest uitdagende sporten die je in de Oostenrijkse zomers kan doen is Via Ferrata. Gezekerd aan een stalen kabel klim je via een parcours dat uit stalen voetstukken bestaat een bergwand op. Het is net zo spannend als het klinkt, maar het is meestal niet zo moeilijk als het lijkt. Iedereen die een normale conditie heeft kan de meeste Via Ferrata routes wel afleggen. Daarnaast zijn de routes meestal aangeduid met een letter die de moeilijkheidsgraad aangeeft.

De Via Ferrata van Gasthof Zillertal naar Gasthaus Zimmereben is bijvoorbeeld geschikt voor alle leeftijden. Dat zeggen de Oostenrijkers tenminste. Hoewel de route goed te doen is en het lijkt alsof kinderen er minder moeite mee hebben dan volwassenen, is het een activiteit die niet onderschat moet worden. Er zijn drie verschillende routes die hier kunnen worden afgelegd. Ze zijn uitdagend en leuk om te doen. De Zimmereben route is geschikt voor alle leeftijden en duurt ongeveer één uur. De Huterlaner is wat moeilijker en richt zich op wat meer ervaren klimmers. Je legt deze route in ongeveer 1.5 uur af. De Pfeilspitzwand is het allerlastigst en duurt daarom ook het langst, namelijk een uurtje of 2. Wanneer je één van de routes helemaal hebt afgelegd kun je niet anders dan trots zijn en je (persoonlijke) overwinning vieren met een heerlijk drankje in Gasthaus Zimmereben. Ze serveren hier (naar eigen zeggen) ook de beste Schnitzels van Oostenrijk dus als je wil weten of jij deze mening deelt, kun je er eentje bestellen.

Je kunt vanuit Mayrhofen gemakkelijk naar het beginpunt van deze Via Ferrata lopen. Kosten voor het huren van een complete Via Ferrata set zijn €12,- 

Via Ferrata Schlegeis Dam (Beginners en gevorderden)

Als je de 50 kilometer p/u die je op een E-bike haalt niet spannend genoeg vindt, is de gevorderde Via Ferrata waarschijnlijk de perfecte activiteit voor jou! Sinds de zomer van 2017 is het mogelijk om deze dam van 131 meter hoog te beklimmen via een Via Ferrata parcours.  Er zijn twee verschillende routes. Eentje voor beginners en een route voor gevorderde klimmers. Wij raden je aan om sowieso te beginnen met de route voor beginners om een idee te krijgen hoe ontzettend hoog je aan het klimmen bent en om te ervaren wat de kromming van de dam voor invloed heeft op het klimmen. Het is echt enorm leuk en spannend om te doen en daarom is het zeker aan te raden om het in ieder geval uit te proberen.

Naast de Via Ferrata is het ook mogelijk om vanaf de bovenkant van de dam via een touw naar beneden te klimmen. Met deze verschillende klimopties kun je gemakkelijk een lange tijd hangend en klimmend bij de dam spenderen. De gemakkelijke Via Ferrata route kost zo’n 45 minuten. als je voor de moeilijke optie kiest, ben je tussen de 60 en 90 minuten kwijt.

Je kunt een complete Via Ferrata klim set huren (helm, tuigje) voor €10,- . Afhankelijk van het weer kun je in de maanden mei tot en met oktober hier klimmen.

Schlegeis Dam tour

Voor mensen die niet zo veel adrenaline kicks nodig hebben is er meerdere keren per dag de Schlegeis Dam rondleiding. De gratis rondleiding duurt ongeveer een uurtje en is zeker de moeite waard. Je krijgt eerst een korte algemene uitleg over de dam, de elektriciteit die wordt opgewekt en er wordt uitgelegd hoe de dam is gebouwd. Wist je bijvoorbeeld dat een dam bouwen in Oostenrijk helemaal niet zo makkelijk is?! De bergen aan iedere zijde van de dam bewegen namelijk en de dam zelf beweegt tot wel 7 cm afhankelijk van hoe vol het stuwmeer Zillertal is.

Je kunt ook de binnenkant van de dam bekijken en met eigen ogen zien welke middelen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de dam in tiptop conditie is. De tours worden het hele jaar door gegeven en zijn dus ook een leuke activiteit voor in de winter.

Stoomtrein naar Jenbach

Iedere donderdag kun je vanaf het treinstation in Mayrhofen naar Jenbach met de stoomtrein. Deze toeristische trein rijdt door de mooie valleien van de regio. Als je uitstapt kun je een tijdje in Jenbach rondlopen en vervolgens  met de trein weer terug naar Mayrhoven reizen.

De stoomtrein vertrekt in de zomermaanden iedere donderdag om 13:00u. Je kunt de trein terug nemen om 2:45 of 3:07.

Sunrise tour Nassa Tuxalm

In alle vroegte kun je met een shuttle bus naar Nassa Tuxalm reizen vanuit waar een zonsopkomstwandeling start. Eigenlijk kunnen we beter midden in de nacht zeggen want je zal om 3:00u op de verzamelplaats in Mayrhofen klaar moeten staan om vervolgens naar Tux te rijden. Nadat alle wandelaars zijn opgehaald van de verzamelpunten start je om 4:30 de wandeling naar Torseen.

In ongeveer een uurtje loop je van de start op 1.843 meter naar de Torseen meren die op 2.258 meter hoogte liggen. Met alleen de maan als verlichting is het erg donker in de bergen en bovendien ook erg fris. Je doet er dus goed aan om goede wandelschoenen en verschillende laagjes kleding aan te trekken. Zodra de zon opkomt kan het snel opwarmen waarna het erg fijn is om  je kleding daar op aan te kunnen passen. Aangekomen bij Torseen heb je goed uitzicht op de zon die langzaam maar zeker vanachter de bergen tevoorschijn komt, terwijl het meer aan je voeten ligt.

Tijdens het wachten op de zonsopkomst heb je nog even de tijd om een mooie plekje te zoeken om de zonsopkomst te bekijken en je ontbijtpakketje op te eten. Wanneer de zon eenmaal helemaal op is gekomen, loop je in ongeveer een half uurtje verder naar de Ramsjoch. Dit mooie en ruige stuk van de wandelroute is relatief vlak en goed te bewandelen. Tot het laatste gedeelte, waar je naar de bergrug moet klimmen. Je inspanningen zullen zeker beloond worden met erg mooie uitzichten en de gelegenheid om je aanwezigheid vast te leggen door middel van het zetten van een stempel in je wandelboekje.

De wandelroute gaat verder over de Grübelspitze bergtoppen om na grofweg een uur te eindigen bij de Eggalmban liften. Hier kun je nog even genieten van heerlijk Oostenrijks eten en drinken voordat je weer een veilige afdaling richting de vallei maakt. Na het verbanden van al die calorieën kun je dat ongetwijfeld waarderen.

Wandeling naar Berliner Hütte

Een wandeling naar de Berliner Hütte is een absolute aanrader! De Berliner Hütte is een van de meest populaire tussenstops voor wandelaars die de Berlin High Trail bewandelen. De Berliner Hutte ligt op 2.042 meter boven de zeespiegel en wordt omringd door tal van bergen. De enige manier om hier te komen is door middel van een mooie en lange wandeling. De route naar de Berliner Hutte is ongeveer 25 kilometer, maar kan korter of langer zijn, afhankelijk van waar je start. Trek gerust een hele dag uit voor deze wandeling. Door de lengte van de tocht en de hoogte die je moet overbruggen is de route niet voor iedereen weggelegd. Maar wanneer je een redelijke  conditie hebt, je van wandelen houdt en maar geen genoeg kunt krijgen van de bergen, is het bikkelen tijdens de route het allemaal waard.  

De wandelroute start bij de Alpengasthaus Breitlahner, waarna je via de Donauberg richting Zemmgrund loopt. De mooiste route loopt via de kleine wandelpaadjes die goed gemarkeerd staan richting Klausenalm. Dit is je laatste stop om nog wat te eten of drinken voordat je je weg vervolgt langs de Zemmbach rivier. De route wordt hierna iets steiler enzal hierna via verschillende smalle paadjes loop je richting de Berliner Hütte. Ook hier kun je weer even helemaal uitrusten, een hapje eten en wat drinken voordat je via een andere route terugloopt richting de Alpengasthaus Breitlahner.

Onderweg naar de Berliner Hütte heb je uitzicht op verschillende bergtoppen : Krähenfuß, Schönbichler Horn, Zsigmondyspitze, Kleiner en Großer Mörchner, Schwarzenstein en de Berliner Spitze. Vanaf de hut kun je nog naar de twee gletsjers Hornkees en Waxeggkees lopen. Die hebben het landschap hier door de eeuwen heen flink bepaald. Het is bijna niet voor te stellen dat de twee gletsjers tijdens de bouw van de Berliner Hütte in 1878  tot aan de hut kwamen. De klimaatverandering laat ook hier duidelijk haar sporen achter.

De route terug loopt via de andere kant van de vallei en over een klein slingerpaadje aan de rand van de berg. Je steekt hier verschillende keren rivieren over en krijgt door de hoogte de vallei op een andere indrukwekkende manier te zien.

Hoe kom je er: Bus 4102 naar Ginzling – Breitlahner brengt je naar Alpengasthaus Breitlahner. We konden geen duidelijke website met reistijden vinden, maar er rijdt in ieder geval een bus rond 8:00u. Wanneer je om 7:45 aanwezig bent, kun je de bus niet missen. De rit duurt ongeveer een uurtje en de bus zit vaak erg vol door de vele wandelaars. Je kunt alleen contant afrekenen in de bus, dus houd daar rekening mee. Ieder uur vertrekt er ook weer een bus van Breitlahner naar Mayrhofen.

Voorbereidingen: De wandelroute naar de Berliner Hütte is geen kattenpis, maar met wat goede voorbereiding zeker te doen. De lengte van de route, de hoogteverschillen en het veranderlijke weer zijn zaken waar je vooraf op voorbereid moet zijn. Draag dus goede wandelschoenen, zorg dat je een wind/regendicht jack hebt en kleed je in laagjes. Neem wat snacks mee om snel energie te krijgen en neem ook voldoende water mee voor onderweg. Op de hele route kun je twee stops maken en het is aan te raden hier gebruik van te maken indien nodig.

Hoe kom je in Mayrhofen

Mayrhofen ligt ongeveer 1 uur van Innsbruck en ongeveer 2 uur van München. In deze twee steden vind je dan ook de meest voor de hand liggende luchthavens waarop je kunt vliegen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de dag waarop je vliegt zal je al snel zien welke opties er beschikbaar zijn.

In de winter zijn er extra vluchten vanaf Amsterdam en Eindhoven naar München en of Innsbruck. In de zomer zijn deze extra vluchten helaas niet altijd beschikbaar, dus kan het zijn dat een combinatie tussen beide luchthavens je de voordeligste optie biedt. Het laatste stukje kun je met een taxi(busje) afleggen of je kan per trein naar Mayrhofen.

Je kunt ook vanuit Nederland gaan. Sommige mensen reizen met de trein tot aan Jenbach en leggen het laatste stukje af per taxi. Tip! Vanuit Jenbach kan je eventueel ook rechtstreeks een trein naar Rimini pakken over misschien wel één van de mooiste spoorroutes in Europa.


X