Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrent het Coronavirus, lees dan hier verder.

Eten en drinken in Oostenrijk

Na een dag vol leuke (wintersport) activiteiten gaat er niets boven een typisch Oostenrijks gerecht. Een goede maaltijd zal je zeker helpen je sportieve dag te vervolgen met meer dan genoeg energie, of om met een volle buik en een voldaan gevoel aan de après-ski te beginnen. Overal vind je wel een goed restaurant, café of zo’n gezellige, typisch Oostenrijkse gasthof. Hoe klein een dorpje ook is, in het centrum van elk wintersportplaatsje is altijd wel een leuk eettentje te vinden. Ook op de pistes of halverwege een slee-parcours vind je meestal voldoende eetgelegenheden. Ideaal dus om het skiën of sleeën in de winter te onderbreken en even de tijd te nemen voor een typisch Oostenrijkse maaltijd.

Maaltijden in Oostenrijk zijn vaak redelijk eenvoudig, zeer voedzaam, smaakvol en meestal krijg je een flinke portie.

Tiroler Gröstl

Misschien wel een van de meeste populaire gerechten uit Oostenrijk is de Tiroler Gröstl. Gröstl is een vrij eenvoudig te maken gerecht met gebakken aardappelschijfjes, spekjes, groente en bovenop een groot gebakken ei. Volgens de verhalen is het gerecht ooit ontstaan omdat de koks van de gasthoven te veel eten maakten voor de gasten en met allerlei restjes bleven zitten. Deze werden aan het einde van de dag door de koks in een pannetje opgebakken en gegeten als avondmaaltijd. Om het gerecht, bestaande uit restjes, compleet te maken, werd er een gebakken ei bovenop gelegd. Men at het direct uit de pan. Misschien verklaart dat ook waarom het gerecht tegenwoordig in elke gasthof nog steeds in een klein pannetje wordt geserveerd. Een Tiroler Gröstl is een ideale bodem voor een avondje après-ski of als energie-boost tijdens het skiën.

Käsespätzle

Käsespätzle kan onder verschillende namen op de menukaart staan en het wordt ook niet altijd op dezelfde manier bereid. Zo noemt men het soms ook wel Kasnocken of Knöpfe, maar in alle gevallen gaat het om vrijwel hetzelfde gerecht. Wat de naam misschien al doet vermoeden, is dat er een flinke hoeveelheid (berg)kaas in zit. Zo’n 200 – 300 gram.  Niet alleen de grote hoeveelheid kaas, maar ook de hoeveelheid boter, vet of olie maken dit een zeer calorierijke maaltijd. Heb je even geen energie meer om te wintersporten, dan is dit je gerecht. In Oostenrijk wordt het gemaakt met spätzle, een soort elleboogjespasta die in Nederland bijna niet te krijgen is. Ben je dus op wintersport, probeer dan ten minste één keer dit gerecht uit, want niets is lekkerder dan het origineel.

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een heerlijk traditioneel Beiers / Oostenrijks nagerecht waarvoor je eigenlijk altijd een beetje ruimte in je buik zou moeten overhouden wanneer je uit eten gaat. Het lijkt op een soort gekaramelliseerde pannenkoek die in kleine stukjes wordt opgediend. Het wordt vaak geserveerd op een groot bord of een grote schaal, waardoor je er gemakkelijk met een paar mensen van kunt eten. Rondom de herkomst van het gerecht doen verschillende verhalen de ronde. Volgens een van de legendes probeerden de koks in het paleis van de keizerin met een “weight-watchers” gerecht te komen, zodat de keizerin haar slanke figuur kon behouden. Het originele gerecht bestond uit een soort pannenkoekenmix met pruimen. Maar het nieuwe gerecht viel bij de keizerin niet in de smaak. Haar man bood aan de Schmarrn ofwel ‘het afval’ op te eten. Hij vond het wel erg lekker, waarop het gerecht dus de naam Kaiserschmarrn (Keizersafval) kreeg. Later werden de pruimen vervangen door krentjes en werd er ook veel poedersuiker toegevoegd om het nog lekkerder te maken. Aanrader dus!

Hüttentoast

Een heerlijk gerecht dat met name te krijgen is in de Kitzbuehel Alpen is Hüttentoast. Dit gerecht is er in vele verschillende varianten, maar was wat ons betreft het lekkerst bij Gasthof (Pub) Obergaisberg op de Gaisberg. In de winter doet de Gaisberg dienst als een groot slee-parcours waarbij je halverwege bij Obergaisberg de inwendige mens kunt versterken met bijvoorbeeld Hüttentoast. Het gerecht bestaat meestal uit drie verschillende stukjes vlees, zoals rund, kalf en varken en wordt soms met wat groente en friet, maar altijd op toast geserveerd.

Ripperlessen

Dit is een perfecte maaltijd wanneer je met een wat groter gezelschap reist en stevige trek hebt. Ripperlessen, of Spareribs zoals wij ze hier in Nederland noemen, worden ook veel gegeten in Tirol. In Oostenrijk wordt het gerecht echter op traditionele wijze bereid, waardoor het toch een bijzondere smaak heeft. In een aantal gasthoven krijg je dit heerlijke gerecht geserveerd op een grote houten plank waarbij je het vlees deelt met de anderen aan tafel. Het gerecht wordt vaak aangevuld met groente en frieten. Je likt je vingers af bij deze smakelijke maaltijd!

Schnapps

Geen gerecht, wel typisch Oostenrijks! Schnapps wordt in Oostenrijk heel serieus genomen.  Er zijn verschillende distilleerderijen waar je kunt zien hoe dit sterk alcoholische drankje wordt gemaakt. Zelfs wanneer je Schnapps niet lekker vindt, is het best interessant om meer over dit, voor Oostenrijkers zo belangrijke, drankje te weten te komen.

Hopelijk hebben we een beetje kunnen laten zien dat je heerlijk kunt eten in Oostenrijk. Je vindt er tal van verschillende, typisch Oostenrijkse gerechten die je kunt uitproberen tijdens een weekje wintersport. We zijn benieuwd naar jouw favoriete Oostenrijkse gerecht, zodat we dit de volgende keer aan de lijst kunnen toevoegen.

Geschreven door Erik van Erp op 21 Mar 2016 11:17.