
Wandelen op de Faeröer Eilanden
Zoals we al aangaven zijn de Faeröer Eilanden erg geschikt om mooie wandelingen te maken toch moet je hier niet al te gemakkelijk over denken. Een goede voorbereiding is belangrijk om de wandelroutes veilig af te leggen en je route zo plezierig mogelijk te maken. Het veranderlijke weer is namelijk erg verraderlijk en zonder de juiste kleding of voorbereiding soms zelfs gevaarlijk. Daarom worden de meeste wandelroutes aangeboden als een guided tour al kun je met goede voorbereiding ook zonder gids op pad. Omdat er zo weinig mensen wonen op de eilanden en toeristen het land nog niet massaal gevonden hebben kun je waar je maar wilt je wandeling starten. Parkeer je auto ergens langs de kant van de weg en start je de route. Bijna overal ondenkbaar, maar hier kan het gewoon en iedereen doet het ook.
Er zijn tal van oude verbindingsroutes tussen de verschillende dorpjes die nu als wandelroute worden gebruikt. Vroeger werden deze verbindingsroutes gebruikt om handel te drijven of om op bezoek te gaan bij familie in de andere dorpjes. Ook wanneer mensen overleden moesten ze vaak via deze verbindingswegen naar het dichtstbijzijnde kerkhof gedragen worden. Iets om even bij stil te staan wanneer je dergelijke routes bewandeld. Nu zijn er bijna overal goede verbindingswegen aangelegd voor de auto, waardoor deze verbindingsroutes perfect zijn als wandelroutes. In deze gratis wandelgids kun je verschillende wandelroutes vinden met een tijdindicatie en beknopte routeomschrijving. Onderweg kom je ongetwijfeld tal van monumenten, steenhopen of bijzondere plekken tegen die destijds voor de mensen een belangrijke betekenis hadden. Wanneer je daar meer van wilt weten is een gids aan te raden. Wandel je op eigengelegenheid dan volg je voornamelijk de duidelijk aangegeven paden en loop je van steenhoop naar steenhoop ook wel ‘cairns’ genoemd.
Bøur naar Gásadalur wandelrouteDe wandelroute van Bøur naar Gásadalur is op bepaalde punten redelijk stijl en pittig, maar erg de moeite waard. Op 5 minuten van de luchthaven voor je de Gásadalur tunnel in rijdt is een klein parkeerplekje (=lees inhammetje). Hier kun je de auto neerzetten en de wandeling over de oude verbindingsroute starten. Het slingerende pad begint onderaan de tunnel en loopt door tot aan de top. Door de steenhopen goed te volgen wijst het pad zich grotendeels zichzelf. Tot 2006 liep de postbode deze route drie keer per werk om pakketjes en brieven te bezorgen. Ook wanneer mensen overleden moesten zij via deze weg naar de begraafplaats gedragen worden. Onderweg kom je enkele monumenten tegen, heb je, bij goed weer, een prachtig uitzicht op het eiland Tindhólmur en de Sørvágsfjørður. Wanneer je over de top van de berg bent gewandeld heb je ook een mooi uitzicht op één van de bekendste iconen van de Faeröer Eilanden de waterval van Gásadalur. Vlakbij de waterval is in de zomermaanden een restaurant (dat ook als slachthuis voor schapen wordt gebruikt) waar je typisch lokale gerechten kunt eten en wat kunt uitrusten. De wandelroute is 3.5 kilometer en je doet er tussen de 2.5 en 3 uur over.
MykineshólmurMocht je naar het eiland Mykines gaan, wat volgens ons een must is, dan kun je een mooie wandeling maken naar de vuurtoren op het eiland en een ander icoon van de Faeröer Eilanden. Wanneer je tijdens een dagtripje naar Mykines gaat is het nog een lastige keuze of je voor de 7-8 km wandeling gaat of dat je liever de vele papegaaiduikers wilt bekijken. Dus hoewel er maar 2.5 – 3 uur voor de wandelroute staat zal je in de praktijk een stuk langer onderweg zijn.
De route begint in het dorpje waarna je in een boog omhoog loopt en langs de vele steile kliffen van het eiland loopt. Erg mooi om te zien hoe de vaak ruige zee tekeergaat tegen de rotsen. Wanneer je een stukje verder de wandelroute vervolgt kom je langs verschillende plekken waar je papegaaiduikers kunt zien. Soms wel honderden of duizenden tegelijk. Het is bijna onmogelijk om daar zomaar voorbij te lopen zonder te stoppen. Wanneer je de wandelroute vervolgt (met de vuurtoren bijna altijd in het zicht) kom je nog langs enkele uitdagende punten, zoals een hangbrug en wat plekken waar je langs een rotswand klimt. Je inspanningen worden uiteindelijk beloond wanneer je de vuurtoren weet te bereiken.
Houd voor en tijdens de wandeling zeker rekening met het weer. De wind kan hier zeer krachtig zijn, zo erg zelfs dat je bijna omver geblazen wordt. Het prachtige landschap, de papegaaiduikers en het weer maken deze wandeling zeker eentje die je niet meer zal vergeten.
Zorg wel dat je weer op tijd terug bent bij de veerboot, want deze wacht niet! Ben je te laat dan zal je een nacht moeten doorbrengen op het eiland.
Voor je vertrekt:
- Zorg voor goede kleding! Zelfs wanneer je op een zonnige dag vertrekt kunt je binnen een uur te maken krijgen met regen, sneeuw en mist. Draag daarom laagjes en breng altijd een regen/windjack mee om warm te blijven. Snel drogende kleding is aan te raden.
- Goede wandelschoenen met profiel zijn een must. Zeker wanneer de stenen nat zijn kan het snel erg glad worden.
- Neem een vol opgeladen telefoon mee en eventueel een extra powerbank. Je telefoon kun je gebruik in geval van nood (als er ontvangst is), als zaklamp en voor GPS. Zeker voor langere wandelroutes is het belangrijk spaarzaam te zijn met je batterij.
- Neem voldoende eten en drinken mee, ook voor korte trips. Dan kun je wat eten wanneer je even wat minder energie hebt.
- Vraag voor vertrek naar de weersverwachting en laat iemand weten welke route je wilt gaan lopen. Het weer kan soms anders zijn dan voorspelt dus houd daar rekening mee.
- Zorg dat je een goede wandelkaart hebt. Hoewel GPS fantastisch is raakt de batterij van een wandelkaart niet op.
Jóhannus Hansen van Reika Adventures biedt verschillende wandelingen aan wanneer je met een gids op pad wilt. Deze vlotte jonge gids kan je meer vertellen over de geschiedenis van de route(s) en hoe het leven op de eilanden is.
ubiytsa 10 Sep 2017 08:27
Heel gaaf verhaal, Erik! Faröer wil ik zelf ook heel erg graag heen 🙂
Erik 10 Sep 2017 09:44
Dank je wel! Bij de Faeröer Eilanden had ik een beetje het zelfde gevoel en idee als een hele tijd geleden bij IJsland. Super afgelegen, onbekend dus weinig mensen en eigenlijk een plek dat met geen ander land te vergelijken is (waar ik geweest ben). Het zou me niet verbazen als de eilanden wat aan populariteit gaan winnen, maar hopelijk wordt het er niet zo druk als IJsland. Het scheelt dat ze (nog) geen stopover bestemming zijn voor de VS.
Ik zou nog wel een keertje terug willen om andere plekken en wandelroutes te verkennen die ik nu nog niet heb kunnen zien.