Arnout Beentjes Geschreven door Arnout3008.

New Orleans, The big easy. Een stad die je eigenlijk wel bezocht moet hebben wil je een goed idee van het (erg conservatieve) zuiden van Amerika krijgen. De stad zit vol met pubs en restaurantjes. Vooral de French Quarter is leuk om te bezoeken. Met het bezoeken van de French Quarter ben je zeker wel 2 dagen zoet. 

New Orleans

Tijdens mijn bezoek aan de stad, was er nog steeds goed zichtbaar hoe de stad heeft geleden onder orkaan Katrina in 2005. Tijdens de rit de stad in zag je op verschillende plekken in de woonwijken alleen nog funderingen, waar eerst huizen stonden.  Ook in het centrum was dit nog goed zichtbaar, flatgebouwen dichtgetimmerd en muren beschadigd. Gelukkig zijn dit maar enkele gevallen en is in de meeste gevallen niet meer zichtbaar dat de stad bezoek heeft gehad van een orkaan. 

In de stad zelf hangt een heerlijk relaxte sfeer. Mensen zijn erg vriendelijk, veel leuke pleintjes en straatjes waar je een drankje kan doen op terras met live muziek. Bijna op elk plein staat wel iemand jazz muziek te spelen. 

Red dress run

Ieder jaar, begin augustus is in New Orleans de Red dress run. Dit is een run (met aansluitend feest) door het centrum van de French Quarter. Hiermee wordt geld opgehaald voor het goede doel. Grappig om te zien, allerlei mannen in rode jurkjes en hoge hakken, die door de stad rennen met bier in hun hand. 

Het feest duurt tot in de late uurtjes van de avond en met name Bourbon street is echt afgeladen. Overige delen van de stad zijn ook vrij druk, net als de restaurants. Over het algemeen is de red dress run de 2e zaterdag van augustus. Voor de zekerheid kun je het beste op de Site kijken.

French Quarter

De French Quarter. Het leukste district van New Orleans. Met straten als Bourbon street, welke vol zit met bars en pubs. Al is het hier wel opletten, vaak is deze straat erg druk en lopen er ook grijpgrage handjes rond die met plezier even kijken wat je in je broekzak of handtas hebt zitten. Daarnaast wordt de leeftijd erg streng gecontroleerd. Geen 21? Geen entree. 

In de hele French Quarter zijn nog veel koloniale gebouwen, aan de rand van de Mississippi rivier naast Jackson Square (park ter grootte van een stadsblok midden in de FQ vernoemd naar een oude generaal) zit een heel oud theehuis. Erg leuk om hier eens een drankje te gaan doen. Ook hier werd weer live muziek gespeeld toen wij er waren. Het is wel een hele populaire plek, dus bereid je voor om even te wachten op een plekje.

Varen over de Mississippi

Het is mogelijk om vanuit de French Quarter met een ouderwetse schoepenrad boot over de Mississippi te varen, dit is wel erg toeristisch en duur! Ik zelf ben gegaan voor een wandeling over de boulevard langs de Mississippi. 

Het leukste is om gewoon rond te lopen door de French Quarter en de sfeer op te snuiven. Geniet van de vele bars en pubs, vele pleintjes met live muziek en wandel door de winkelstraat.

Winkelstraat

Overigens zit er aan het einde van de winkelstraat, een heel oud sigarenwinkeltje. Als je daar binnenstapt is het net alsof je in Cuba een sigarenfabriek binnenloopt. Ongeveer 10 mannen en vrouwen zitten daar allemaal op een rijtje sigaren te rollen. Leuk om eens te bezoeken en te kijken hoe snel ze dat doen. Ook hebben ze verschillende ruimtes waar je een sigaar kan roken. De prijzen voor een sigaar vallen goed mee, ook heb je een humidor (klimaatkast voor sigaren) voor ongeveer $50,- ! Mocht je hierin geïnteresseerd zijn raad ik je aan deze te kopen en naar huis te sturen via United States Postal Service (USPS). Dit kost ook ongeveer $50,-. Humidors kosten in Nederland al gauw 200 euro, zo bespaar je dus ook nog eens wat!

French Quarter market

Net zoals je in Nederland vaak ziet, is hier een openlucht markt. Deze zit gevestigd in een gebouw uit de 19e eeuw. In tegenstelling tot de Nederlandse openlucht markten, is deze erg groot. Namelijk wel 5 stadsblokken groot. Uiteraard hoor je veel live muziek op de markt, zie je veel lokale producten en zitten er zelfs restaurantjes in gevestigd.

Voodoo

Eigenlijk nog een taboe onderwerp, maar in New Orleans zul je meerdere winkeltjes tegenkomen waar deze duistere sfeer hangt. Persoonlijk trekt het me absoluut niet, dus ben ik ook niet naar binnen gestapt om te kijken. Wie dit wel interessant vind kan binnenstappen in de winkeltjes, goed herkenbaar door het uithangbord waar vaak groot op staat: Voodoo.

Uit eten in de French Quarter

Om uit eten te gaan in French Quarter kun je het beste naar Frenchmen street gaan. Hier zitten veel lokale restaurantjes, waar vaak toch wel pittig wordt gekookt. In het zuiden van Amerika zijn ze erg gek op Cajun kruiden. Dit zijn vaak de wat pittigere gerechten. Mocht je hier niet van houden / tegenkomen mijd deze dan zeker!

Een aanrader in Frenchmen street is het restaurant Adolfo's. Dit is een heel klein italiaans restaurant, aan het begin van de straat. Ik heb toendertijd de tip gehad van iemand die er heeft gewoond om daar langs te gaan. Dit was het zeker waard. Reserveren is zeer aan te raden! Het restaurant zit vol met locals die er komen eten. Restaurant zelf is anders dan andere, beneden is een soort bar gedeelte (ook hier mag je niet in als je geen 21 bent!) en boven zit het restaurant, wat je bereikt door eerst een krakende trap op te gaan, waarbij je het idee krijgt dat je er toch wel doorheen kan zakken, als je met 2 man op dezelfde trede staat. 

Accommodatie & reistijd

Accommodaties in New Orleans zijn veel te vinden, zo zijn er verschillende grote hotelketens aanwezig zoals Holiday inn, Marriot en Sheraton. Dit zijn natuurlijk wel de wat duurdere verblijfsopties. Zelf verbleef ik in het Holiday Inn hotel, welke erg goed was. Kamers waren goed schoon en de receptie erg behulpzaam. Ook was het ontbijt prima geregeld. Enige nadeel hier was dat de airco op standje vrieskist stond. Ondanks dat het erg benauwd is buiten, zetten ze hier de airco het liefst op een graadje of 16...

Wil je liever in een hostel verblijven, reken dan op ongeveer 25 a 30 euro per nacht (eind augustus).

De reistijd is net zoals hier het beste in de zomer. Enige nadeel in de zomer is dat het vanwege een hele hoge luchtvochtigheid (vergelijkbaar met NL) en hoge temperaturen erg benauwd kan zijn. 

Vervoer

Het makkelijkste vervoer in USA is, en zal voorlopig wel zo blijven, een eigen auto. Tussen steden in zijn grote afstanden. New Orleans is een vrij overzichtelijke stad, niet heel moeilijk om door heen te rijden. De afstanden in de stad zijn niet zo idioot groot dat je overal je auto voor nodig hebt. Het is goed lopend te doen, al zul je wel flink wat meters maken. Een idee is om af en toe een taxi te nemen. Deze zijn niet heel erg duur, maar het kan toch aardig oplopen. Mocht je deze kostenpost liever overslaan, is het beste idee om gewoon lopend de stad te bekijken (ook het leukste ivm sfeer).

In de straat Canal street, loopt een trambaan welke je naar de rivier toe brengt. Hele brede overzichtelijke straat, bekend ook van enkele films. Leuk om eens overheen te lopen. Ook hier zitten weer verschillende winkeltjes. Trams die er rijden zijn nog ouderwetse trams. 

Omgeving

Naast New Orleans ben je binnen 6 uur rijden in de Bayou. Erg leuk om hier een trip naartoe te doen. Boek een Swamp boat tour. Je zult o.a. alligators zien. Daarnaast heb je echt het gevoel in het moeras te zijn. Zelf heb ik deze geboekt bij Zams swamp tours. Naast de swamp tour kun je een boa constrictor van 2m om je nek krijgen, gelukkig is hij tam ;). Of een grote hagedis van een halve meter die op je schouder komt liggen. Met de swamp tour ben je ongeveer 2u zoet. Mocht je nog niets gegeten hebben kun je bij Zams ook een hapje en drankje kopen. Als je een zwembroek bij je hebt, trek hem gerust aan. Ook de locals duiken wel eens de Bayou in, hier vertellen ze dan ook graag over. Pas wel op voor de alligators!