Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Als je Sri Lanka wil gaan bezoeken moet je een ETA  (Electronic Travel Authorization) regelen. Een ETA is nodig wanneer je het land bezoekt voor een zakenreis, een vakantie maar ook wanneer je een vlucht met een stopover in Sri Lanka hebt. De ETA is standaard 30 dagen geldig maar te verlengen tot een maximum van 90 dagen.Voor alle andere redenen van bezoek moet een visum aangevraagd worden. 

ETA online aanvragen

Er zijn een aantal manieren om een ETA aan te vragen. De snelste en makkelijkste manier is online via deze site. Je vraagt een ETA hier binnen een paar minuten aan. Let op dat je voor het aanvragen van de ETA een creditcard nodig hebt die op jouw eigen naam staat. Heb je een ETA aangevraagd, controleer dan altijd of de ETA is toegewezen en print deze uit. Bij het inchecken op het vliegveld wordt hiernaar gevraagd. De kosten voor een ETA bedragen $ 35,-. Je kan de ETA verlengen naar 90 dagen.

Visum on arrival  

Je kan op het Bandaraike airport ook een visum on arrival krijgen. Dit kost $5 meer en vaak moet je hier lang wachten. Het is dus aan te raden om de ETA van tevoren aan te vragen. 

Visum via ambassade

Uiteraard is het ook mogelijk een visum te regelen via de ambassade van Sri Lanka. Op deze manier kan je direct een visum voor 90 dagen aanvragen. Dit is handig als je van plan bent langer dan 30 dagen in Sri Lanka te blijven. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met het verlengen van je visum, omdat dit al voor 90 dagen geldig is. Meer informatie over het aanvragen van een visum via de ambassade vind je op deze site

 

Bij aankomst in Sri Lanka ben je vereist om naast de ETA het volgende te overleggen:

  • een paspoort dat nog zes maanden na vertrek geldig is;
  • een bevestigd retourticket;
  • een bewijs om aan te tonen dat je voldoende middelen hebt om je verblijf te kunnen betalen. Op de website staat niet aangegeven hoe dit bewijs geleverd moet worden maar vaak gaat het om een creditcard of bankafschrift.

Een zakenvisum voor Sri Lanka kan niet meer worden aangevraagd via de ETA online website, maar zal apart moeten worden aangevraagd via de ambassade of geregeld moeten worden bij aankomst in het land. 

De kantoortijden van de Ambassade van Sri Lanka zijn van 9:00 tot en met 17:00u, maar bezoektijden zijn van 10:00u tot 13:00u van  maandag tot en met vrijdag. De Ambassade kan bereikt worden op telefoonnummer +31 (0)70 3655910. 

Jacob de Graefflaan 2
2517 HR  DEN HAAG

Voor vragen over je ETA kun je contact opnemen met consular@srilankaembassy.nl. Voor meer officiële vragen kun je het beste mailen met mission@srilankaembassy.nl.

Kinderen hebben ook een visum nodig, maar hier zijn geen kosten aan verbonden wanneer ze jonger zijn dan 12 jaar.