Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Faeröer Eilanden. We hebben veel bijzondere bestemmingen bezocht, maar een bestemming zo afgelegen en uniek als de Faeröer Eilanden komen we niet vaak tegen. Het ruige landschap in combinatie met het continue veranderende weer leveren gegarandeerd mooie foto’s en uitdagende ervaringen op.

De Faeröer Eilanden zijn ongeveer even groot als de provincie Utrecht en je kunt dus ook tijdens een relatief kort bezoek heel veel van de eilanden zien. Vaak worden georganiseerde reizen naar de Faeröer Eilanden aangeboden in combinatie met een stop op IJsland.

Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden van de Faeröer Eilanden zijn alles behalve gewoon. Een van de belangrijkste redenen om het land te bezoeken is de bijzondere natuur en de beste manier om die te verkennen is wandelend.  Een goede voorbereiding is daarbij erg belangrijk en aangeraden wordt om nooit alleen op pad te gaan. Los van de mooie wandelingen die je kunt maken zijn er nog de papegaaiduikers die je hier van dichtbij kunt bekijken en ook aan avontuurlijke tours geen gebrek. We hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet.

Tórshavn

Tórshavn is de hoofdstad van de eilandengroep de Faeröer en ligt op het eiland Streymoy. Met een kleine 20.000 inwoners zouden wij het in Nederland vergelijken met een groot dorp. Toch is het aantal inwoners dat in Tórshavn woont ongeveer twee derde van de totale bevolking van de Faeröer Eilanden. Het is dan ook een van de kleinste hoofdsteden ter wereld. Tórshavn is lekker compact en gemakkelijk te voet te verkennen. Het meeste speelt zich af in en vlak bij de haven. Hier vind je de restaurantjes, de winkelstraatjes én het oude centrum van de stad. Net wat verder buiten de stad heb je nog enkele bijzondere bouwwerken en uitzichtpunten over de stad. Het beste rijd je hier met de (huur)auto naar toe.

Tijdens je reis kun je eigenlijk niet om Tórshavn heen. Hier vind je namelijk de meeste restaurants, supermarkten en andere voorzieningen die je nodig hebt. In andere plaatsen zijn vaak geen of weinig restaurants of supermarkten. Het is daarom een handige plek om te verblijven en van hier uit de overige plekjes van de eilanden te verkennen. Hotels zijn er niet veel en zitten vaak snel vol. Daarom ben je meestal aangewezen op AirBnb. Dit geeft je wél de gelegenheid om op erg mooie plekjes te verblijven.

De hoofdstad ligt ongeveer 45 minuten van de luchthaven af, maar is via de snelwegen gemakkelijk te bereiken. Het oude centrum is niet overal toegankelijk voor auto’s en parkeren doe je daarom het beste op één van de grotere parkeerplekken in de stad.

Papegaaiduikers op Mykines

Een bezoek aan Mykines is eigenlijk een must wanneer je in de zomer naar de Faeröer Eilanden gaat. Helemaal wanneer je een vogelliefhebber bent. Het eiland is in de zomermaanden namelijk een broedplek voor o.a. grote kolonies papegaaiduikers en Jan-van-gent vogels. Met name de papegaaiduikers laten zich niet afschrikken door wat toeristen, waardoor je deze prachtige vogels op slechts enkele meters afstand kunt bekijken. De vogels zijn continu bezig met het bouwen van een nest, het zoeken van eten of uitrusten van deze eerder genoemde activiteiten. Het zien van het af en aanvliegen van de honderden papegaaiduikers van zo dicht bij is alleen al de hele trip waard.

Mykines is het meest westelijk gelegen eiland van de Faeröer en is slechts op twee manieren te bereiken. Namelijk met de boot/veerboot ,van mei tot en met oktober, en per helikopter wanneer het weer dat toelaat. De meeste toeristen reizen via één van deze twee mogelijkheden heen en via de andere terug. Nu denk je waarschijnlijk dat een helikopter ritje enorm duur is, dat is het meestal ook, maar niet op de Faeröer Eilanden. Voor een paar tientjes vlieg je van de luchthaven Vágar naar Mykines en krijg je onderweg een spectaculair uitzicht over de verschillende eilanden. Primair zijn de helikoptervluchten voor de bewoners en voor nooddiensten. Het is daarom niet altijd gegarandeerd dat je ook daadwerkelijk met de vlucht mee kunt. Ook kan het weer er voor zorgen dat vluchten niet kunnen vertrekken. Houd daarom 1 á 2 dagen speling aan in je planning wanneer je Mykines wilt bezoeken en plan je bezoek aan het begin van je reis.

Op Mykines woont slechts een handje vol mensen. Ergens tussen de 15 en 20 bij de laatste keer dat er geteld is. In de zomermaanden is het drukker, met name door het aantal toeristen dat naar het eiland komt. De veelal zwart geschilderde huisjes zien er van binnen gezellig en knus uit. Ook al staan de meeste het grootste gedeelte van het jaar leeg. In de zomer worden de huizen soms gebruikt om toeristen in onder te brengen. Want er is maar één hostel en één pension (Kristianshus) terwijl het aantal toeristen dus groter is dan het aantal slaapplekken. Vooral wanneer het weer te slecht is voor de veerboot en helikopter is dit een probleem. Je kunt dus vast komen te zitten op het eiland totdat het weer helikoptervluchten of de veerdienst weer toelaat. Mocht je een tentje bij je hebben kun je eventueel terecht op de enige kampeerplek van Mykines. Anders is de enige optie die overblijft om gestrande toeristen onder te brengen bij mensen thuis of in de leegstaande huisjes. Goedkoop is een woning op Mykines trouwens niet. Opknappertjes wisselen voor meer dan €100.000 van eigenaar die vaak niet veel groter zijn dan een schuur.

Het hoogtepunt van de dag voor de vaste bewoners is de aankomst van de veerboot. Wie zetten er voet aan wal op het eiland? Heeft er iemand nog wat gekocht en welke spullen worden er afgeleverd? Je zal de meeste vaste bewoners voor de komst van de veerboot dan ook zien verzamelen bovenaan bij de pier rond het moment dat de veerboot aankomt. Met de verrekijker in de hand ontgaat de bewoners niets! Het geeft ook meteen aan hoe afgelegen dit eiland van de rest van het land ligt.

Los van het bekijken van de vogels kun je op Mykines ook heerlijk hiken. Met name de wandeling naar de vuurtoren is populair. Je kunt de hike zelf maken of een lokale gids huren die je ook nog wat vertelt over het eiland, de bewoners en de bijzondere verhalen. Zoals bijvoorbeeld een vrouw die tijdens een storm op het punt stond te bevallen. Het weer was zo slecht dat ze niet met de helikopter naar het vaste land kon komen, en ook was het weer eigenlijk te slecht voor de boot. Maar ja, nood breekt wetten. De enige manier om de vrouw naar een ziekenhuis te krijgen was door haar naar de andere kant van het eiland te dragen en haar daar met een touw om haar middel, terwijl in bevalling(!), op de boot te laten afzakken en de ruige zee te trotseren naar het vaste land. Voor ons niet voor te stellen.

Op het eiland zijn twee koffietentjes waar je wat snacks kunt kopen een wat kunt drinken. Verder is er op het eiland wat eten betreft niets en zal je dat zelf mee moeten nemen.  Reis je met de helikopter dan vlieg je in 15 minuten naar het eiland Mykines. Per boot doe je er ongeveer een uur over. De boottocht kan vrij pittig zijn wanneer de zee ruig is. Neem in dat geval voorzorgsmaatregelen.

Wanneer je met de helikopter naar Mykines gaat en met de boot weer terug zal je mogelijk je (huur)auto weer op moeten halen op Vágar Airport. Het is niet vreemd om aan mensen die ook van de boot komen een lift te vragen en jezelf af te laten zetten bij het vliegveld. De meeste mensen komen hier toch langs. Zoals we in het begin al schreven zijn de bewoners van de Faeröer Eilanden erg behulpzaam en, als je het vriendelijk vraagt, helpen ze je graag vooruit. Het is ook een gemakkelijke manier om met de locals in contact te komen.

Je kunt Mykines alleen bezoeken met een tour. Dit is om het eiland te beschermen en het aantal toeristen dat het eiland bezoekt te beperken. Per groep zijn er maximaal 20 personen. Eenmaal op het eiland ben je niet compleet gebonden aan de groep, maar alles gaat altijd in overleg met de gids. Je kunt Mykines in mei, juni en juli bezoeken tussen 07:00 - 10:00 en 12:00 - 16:00 en 18:00 - 21:00. In augustus is dit van 09:00 - 18:00. Ben je ouder dan 15 jaar dan betaal je 100DKK, Kinderen van 7-14 betalen 50DKK en voor 6 jaar en jonger is toegang tot het eiland gratis. De toegangsfee zit inbegrepen bij de tour en wordt door de touroperator betaalt. 

Heima í Húsi

Heima í Húsi is de oudste nederzetting van de Faeröer Eilanden op het eiland Koltur. Ook dit eiland is alleen per boot of helikopter te bereiken. De boottocht naar het Koltur eiland is wel een hele bijzondere namelijk met de RIB62, een super snelle boot die je met meer dan 100 kilometer per uur van de dokplaats bij Gamlarætt naar Koltur brengt. Normale veerbootverbindingen met het eiland zijn er (helaas) niet. De andere optie is om met de helikopter naar het eiland te vliegen.

Sinds de Middeleeuwen werd het eiland Koltur bewoond door mensen tot het aantal mensen rond 1900 toenam tot zo’n 100 mensen. Er was een schooltje en verschillende families aanwezig en ondanks de beperkte middelen hadden de eilandbewoners er een vreedzaam bestaan. Dit veranderde halverwege de 20e eeuw toen het eiland door iedereen werd verlaten. Tot begin jaren 90! Het echtpaar Lukka en Bjorn Patursson besloot naar het eiland te verhuizen en met hulp van de overheid het eiland weer in ere te herstellen. Zij bouwden eerst een boerenbedrijf op met schapen en runderen, zodat zij zo veel mogelijk zelfvoorzienend konden leven op het eiland. Sinds een aantal jaar zet het echtpaar zich in om het oude dorpje en de oude nederzetting opnieuw op te bouwen. Ditmaal als een museum zodat toeristen een beter idee kunnen krijgen hoe de mensen vroeger op de Faeröer Eilanden leefden.

Met steun van de overheid en het harde werken van de Paturssons wordt de nederzetting nu opgeknapt en is het (soms) mogelijk om een tijdje op het eiland te verblijven. Hoewel overnachtingen op het eiland beperkt toegelaten worden zijn er soms wel plekken voor studenten die tegen kost en inwoning willen meehelpen aan de wederopbouw van de nederzetting.

Tijdens een bezoek naar Koltur word je in enkele uren rondgeleid over het eiland. Je krijgt meer te weten over de geschiedenis, het project om de nederzetting opnieuw op te bouwen en je eet een (lokale) lunch klaargemaakt door Lukka Patursson. Als je wilt is dit ook de enige manier om (als toerist) walvisvlees uit te proberen.

RIB62

Hierboven hebben we RIB62 al even genoemd, maar los van een boottocht naar Koltur bieden ze ook losstaande tours aan die het vermelden waard zijn. De Faeröer Eilanden zijn prachtig vanaf het land, maar vanaf het water is het zeker zo spectaculair! De ruige kliffen zijn de perfecte plek voor vogels om een nest te bouwen wat je meestal alleen vanaf het water of de lucht kunt zien. Door de zee zijn echt erg indrukwekkende rotsformaties en grotten ontstaan waar je met RIB62 langs of in kunt varen.

Alsof de natuur nog niet indrukwekkend genoeg was, hebben ze tijdens de tour ook nog een muzikale verrassing. Meer verklappen we niet, maar het is indrukwekkender dan dat je misschien zou verwachten. Bekijk van het verlaten ook nog even goed naar de uitgang. Als je goed kijkt zie je een jongen en een meisje die elkaar zoenen.

De vaak ruige zee het feit dat je met meer dan 100 kilometer per uur met de boot vaart maken het een leuke tour voor avonturiers.

Saksun

Saksun is een klein dorpje dat in het noordwesten van het eiland Streymoy ligt op ongeveer een uurtje rijden van Tórshavn. Het dorpje, waar slechts 14 mensen wonen, ligt erg afgelegen aan een prachtig meer en omringt door bergen. De hele setting en zelfs de route naar het plaatsje maakt het erg de moeite waard om te bezoeken. Veel meer dan het dropje, waar een kerk, een klein museum en plek om een kop koffie te drinken is er niet in Saksun. Ook in de verre omtrek is weinig te vinden. Zo'n heerlijk afgelegen dorpje moet je dus gezien hebben.

Vanuit Saksun starten verschillende wandelroutes. Je kunt het beste even de wandelgids bekijken voor de route die het beste bij je past. Als je wilt is het zelfs mogelijk om hier te overnachten.

Goedkoop overnachten

Op de Faeröer Eilanden is slechts een handje vol hotels waarbij het grootste aantal minder dan 20 kamers heeft. Het vinden van accommodatie kan daarom soms een uitdaging zijn, zeker in het hoogseizoen. Sinds een aantal jaar is daar AirBnb bijgekomen wat het gelukkig een stuk gemakkelijker en betaalbaarder maakt om een leuke overnachtingsplek te vinden. Vaak verhuren de mensen een compleet appartement met meerdere kamers en slaapplekken. De prijs voor een overnachting in een hotel loopt uiteen van €47,- tot €150,- per nacht. Voor een hut/appartement betaal je tussen de €70,- en €160,- per nacht.

Het is dus even puzzelen om de juiste overnachtingsplekjes te vinden voor je reis, maar er zitten sowieso een aantal pareltjes tussen die je niet snel zal vergeten.

Geldzaken

Op de Faeröer Eilanden wordt betaald met de Deense Kroon. Wel hebben ze hun eigen variant die vaak niet herkend wordt in Denemarken en dus geweigerd. Het beste wissel je het contante geld dus weer om voor vertrek.

Contant geld is niet persé nodig want je kunt overal gemakkelijk pinnen. In de supermarkt, restaurants, cafés of bij het tankstation. Toch is het handig om wat contant geld achter de hand te hebben bijvoorbeeld voor de tours of als fooi. Houd er wel rekening mee dat sommige Nederlandse banken kosten in rekening brengen voor buitenlandse pintransacties. Maar wanneer je geen extra kosten betaalt voor pinnen in het buitenland dan is pinnen het gemakkelijkst. Ook kun je op veel plaatsen met je creditcard betalen.

Net als de Scandinavische landen is alcohol stevig belast. Wil je graag een wijntje of biertje drinken dan kun je deze, net als de locals, het beste inslaan bij aankomst op de luchthaven. Bijna iedereen die uit het vliegtuig komt zal eerst de ronde langs de alcoholische dranken maken in de Taxfree shops voordat ze naar de uitgang gaan. De beste tip die je kunt krijgen is meestal: do as the locals do.

Restaurants / Eten en drinken

De meeste restaurants vind je in of rond Tórshavn, maar heel veel opties zijn er niet. Wanneer je in een appartement verblijft is er vaak ook de mogelijkheid om zelf eten te koken. Wanneer je uit eten gaat betaal je tussen de €40,- en €65,- euro per persoon voor een hoofd- en nagerecht met drinken. Bijna alles moet geïmporteerd worden, dus wanneer je Europese gerechten wilt zijn deze vaak wat duurder dan de lokale gerechten.

Typisch lokaal eten op de Faeröer Eilanden zijn schaap, lam, allerlei soorten worst en spek (gemaakt van schaap en of lam) of gedroogd vlees. Daarnaast is er vaak de keuze uit garnalen, zalm en andere vissoorten. Een wat omstreden lekkernij wat met name door de locals gegeten wordt is walvis. In restaurants is dit niet te krijgen.

Aan te raden restaurants voor lunch

  • Smakka
  • Kaffihúsið
  • Etika sushi
  • Café Umami

Aan te raden restaurant voor diner

Heimablídni willen we er nog even apart uitlichten. Wanneer je het leuk vind om echt lokaal eten uit te proberen dan is dit de beste keuze. Anna en Óli Rubeksen nodigen je thuis uit om voor je te koken. Naast het “restaurant” runnen ze een boerderij waardoor bijna alle gemaakte gerechten bijna niet verser of rechtstreekser op tafel geserveerd kunnen worden. Mocht je op verschillende plekken al een bepaald typisch gerecht van de Faeröer Eilanden hebben geprobeerd, dan is de kans toch groot dat het hier een stuk lekkerder smaakt.

Aan een grote tafel met uitzicht op het water en de eilanden probeer je vijf gangen uit met daarnaast lokale drankjes. Het Dinner at Home wordt eigenlijk alleen aangeboden wanneer er een bepaald aantal mensen deelnemen. Daarom doe je er goed aan om al vroeg even contact op te nemen en te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Vervoer

Rondreizen op de Faeröer Eilanden kan gemakkelijk dankzij het goede openbaar vervoer netwerk van bussen, veerboten en zelfs helikopters! De meest vrije manier om de eilanden te verkennen is met een huurauto. Maar zelfs wanneer je een huurauto hebt zal je waarschijnlijk toch gebruik (moeten) maken van de veerboten of de helikopters om bepaalde eilanden te kunnen bezoeken.

Auto huren Faeröer Eilanden

Veruit de gemakkelijkste manier om de Faeröer Eilanden te verkennen is met de auto. Wij maakte tijdens onze reis gebruik van 62n.fo. Het wegennet is erg goed en de grootste eilanden zijn met elkaar verbonden via tunnels waardoor je snel op heel veel plekken met de auto kunt komen. Anders dan in de rest van Europa kun je hier op de weg schapen tegenkomen die na heerlijk grazen in de berm op ieder moment kunnen besluiten weg over te steken. Je ziet ze gelukkig vaak al van een afstandje staan en nu je dit weet kun je er alvast rekening mee houden. Ook de stevige wind kan soms even wennen zijn tijdens het auto rijden, maar zal over het algemeen geen grote problemen opleveren tijdens het rijden.

Hoewel in sommige huurauto’s navigatie zit heb je hier niet altijd wat aan. Onze huurauto (her)kende de eilanden niet en kon ons dus niet de weg wijzen, omdat de bestemming niet in te voeren was. Mochten de Faeröer Eilanden binnen je mobiele abonnement vallen dan is Google Maps één van de betere apps om mee te navigeren.

Om gebruik te maken van de tunnels moet je tol betalen. Je betaalt de tol bij één van de “Magn” of  “Effo” tankstations. Een retour ritje door de tunnel kost voor een normale personen auto ongeveer €14,- afhankelijk van de koers.

Helikopter

Helikoptervluchten behoren tot het openbaarvervoernetwerk van de Faeröer Eilanden. Dankzij hulp van de overheid is deze manier van transport enorm betaalbaar en biedt het bewoners de mogelijkheid zich snel en gemakkelijk te verplaatsen.

Door de steeds veranderende weersomstandigheden zijn de helikopterpiloten één van de best getrainde piloten ter wereld. Dit in combinatie met de lage prijs en de beste manier om de eilanden te bekijken is het zeker de moeite waard om te kijken of je een vlucht kunt maken. Van bewoners hebben we begrepen dat de website niet echt up-to-date gehouden wordt. Dus het beste neem je vooraf even contact op per mail om je vlucht vast te leggen en verdere informatie in te winnen.

Wanneer je vanaf Vágar vertrekt krijg je op de luchthaven een veiligheidsvideo te zien net zoals in het vliegtuig. Tijdens de vlucht moet alle bagage opgeborgen worden in het ruim, dus ook je backpack. Zorg dus dat je de camera in de hand hebt voordat je de helikopter ingaat en je backpack aan de crew afgeeft.

Reizen per Bus

Er is een goed busnetwerk waarmee je gemakkelijk tussen de verschillende steden kunt reizen. De blauwe en gemakkelijk te herkennen intercity bussen rijden bijna iedere dag. Je kunt de reistijden bekijken op www.ssl.fo. Studenten en 65+ers krijgen korting op de ritten op vertoon van een studenten of identiteitskaart.

In de hoofdstad Tórshavn zijn er ook rode bussen die voor vervoer binnen de stad zijn. De meeste rode bussen rijden twee of drie keer per uur op vier verschillende routes binnen de stad.

Naar de Faeröer Eilanden vliegen

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, Duitsland of België naar de Faeröer Eilanden. Je vliegt daarom bijna altijd via Kopenhagen en vanuit Kopenhagen naar de luchthaven Vágar.  Vágar ligt ongeveer 45 minuten rijden met de auto van de hoofdstad Tórshavn.

Je vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen, met bijvoorbeeld KLM, duurt ongeveer 1.5 uur en van Kopenhagen naar Vágar met Atlantic Airways of SAS duurt twee uur. De vluchten zijn redelijk strak op elkaar gepland (één uur), waardoor je niet lang hoeft te wachten om je reis voort te zetten. Wanneer je de twee vluchten afzonderlijk boekt kan het soms lastig zijn om je ingecheckte bagage door te laten labelen naar de eindbestemming. Houd daar dus met het boeken rekening mee en zorg dat je één boeking hebt. Het alternatief is om met alleen handbagage te reizen (wat overigens met wat goede voorbereidingen prima mogelijk is).

Een ander puntje waar je bij het boeken rekening mee moet houden is dat SAS nog maar sinds kort op de Faeröer Eilanden vliegt. Op het moment van schrijven heeft SAS nog niet alle technische snufjes aan boord van de vliegtuigen om in alle weercondities te landen of op te stijgen op Vágar. Door het ruige weer is dit soms lastig en kunnen vluchten geannuleerd worden of zelfs weer terug vliegen naar de Kopenhagen. De vluchten zijn wel wat goedkoper, maar vallen (schijnbaar) ook wat vaker uit dan Atlantic Airways.

Een retourvlucht Amsterdam – Vágar via Kopenhagen begint ergens vanaf de €350,- per persoon met SAS, maar kan zo’n €200,- duurder uitpakken met KLM en Atlantic Airways.

Met de boot naar de Faeröer Eilanden

Het bedrijf Smyril Line uit de Faeröer Eilanden biedt het hele jaar door cruises aan tussen Denemarken en de Faeröer Eilanden. Je kunt op de cruise eventueel ook je auto meenemen. Na de Faeröer Eilanden vaart Smyril Line verder naar IJsland en weer terug. Deze optie wordt dan ook regelmatig aangeboden als combinatie reis tussen de Faeröer Eilanden en IJsland.

Beste reistijd naar de Faeröer Eilanden

Het weer is onderdeel van je reiservaring naar de Faeröer Eilanden. Het regent er 300 dagen per jaar, dus als je op zoek bent naar een zonbestemming, dan is dit niet de plek om naar toe te gaan. Dat neemt niet weg dat de zon best regelmatig schijnt en het zelf heel aangenaam wat temperatuur kan zijn. De beste reistijd is van april tot en met oktober, waarbij juli en augustus meestal de meest zonnige maanden zijn.

De temperatuur is relatief mild waarbij het in de winter rond de 3°C en 13°C in de zomer. Het kan regenen, sneeuwen en de zon kan volop schijnen op dezelfde dag. Het weer is dus erg veranderlijk en daar moet je op voorbereid zijn. Verder is de afwisseling van zon, een buitje en dreigende wolken die snel voorbij trekken vaak vooral erg indrukwekkend om te zien.