Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Karinthië is de tweede grootste deelstaat van Oostenrijk. Net als in veel andere deelstaten van Oostenrijk kun je hier in de winter prima wintersporten en wandelen en fietsen in de zomer. Ook lekker luieren aan een van de vele prachtige meren is zeker geen straf.

Bezienswaardigheden Karinthië

Karinthië is minder bekend als toeristische bestemming, maar heeft zeker hele mooie bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. De deelstaat is vooral populair voor mensen die willen kamperen en wandelen in de zomer of schaatsen en skiën in de winter.

Burg Hochosterwitz

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Karinthië is Burg Hochosterwitz. Via een kronkelend pad wandel je door verschillende kasteelpoorten naar de top van de 150 meter hoge kalksteenrots waar zich de hoofdburcht bevind. In de burcht kun je meer te weten komen over de geschiedenis en een wapen- en fotoverzameling bekijken.

De 14 verschillende poorten waar je via de kastelwegen over heen loopt naar de burcht zijn erg bijzonder. Ze overbruggen namelijk de diepe kloven die overwonnen moeten worden om bij de burcht te komen. In de omgeving van Burg Hochosterwitz liggen veel andere middeleeuwse vestingen die het bezoeken waard zijn.

Klagenfurt

Klagenfurt is de hoofdstad van de deelstaat Karinthië en heeft een mooi historisch centrum. Het belangrijkste gebouw is het Landhaus van Klagenfurt waar ruim vier eeuwen later de landdag van Karinthië nog steeds wekelijks bijeen komt. Als je wilt kun je de zalen uit de tijd van de renaissance bezoeken. Vanuit de stad kun je verschillende bezienswaardigheden bekijken zoals Schloss Velden of de Hypo Arena. Maar het Rauschelesee is misschien nog wel meest interessant om te bezoeken.  

Klopeiner See, Kleinsee, Wörthersee, Faaker See, Millstatter See en Weissensee

Karinthië staat bekend om de vele prachtige meren waar je heerlijk kunt zwemmen, varen of zeilen. Vlakbij het Klopeiner See ligt het Kleinsee wat het warmste meer van Oostenrijk is en daarnaast nog in een prachtige omgeving ligt. Het Faaker See is bijzonder doordat het twee bewoonde eilanden bezit. Het turquoise water trekt ieder jaar vele kampeerders aan om aan de rand van dit meer hun caravan of tent op te zetten. Vlakbij het meer is het kasteel Finkenstein te vinden. Veel toerisme zal je aan het Weissensee niet vinden. Twee derde van de oevers van het meer zijn onbebouwd en met water dat meestal rond de 25 graden warm is in de zomer is het meer ideaal voor zwemfanaten. Doordat er amper aan het meer is gebouwd is het ook een gemakkelijke wandelroute langs het water. Mocht de afstand te groot zijn dan kun je jezelf laten terugvaren door de Weissensee-Schiffahrt. Het Millstatter See heeft brede vlakke standen wat het voor veel toeristen een ideale badplaats maakt. Ook families komen hier graag om die reden. Verblijf je aan de Millstatter see dan kunnen we zeker een diner voor twee op het meer aanraden, of een wandeling bij volle maan.

Vervoer

Karinthië  ligt ook het verst af van de Nederlandse grens en wanneer je met de auto reist zal je verschillende bergpassen moeten trotseren. Vliegen op Flughafen Klagenfurt is dan het gemakkelijkste. Het is een van de kleinere luchthavens van Oostenrijk, waardoor je alleen vanaf Keulen Airport rechtstreeks naar Klagenfurt kunt vliegen. Germanwinks biedt het hele jaar door verschillende vluchten aan waarbij je arriveert in de ochtend en in de avond de terugvlucht weer naar Keulen is.

Eenmaal op de luchthaven heb je een aantal opties. Je kunt een auto huren om je weg te vervolgen of je kunt een taxi nemen naar het centrum. Ook rijden er verschillende bussen van het vliegveld naar het centrum. De laatste optie is om met de trein dat op 1 kilometer van het vliegveld ligt naar het centrum te reizen.