Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Sinds 1-1-2012 is voor het bezoeken van Sri Lanka een ETA (Electronic Travel Authorization) vereist. Een ETA is nodig wanneer je het land bezoekt voor een zakenreis, een vakantie maar ook wanneer je een vlucht met een stopover in Sri Lanka hebt. De ETA is standaard 30 dagen geldig maar te verlengen tot een maximum van 90 dagen. Voor alle andere redenen van bezoek moet een visum aangevraagd worden. Let op dat je voor het aanvragen van de ETA een creditkaart nodig hebt die op jouw eigen naam staat. Heb je een ETA aangevraagd, controleer dan altijd of de ETA is toegewezen en print deze uit. Bij het inchecken op het vliegveld wordt hierna gevraagd. De kosten voor een ETA bedragen $ 30,-. Voor het verlengen van de ETA naar 90 dagen bedragen de kosten €60,-  

Inwoners van Singapore en de Malediven zijn de enigen die zonder ETA het land binnen mogen.
Alleen reizigers met een ETA krijgen een 30 dagen double entry visum bij binnenkomst van Sri Lanka. De ETA is online aan te vragen via http://www.eta.gov.lk/ of bij de ambassade in Brussel. 
Visa’s kunnen aangevraagd worden bij het Department of Immigration and Emigration. Het is ook mogelijk om een visum voor 90 dagen aan te vragen. Dit is direct aan te geven bij de online aanvraag op de website van eta.go.lk.

Bij aankomst in Sri Lanka ben je vereist om naast de ETA het volgende te overleggen:

  • een paspoort dat nog zes maanden na vertrek geldig is;
  • een bevestigd retourticket;
  • een bewijs om aan te tonen dat je voldoende middelen hebt om je verblijf te kunnen betalen. Op de website staat niet aangegeven hoe dit bewijs geleverd moet worden maar vaak gaat het om een creditcard of bankafschrift.

Een zakenvisum voor Sri Lanka kan niet meer worden aangevraagd via de ETA online website, maar zal apart moeten worden aangevraagd via de ambassade of geregeld moeten worden bij aankomst in het land. 

De kantoortijden van de Ambassade van Sri Lanka zijn van 9:00 tot en met 17:00u, maar bezoektijden zijn van 10:00u tot 13:00u van  maandag tot en met vrijdag. De Ambassade kan bereikt worden op telefoonnummer +31 (0)70 3655910. 

Jacob de Graefflaan 2
2517 HR  DEN HAAG
www.netherlands.embassy.gov.lk

Voor vragen over je ETA kun je contact opnemen met consular@srilankaembassy.nl voor meer officiele vragen kun je het beste mailen met mission@srilankaembassy.nl.

Kinderen hebben ook een visa nodig maar hier zijn geen kosten aan verbonden wanneer ze jonger zijn dan 12 jaar.