Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Indonesië is een tropisch land er zijn daardoor andere ziektes dan thuis. In het klimaat zijn meer bacteriën aanwezig waardoor je meer kans hebt om ziek te worden. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, het risico's is beperkt, zeker met de goede voorzorgsmaatregelen. Bereid jezelf goed voor en ga bewust om met gezondheidsrisico’s. Heb je na het lezen van ons artikel toch nog vragen stel ze dan in ons gezondheidsforum, waar je vragen beantwoord kan worden door een gespecialiseerde arts van de TravelDoctor. 

Voor alle reizigers naar Indonesië wordt aangeraden te vaccineren voor:

 • DTP
  DTP: Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) worden aangeraden voor alle reizigers. Je hebt deze prik als kind al gehad, maar zal waarschijnlijk een keer herhaald moeten worden zo ergens rond je 20e levensjaar. Dat is namelijk de periode waarop de DTP vaccinatie geldig is.
   
 • Hepatitis A en B 
  De vaccinatie tegen Hepatitis A wordt aangeraden voor alle reizigers. De standaard Hepatitis A injectie heeft een beperkte werkingsduur, daarom kan je deze het beste kort voor vertrek halen. Een vaccinatie om te overwegen is de Havrix. Deze vaccinatie tegen Hepatitis A wordt in twee keer gezet en geeft je langdurige bescherming.

  Wat ook mogelijk is Twinrix, dit is een combinatie vaccinatie van Hepatitis A en Hepatitis B. Ook deze vaccinatie biedt veel langere bescherming, het is een reeks van 3 spuiten die over een half jaar verspreid worden.
   
 • Buiktyfus
  Bij een verblijf van meer dan twee weken wordt vaan ook een inenting tegen buiktyfus aangeraden.
   
 • Gele koorts
  Je hebt alleen een vaccinatie tegen gele koorts nodig wanneer je voor je reis uit een infectiegebied van gele koorts komt. Wat deze gebieden zijn kun je het beste even navragen bij een instantie zoals de TravelDoctor.
   
 • Dengue en Japanse Encefalitis
  Dit zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen en waar je dus dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Tegen Japanse Encefalitis kun je je laten inenten, tegen Dengue (knokkelkoorts) niet.
   
 • Malaria
  Malaria komt in bepaalde delen van Indonesië voor. Het verschilt per streek en per tijd van het jaar. Ook zijn de muggen in Indonesië voor sommige profylaxe immuun dus het is erg belangrijk het goede product te gebruiken. Bij het inwinnen van advies moet je dan ook duidelijk vermelden naar welke gebieden je wilt, in welke periode en voor hoe lang.

  Verblijf je maar kort op Bali, Java of op de Gili eilanden dan is de kans dat je geprikt wordt door een mug die malaria bij zich draagt klein. Het kan zijn dat het dan niet nodig is om een profylaxe te gebruiken als je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Voor de Sunda eilanden wordt vrijwel altijd profylaxe tegen deze parasiet voorgeschreven.

  Er zijn heel veel soorten muggen en heel veel soorten ziektes die ze overbrengen. Niet allen malaria maar ook dengue fever ( knokkelkoorts). Tegen malaria kan je van alles slikken maar tegen dengue helpt alleen heel goed smeren met DEET. Het is een mythe dat muggen alleen in de avond actief zijn. Dit geld voornamelijk voor de malariadrager maar de Dengue drager is juist in de ochtend het actiefst. Of je nu anti-malaria middelen gebruikt of niet je zult toch moeten proberen te voorkomen om geprikt te worden.
 • Tuberculose
  Verhoogd risico op tuberculose. Mantouxtest en/of BCG voor risicogroepen aanbevolen. Weet je niet zeker of je bij binnen de risicogroep valt kun je dit altijd controleren bij je huisarts, maar waarschijnlijk heb je het dan niet nodig.
   
 • Rabies
  Hoog risico op rabies, huisdieren mogelijk besmet, vaccinatie voor risicogroepen aanbevolen. Wanneer je met dieren gaat werken of in een erg afgelegen gebied zal verblijven (waar bijvoorbeeld ook apen zitten) Is het sterk aan te raden. Informeer ook hier even bij de Travel Doctor of andere instantie of dit voor je nodig is.

De prijzen voor vaccinaties kunnen  uiteenlopen. Het kan de moeite waard zijn een beetje rond te kijken bij verschillende aanbieders. Soms heeft je zorgverzekeraar ook een regeling met een aanbieder waarbij je wel alles vergoed krijgt. Lees daar meer over bij ons hoofdstukje vaccinaties algemeen. Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.