Geschreven door . Foto door: Tikva

Als je een Nederlands paspoort hebt krijg je zonder problemen een visum aan de grens van Maleisië. Je paspoort moet hiervoor nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit het land en  je hebt voldoende ruimte nodig voor stempels.

Kom je met het vliegtuig dan krijg je in het toestel al een formuliertje dat je in moet leveren bij de douane. Meestal krijg je dan automatisch een 90 dagen visum (aan een landsgrens kun je de formuliertjes ook krijgen). Heb je een bepaalde periode minimaal nodig vermeld dit dan direct aan de balie, regels omtrent het visum kunnen nogal eens veranderen en zo voorkom je misverstanden! Het visum voor Maleisie is overigens gratis als bewoner van de Nederlandse staat.

Naast een stempel in je paspoort krijg je ook een departure kaart. Zorg ervoor dat je deze niet kwijt raakt. Deze heb je nodig wanneer je het land weer verlaat!

Borneo

Als je via het vaste land van Maleisië naar Borneo vliegt krijg je in het vliegtuig weer een "visum" formuliertje. Ook al blijf je in hetzelfde land ze willen het toch registreren  ook krijg je opnieuw een stempel. Ook wanneer je tussen Sarawak en Sabah reist komen er formulieren en stempeltjes aan te pas. Zorg dus dat je nog voldoende ruimte hebt in je paspoort!

Wanneer je niet vliegt op Maleisië zal je over land of water binnen komen. Over land zal dit vanuit Thailand of Singapore zijn. Borneo over land binnenkomen is alleen mogelijk wanneer je vanuit Kalimantan (Indonesië) komt. Een regio die maar door heel weinig mensen bezocht wordt. Met de boot kan je wel van Sumatra (Indonesië) naar het vaste land van Maleisië.

Thailand

Vanuit Thailand kom je zo Maleisië in. Het kan behoorlijk druk zijn aan de grensovergang in het oosten en de snelste manier is gewoon je backpack op je rug nemen en er lopend doorheen gaan. Bij de grens staan zelden bussen klaar dus het meest waarschijnlijke is dat je een taxi neemt. Onderhandelen is zeker nodig en na stevige onderhandeling is de taxi zeker niet duur! De grens overgang in het oosten wordt  nog wel eens ontraden omdat het gebied in Thailand aan de grens gevaarlijk zou zijn. Wanneer je er een kansberekening op los laat is het niet waarschijnlijk dat je problemen krijgt. Toch altijd eerst even goed informeren bij locals naar de huidige situatie.

De grensovergang in het westen Padang Besar en Wang Kelian beide in de buurt van de stad Perlis zijn een stuk lastiger zonder eigen vervoer. Je zal voor een gedeelte een taxi moeten nemen of moeten liften.

Singapore

De grensovergang met Singapore is erg goed geregeld! Neem een bus welke je naar Maleisie brengt. Deze stopt bij de grensovergang van het ene land. Je stapt hier uit met je bagage haalt je stempeltjes, metn controleert je bagage waarna je in het andere land weer in de bus stapt: Geregeld!

Brunei (Borneo)

Deze overgangen zijn erg eenvoudig. je kan zelfs je bagage in de bus laten liggen want niemand maakt zich druk om mogelijke gevaarlijke inhoud.