Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Ubud is het kunst en cultuur stadje van Bali met overal schilderkunst en ambachten. Rondom Ubud liggen verschillende ambachtsdorpen en in de stad zelf worden vele soorten traditionele dansvoorstellingen gegeven. Het is ook hier behoorlijk toeristisch maar met een heel ontspannen en lieflijke sfeer. Er zijn prachtige rijstvelden en wandel mogelijkheden in de omgeving als je het winkeltjes kijken zat bent. De omgeving kan je erg goed ontdekken door een brommertje te huren ( ongeveer 3 euro per dag).

Bezienswaardigheden Ubud

Winkels en markten in Ubud
In Ubud kun je je helemaal uitleven! Kunst, batiks, kleding, sieraden en alles wat zo uit een luxe woonblad lijkt te komen. Sta sterk in je schoenen of kom met een lege koffer want de prijzen zijn ook nog eens te mooi om waar te zijn. Kijk wel goed rond want de prijzen variëren en afdingen is de norm. Belangrijk bij het afdingen is om altijd beleefd te blijven. Voedsel vind je op de traditionele markten, de pasars. Je kunt er fruit, groenten, vlees, vis, specerijen, en huishoudelijke artikelen kopen. Een bezoek aan een pasar staat garant voor een culturele ervaring die je eigenlijk niet mag missen. Zeker als Bali je eerste en enige Azië bestemming is.

Ambachtsdorpen rond Ubud
Als je van Denpasar naar Ubud rijdt kom je langs de weg allerlei ambachtsdorpen tegen. Huur lekker een brommertje en trek er eens op uit want de dorpjes zelf zijn al leuk. In Batubalan worden beelden, friezen en ornamenten gemaakt. In Celuk vind je honderden zilver- en goudsmeden. Batuan heeft een eigen lokale schildersstijl ontwikkeld. Belega en Bona zijn gespecialiseerd in bamboe en vlechtwerk. Het dorp Mas is zeer beroemd door zijn houtsnijders en maskers. In Sukawati kun je windklokken, poppen, rietwerk en sieraden kopen.

Apenbos
Bij Padangtegal ligt het heilige apenbos (Mandala Wisata Wanara Wana). Het bos wordt bevolkt door Balinese makaki-apen. De apen komen redelijk tam over maar zijn knap brutaal en hebben flinke tanden. Wees dus ook echt voorzichtig als je het bos ingaat. Zorg ervoor dat je geen eten bij hebt, ook niet in je broekzak of tas. De aapjes komen hier namelijk op af en proberen eten af te pakken. Behalve apen zijn er in het bos ook drie tempels die stammen uit de veertiende eeuw die de moeite waard zijn van een bezoek. Verder is het in het bos lekker koel!

Dansvoorstellingen
Ubud staat niet bekend om haar uitbundige nachtleven. Je zult het hier eerder moeten zoeken in de akoestische muziek of traditionele opvoeringen. In Ubud worden de beste dansvoorstellingen gehouden van heel Bali. In de verschillende hotels kan je allerlei dansvoorstellingen bezoeken. Voor het echte werk zul je bij een ceremonie bij een tempel moeten zijn. Bij de grote tempel in Ubud de Puri Saren Agung kan je met een beetje geluk ook kinderen zien die hard aan het oefenen zijn om de danskust te leren. 

Musea
In Museum Puri Lukisan vind je een collectie van een aantal buitengewone Balinese kunstwerken. De collectie is uniek in Bali en de historische betekenis van de werken is onschatbaar. Het museum gebouw zelf is al mooi en ligt in een prachtige tuin. Museum Neka laat de verfijnde kunst zien van de Kamasanstijl van de 16e eeuw tot de moderne schilderijen van de 20e eeuw. De hele collectie wordt in chronologische volgorde getoond zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe de verfijnde kunst van Bali zich historisch heeft ontwikkeld.

Koken
Ben je een kookfanaat of een eetfanaat? Maakt niet uit, in beide gevallen zit je goed bij Bumi Bali (Monkey Forest Road). Als je in Ubud bent en je wilt nog iets anders doen dan fietsen tussen de rijstvelden en het paleis bezoeken, dan zou ik zeker een paar uurtjes gaan koken. De kok is één en al glimlach en legt in goed Engels uit. Je krijgt een kookboekje mee met alle gerechten (netjes in het Engels geschreven). En, minstens zo belangrijk, je mag alles opeten! Een echte aanrader! 

Tempels in de omgeving van Ubud.

Ubud is een handige plek om de omgeving te verkennen. Zo kan je makkelijk een tripje maken naar de tempels Gunung Kawi,en naar de grotten en tempels van Goa Gajah. De tempels van Guning Kawi liggen tussen de rijstvelden in een groene omgeving. Vooral de natuurlijk setting met water is erg mooi. Behalve een kleine tempel zijn er een aantal uitgehakte tombes te bezoeken. Goa Gajah staat ook wel bekend als de olifanten grot en heeft ook een mooie setting. Voor beide locaties moet je gepast gekleed zijn, dus geen blote schouders of korte broek (al kan je een sarong huren). Je kunt hier komen met een georganiseerde tour of met de bemo. Maar als backpacker is het natuurlijk net zo leuk om zelf een scootertje te huren. De weg naar de attracties toe is redelijk goed aangegeven en redelijk goed te rijden vooral ook omdat de lokale bevolking gewend is aan toeristen op een scooter. Ook kan je vanuit Ubud een hike naar de top van de mount Batur vulkaan boeken.