bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 319.44 naar Kuala Lumpur Nu boeken

Het vaste land van Maleisië is redelijk modern. Dankzij de goede vervoersmogelijkheden kan je redelijk snel reizen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die een stop de moeite waard maken.

Perhentian Eilanden

In het Noord-oosten van Maleisië liggen 2 bounty eilanden, een groot eiland Besar en een klein eiland Kecil de Perhentian eilanden. De Perhentian eilanden zijn makkelijk te bereiken wanneer je net de grens met Thailand over gestoken bent. Je kan er vanaf Kuala Besut met een speedboot naar toe. Het zijn twee prachtige, bijna onbewoonde eilandjes in een marine national park, voornamelijk bestaande uit dichtbegroeide beplanting en spierwitte stranden.  De onderwaterwereld  is geweldig. Met regelmaat worden er schildpadden, blacktip haaien, stingrays en andere grote vissen gespot en dat en maakt deze eilanden een perfecte plek voor snorkelen, het behalen van je duikbrevet of het doen van fundive. Het is ook een redelijk goedkope plek om je duikbrevet te halen. Veel accommodaties bieden daarom ook een combinatie van duiken en slapen aan. Dit scheelt heel veel geld. Daarnaast kom je op het eiland zelf met een beeje geluk ook varanen tegen.

Op het eiland Becar zijn meer luxe resorts te vinden en kom je meer gezinnen of koppels tegen. Op het eiland Kecil kom je meer backpackers tegen en zijn de resort iets minder luxe en ook goedkoper. Sowieso zijn beide eilanden vrij basic. Er zijn geen wegen of fietspaden, de enige manier om de eilanden te verkennen is te voet of per boot. Let wel op: er zijn geen ATM machines op de eilanden dus geld meenemen is verstandig. Bij de meeste duikscholen kun je wel met creditcard betalen.

Omdat de eilanden vlakbij elkaar liggen is het een aanrader beide eilanden te bezoeken. Vanaf het kleine eiland naar het grote eiland doe je 10 minuten over met de boot. De eilanden verschillen op een aantal punten van elkaar:

Perhentian Besar is gericht op de vakantieganger met een iets groter budget, vanwege de ruimere keuze uit de wat luxere resorts. Voor de budgetreiziger zijn er echter ook goedkope accommodaties te vinden (rond de 12,50 euro voor een tweepersoons privekamer), al moet je hier wel wat meer moeite voor doen dan op Perhentian Kecil. Per voet of boot bereik je het ene mooie strand na de andere. Aanraders zijn bijvoorbeeld Turtle Beach (prachtige onderwaterwereld) en Flora Bay.

Perhentian Kecil is meer gericht op backpackers met het daarbij behorende relaxte sfeertje. De meeste accommodaties zijn te vinden op Long Beach of Coral Bay, deze zijn met een wandelpad met elkaar verbonden.  Long Beach is het drukste strand. Coral Bay moet je vooral bezoeken vanwege het mooie koraal. Daarnaast zijn er andere prachtige, verlaten strandjes te bereiken per voet of boot. Een aanrader is bijvoorbeeld Mira Beach. Er zijn iets meer restaurantjes dan op Besar. Ook 's avonds is het hier op de stranden wat levendiger dan op Besar. Verwacht geen massale drukte zoals je kunt vinden op enkele Thaise eilanden, meer een 'laidback' sfeer.

In het regenseizoen is het mogelijk dat de Perhentians niet bereikbaar zijn vanwege weersomstandigheden. Daarnaast zullen veel accommodaties gesloten zijn. Daarom wordt ten zeerste aangeraden de eilanden in het droge seizoen (maart-oktober) te bezoeken. Je kan vooraf een hotel of hostel reserveren, maar dit kan zelfs in het hoogseizoen ter plekke. Sommige zijn inderdaad wel vol, maar plek voor 1 of 2 hebben ze altijd wel en anders kijk je gewoon bij de buren.

Vanuit de Perhentian eilanden kun je met een jungle trein naar Taman Negara. De treinrit is mooi maar vergeet niet dat wanneer je door de jungle rijdt je dus ook alleen maar jungle ziet. Een hele grote wand van groen dus met af en toe een dorpje.

Op beide eilanden is alcohol te verkrijgen, maar is net als in heel Maleisië wel vrij duur.

Taman Negara

Een bezoek aan Taman Negara is zeker een moeite waard. Taman Negara is het bekendste nationale park van Maleisië en is tevens het oudste regenwoud ter wereld. Het park heeft zelf een resort waar je kunt verblijven, maar de meeste toeristen bezoeken het park vanuit Kuala Tahan, een plaatsje dat slechts door een rivier gescheiden wordt van de entree van het park. In Kuala Tahan vind je accommodaties, enkele restaurants en winkeltjes met de broodnodige boodschappen. Kuala Tahan is per bus of per boot te bereiken. De tocht per boot door de rivier is erg gaaf! Hoewel dit gebied van Maleisie bekend staat om zijn veel te dure hotels is het ook mogelijk goedkopere accomodatie te krijgen. Voor vier man kun je een kamer krijgen voor 40 RM. Verwacht echter niet teveel luxe want je bent in de jungle (denk aan douchen met een tuinslang). De meeste accomodaties liggen vlak naast een moskee en het oproep tot gebed is vroeg! Maar in de jungle kan je daar een keer je voordeel mee doen. Sta op en ga luisteren hoe de jungle ontwaakt! Vooral het ochtendgezang van de gibbons is geweldig!

In Taman Negara National Park zijn verschillende wandelroutes uitgezet dus je kunt op eigen gelegenheid een trekking maken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld op eigen gelegenheid naar de Canopy Walkway (wandeling tussen de bomen op 100 meter hoogte!) trekken of het bergje Bukit Terisek (344 meter) beklimmen. Let wel op dat je de weg niet kwijt raakt. Geloof me alles lijkt op elkaar! Het is een drukke jungle met veel toeristen. Verwacht dan ook niet dat je veel dieren gaat zien op een gewone eendaagse trekking. Hiervoor moet je dieper de jungle in en overnachten op platforms.

Er zijn natuurlijk ook verschillende tours te boeken:

  • Night jungle tour; hier ga je met een grote jeep s’avonds door de natuur rijden om zo nachtdieren te kunnen bekijken. Opzich wel een leuke ervaring. Deze tour wordt echter niet in het park zelf gedaan maar in de natuur in de omgeving van Kuala Tahan.
  • Night walking tour; waarbij je in het donker met zaklamp een klein stukje jungle afspeurt opzoek naar voornamelijk insecten, reptielen en wat kleine dieren (zoals giant ants en schorpioenen). Dit is één van de goedkopere tours maar wel een aanrader!
  • Night jungle tour; hier ga je met een grote jeep s’avonds door de jungle rijden om zo nachtdieren te kunnen bekijken op zich wel een leuke ervaring.
  • Vleermuizengrot; als je niet van kleine ruimtes houd moet je dit zeker niet doen. Je krijgt een leuke gids mee en je kan hier op ongeveer 10 cm afstand vleermuizen bekijken wel honderden. Dit is zeker een aanrader.
  • Overnight jungle tour; hier ga je met gids de jungle in om vervolgens op een plek midden in de jungle te kamperen en de volgende dag loop je weer terug. Je hebt meerdaagse optie’s en je moet niet bang zijn voor bloedzuigers!
  • Canopy walkway; dit is een lange touwbrug hoog door de bomen. Leuk ook een keer gedaan te hebben!
  • Bezoek aan de Orang Asli; de oorspronkelijke bevolking van Maleisië die nog echt nomadisch leeft.
  • Vanuit Taman Negara is een bezoek aan de Cameron Highlands (thee- en groentenpantages) een optie.  Een heerlijk kalm, groen en koel gebied.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een grote, ontwikkelde, drukke stad en er is heel wat te zien. Chinatown is een leuk gebied om te verblijven. Lekker veel te zien en doen 's avonds. Het Merdeka plein is de moeite waard om even te bekijken, maar verwacht niet te veel. Verder is het ook erg leuk om naar het Nationaal Museum te gaan. Hier zie je hoe groot de invloed van ons kleine landje Nederland op dit land is geweest. Ook de moeite waard is het Masjid Lamek. Dit is een moskee omringd door palmbomen midden in de stad. Belangrijk hierbij te vertellen is dat je als niet Moslim geen toegang hebt tot het gebouw!

De Petronas Twin Towers. Deze mag je bij een bezoek aan Kuala Lumpur absoluut niet missen! Om deze te bezoeken moet je wel een kaartje bemachtigen. Tip: Omdat erg veel mensen deze geweldige torens willen zien, is het er bijna altijd erg druk. Om er zeker van te zijn dat jij een kaartje bemachtigd, kun je het beste om 8 uur 's morgens al in de rij gaan staan om een kaartje te halen. Iedere dag geven ze 1200 toegangskaartsjes voor de skybridge weg. Op=op! Eenmaal boven krijg je toch stiekem wel spontaan een beetje last van hoogtevrees maar de uitzichten over de grote stad zijn fenomenaal.

Menara Kuala Lumpur is de op 4 na hoogste telecomunicatietoren ter wereld (421 meter) met een uitkijk verdieping op 270 meter boven de grond ( hoogste uitkijkpunt ter wereld). En dat is hoog! Het uitzicht is geweldig. We zeiden tegen een medewerker dat een zonsondergang helemaal mooi moest zijn. Hij gaf ons een tip:vraag beneden of je op hetzelfde kaartje nog een keer naar binnen mag. Rond zonsondergang is het helemaal geweldig vooral ook omdat er verrekijkers zijn.

Voor een uitgebreid artikel over de stad kun je ons Kuala Lumpur artikel lezen.

Malakka

Het stadje Malakka is erg leuk voor een dag of 2. Malakka is een sfeervol plaatsje wat een tijd geregeerd is door de Nederlanders. In de goede oude tijd van de VOC was Malakka een belangrijke handelspost en dit zie je overal terug. Zo loopt er een gracht door het stadje (waar je als toerist met een rondvaartboot overheen kan touren), en zijn er diverse historische gebouwen gemaakt door de Nederlanders. Het kerkje is zelfs gemaakt met stenen uit Zeeland en er staat zelfs een heuse molen! Naast al deze Nederlandse invloeden is de wijk Chinatown ook erg leuk. Op vrijdag en zaterdag avond staat er door de hoofstraat heen een grote markt, overal hangen lampionnetjes en bezoek ook zeker 1 van de prachtige tempels! Daarnaast is een bezoek aan Little India ook de moeite waard, voornamelijk vanwege de typische geuren en het heerlijke eten. Zeker een aanrader om een dag of twee rond te slenteren!

Tip: Maak een boottochtje over de rivier!

Cameron Highlands

Cameron Highlands is leuk voor een dag of twee. Vanwege de hogere ligging heef het een aangename temperatuur. De grootste bezienswaardigheid zijn de theeplantages. Daarnaast kan je groenteplantages, aardbeienplantages en 'beefarms' bezoeken. Ook kan je een trekking maken in de bergen door de jungle. Dit alles kan op eigen gelegenheid met het openbaar vervoer, maar er worden ook tours aangeboden.Het stadje Tanah Rata waar je zult overnachten heeft vrijwel geen vertier, dus langer dan 2 dagen zul je hier waarschijnlijk niet voor nodig hebben.

Penang

Penang is zeker een bezoek waard, al is het maar om van het heerlijke eten te genieten. Probeer zeker de asam laksa. Verder is er in Georgetown ook een hoop historie en dat maakt het een mooie stad om een dag doorheen te wandelen en al deze bezienswaardigheden te bekijken.

Langkawi

Langkawi is een schitterend eiland en als je genoeg tijd hebt moet je hier zeker een aantal dagen verblijven. Maak een mangrove tour, waar je veel aapjes, adelaren en andere dieren zult zien. Het is ook gewoon een prachtige omgeving en je zult genieten van alle natuur. Verder is de kabelbaan ook zeker de moeite waard. Als je bovenaan de berg bent gekomen heb je echt prachtige uitzichten over het eiland. Een tip is om voor een paar euro een scooter te huren. Met de scooter kun je gemakkelijk het eiland verkennen en de 'verborgen' watervallen vinden. Overal langs de weg staan borden die je verwijzen naar watervallen. Ook de kabelbaan is gemakkelijk te bereiken met de scooter. 

Singapore

Vanuit Maleisie is een bezoek aan Singapore ook erg snel gemaakt. Singapore is gemakkelijk te bereiken vanuit bijvoorbeeld Kuala Lumpur, Malakka of Johor Bahru. Voor Singapore heb je geen week nodig omdat het kleiner is dan je denkt. In twee of drie dagen, want je wilt toch echt wel op stap gaan, kun je genoeg zien van dit mooie stukje Azië. 

Een leuke tip voor overdag is de rivier cruise die je kunt boeken op verschillende plekken aan het water in het centrum. Voor S$22 vaar je langs de Boat Quay, Clarke Quay and Marina Bay. Een absolute must see is Marina Bay Sands (MBS). Het boot hotel heeft boven een luxe restaurants en bars met een imposant zwembad (tientallen meters lang, smal en op een enorme hoogte!). Dit prachtige hotel is ook te bezoeken voor mensen met een kleiner budget die geen 200 euro willen betalen voor een overnachting. Je kunt SkyPark bezoeken voor S$23 en genieten van onvergetelijke uitzicht (tipje net voor zonsondergang na boven gaan). Van MBS kan je direct na Gardens by the Bay. Waar je alle mooie groen en fauna van park kan bewonderen.

Singapore stad is een plek waar je fantastisch kunt shoppen, stappen en genieten van het enige perfect schone stukje Azië. Aangezien je alleen op doktersrecept kauwgom kan kopen bij een apotheek, zul je nergens vieze plekjes op straat zien! Het is niet een goedkope stad als je alle highlights wilt bezoeken en in een modern hotel wilt slapen. Echter, er zijn goedkopere hostels net buiten de stad. Singapore heeft een uitstekend en goedkoop metro systeem dus binnen no time ben je toch in het centrum. 

Lees hier meer over Singapore.