Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De Palestijnse gebieden zijn op dit moment uitsluitend per weg te bereiken via Israel of Jordanië. Er zijn in de Palestijnse gebieden geen vliegvelden.

Gaza heeft ook nog een grens met Egypte en een zeeovergang maar aangezien dit deel van de Palestijnse gebieden op dit moment helemaal niet te bezoeken is voor de normale toerist gaat onderstaande informatie uitsluitend over de Westelijke Jordaanoever.

Grensovergangen met Israel

Er zijn diverse overgangen met Israel o.a. bij Abu Dis, Beit Jala en Ramallah. Voor een toerist is het het makkelijkst om naar het Arab Bustation  in Jeruzalem te gaan om vanaf daar een bus(je) te nemen naar je gewenste bestemming. Let even op! Je hebt doorgaande bussen dus bijv. via Beit Jala naar Bethlehem en bussen die alleen tot het checkpoint gaan. 

Ben je in Noord-Israel en wil je gelijk naar het noordelijke deel van de westelijke jordaanoever bijvoorbeeld om naar Nablus te gaan dan zijn er ook diverse grensovergangen die je kunt gebruiken. Helaas is er hier op dit moment geen doorgaand verkeer. Maar vanaf plaatsen zoals Netanya kan je wel een bus nemen naar de grensovergang of naar een Israëlische nederzetting in de Palestijnse gebieden. Vanaf daar zal je dan zelf verder je vervoer moeten regelen. 

Grensovergang met Jordanië

Er is een grensovergang tussen Jordanië en de Palestijnse gebieden. De grens wordt echter bewaakt door Israel. De The Allenby/King Hussein Bridge, is dicht bij Amman en Jericho. Deze grensovergang heeft beperkte openingstijden dus zorg dat je er vroeg bent of zeker weet dat deze die dag wel tot in de middag open is. Deze grensovergang is voor toeristen alleen met het openbaar vervoer over te steken en niet met een (huur) auto. 

Je kunt vanuit Amman met een taxi naar de grens (15JD goed onderhandelen). Wanneer je op je budget moet letten neem dan een bus of Shared Taxi vanaf Tarbarbor busstation, deze gaan wanneer ze vol zijn voornamelijk in de ochtend.

De Jordaanse grens ben je redelijk snel over. Bij deze grensovergang wordt je niet uitgestempeld omdat de West Bank door Jordanië nog steeds als onderdeel van Jordanië wordt behandeld op sommige gebieden. Je betaald wel een exit fee van 7JD (vanuit de Palestijnse gebieden 163NIS). Vervolgens moet je wachten totdat er genoeg mensen zijn en dan ga je met een shuttle bus naar de door de Israëli beheerste grenspost. Op de route is ook nog een stop als je pech hebt moet iedereen er hier uit om alle bagage te laten controlen. Als je geluk hebt mag je doorrijden. Eenmaal bij de Israëlische grens aangekomen moet je door diverse veiligheidscontroles.

Tijdens de hele route kan het gebeuren dat toeristen worden gesplitst van mensen met een Arabisch of Israëli’s paspoort. Je moet dan naar een andere ruimte of wordt gezamenlijk in een shuttle bus gestopt. Over het algemeen betekend dit dat je sneller door alle controles zult komen dus gedraag en kleed je vooral als toerist. De gemiddelde tijd voor alle controles en de shuttle bus bij deze grensovergang (dus zonder vervoer van en naar de grens) is 2 tot 5 uur.

Ben je door de grens heen dan kan je een rechtstreekse Israëlische bus nemen naar Jeruzalem, voor de Palestijnse gebieden neem je de herkenbare rode bus naar Jericho. Wanneer je hier aankomt moet je ook nog een keer door een door de Palestijnse politie beheerde grenspost maar dit gaat redelijk snel. Vanaf Jericho kan je doorreizen naar andere bestemmingen in de Palestijnse gebieden. 

Vermijd bewijs dat je in Israël bent geweest.

Tegenwoordig krijg je in Israël geen stempel meer in je paspoort. In plaats hiervan krijg je een apart kaartje met informatie uit je paspoort. Dit is heel van want met een Israëlische stempel in je paspoort wordt je niet toegelaten tot Syrië en een aantal andere landen.

Ga vanuit Israël ook weer via deze grenspost weer terug naar Jordanië voordat je nog geldige Jordaanse visum verloopt. Niemand weet dan dat je in Israël bent geweest. Deze truck werkt niet als je via een andere grenspost terug gaat omdat je dan door Jordanië weer opnieuw ingestempeld wordt. In dit geval kan de douane alsnog zien dat je bij de grens bent geweest.

Wil je vanuit de Palestijnse gebieden naar Jordanië toe dan moet je van te voren een visum regelen. Bij deze grenspost kan je die namelijk niet on-arrivel krijgen.