Geschreven door . Foto door: Tikva

Indonesië is een goedkope reisbestemming! Waarmee je met een klein en gemiddeld budget (€25,- per dag per persoon) goed uit de voeten zou moeten kunnen. 

Geld

In Indonesië is de Rupiah de nationale munteenheid. De wisselkoers begin 2017 was ongeveer €1= 14500. De wisselkoers schommelt nogal dus check altijd zelf de koers. Er zijn bankbiljetten van 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 1000, 500 en 100 rupiah, daarnaast zijn er ook nog munten van 100, 50, 25, 10, 5 en 1 rupiah, de kleinste munten worden in de praktijk niet meer worden gebruikt. Wisselgeld is in Indonesië altijd een probleem dus probeer te zorgen voor zoveel mogelijk biljetten in kleine coupures, zeker als je naar een kleine plaats gaat. (Kijk vooral ook niet raar op als je ergens op straat iets koopt en de verkoper loopt met het biljet de straat in zonder jou van je wisselgeld te voorzien. Waarschijnlijk gaat hij/zij het even bij een kennis wisselen.)

Pinnen

Pinnen is geen probleem in de dichtbevolkte gebieden. Toch levert het soms wel problemen op de eilanden die geen grote stromen toeristen gewend zijn! Met een giromaatpas of europas kun je pinnen bij de geldautomaten van de Indonesische Bank, mits er een cirrussymbool op de achterkant staat. Let op dat je je pasje nog uit de automaat haalt, in Indonesie krijg je namelijk eerst het geld en komt daarna pas je pasje eruit in tegenstelling tot in Nederland. Als er geen pinautomaat (ATM) is wil dat niet zeggen dat er geen banken zijn waar je contanten kunt wisselen.

Ook geven bepaalde pin automaten maar tot een bepaald bedrag aan geld. Vaak staat er een sticker met 50.000 rph of 100.000 rph opgeplakt waarbij de ATM waar 100.000 rph op staat een hoger bedrag per keer kan pinnen. Vaak moet je dus wanneer je 1000.000 wil pinnen meerdere transacties doen. Ook handig om te weten wanneer er transactiekosten verbonden zijn aan jouw pinpas bij de bank.

Wisselen

Je kunt vrijwel overal Euro's en US Dollars wisselen. Voor de meest gunstige wisselkoers wissel je biljetten van 50 of 100 Euro/US Dollar. Briefjes van kleinere coupures zijn wel makkelijk wisselbaar als je naar een kleine plaats gaat.

Je biljetten moeten er wel goed uitzien, biljetten met scheurtejs of waar bijvoorbeeld op geschreven is kan je vaak niet wisselen. Sommige hotels bieden je ook de mogelijkheid om geld te wisselen, dit is meestal tegen een slechtere koers als bij een wisselkantoor. Wil je gaan voor de voordeligste wisselkoers ga dan naar een juwelier. Dit klinkt gek maar deze hebben vaak veruit de voordeligste wisselkoers!

Travellers cheques

Deze zijn eigenlijk echt niet nodig! Je kunt eigenlijk altijd wel aan geld komen. Travellercheques zijn op sommige plekken nog wel inwisselbaar maar voor contant geld krijg je een betere koers. Wanneer je travellerscheques wilt wisselen moet je je paspoort en bankpasje meenemen.

Creditcard

Een creditcard is niet echt handig voor dagelijks gebruik, alleen in dure hotels en winkels worden deze makkelijk geaccepteerd. Ook in duikshops kan je soms gebruik maken van een creditkaart. Je kan met je creditcard geld opnemen bij banken en bij sommige pinautomaten. De meest geaccepteerde kaarten zijn Visa en Mastercard.

Ondanks het feit dat pinnen op eilanden als Lombok, Sumbawa en Flores lastig is zal je als je goed vooruit plant geen contanten hoeven wisselen, je traveller cheque’s niet te gebruiken en ook niet te pinnen met je creditcard. Je kunt met een beetje plannen en vooruit pinnen een heel eind komen. Over het algemeen is er goed bekend in welke plaatsen ATM's zijn. Informatie haal je niet alleen uit je Lonely Planet maar ook van de guesthouse eigenaars. 

Reisbudget

Indonesië is dus 1 van de allergoedkoopste backpackbestemmingen ter wereld! Maar hoe goedkoop is dat dan precies? Dit hangt van je eiland af, Kalimantan is bijvoorbeeld een stuk duurder. Maar de gemiddelde backpacker zal op de meest populaire eilanden zoals Java, Bali en Flores voor 25 euro per dag prima kunnen leven (exclusief extra's zoals duiken). Echte pennypitchers die geen alcohol drinken, en geld niet aan duren dingen besteden kunnen voor 15 euro rondkomen.

In Indonesië slaap je vrijwel altijd in een eigen kamer. Een 1 persoonskamer is niet altijd goedkoper dan een 2 persoonskamer. Je kan op veel plekken ook terecht in hostels waar je op een slaapzaal ligt. Dit is vaak de allergoedkoopste optie. Wil je liever een eigen kamer? Dan is de goedkoopste optie vaak een tweepersoonskamer met soms gevlochten muren en soms heb je een eigen badkamer met mandi. Een warme douche is dan zeldzaam, als je in de goedkoopste accommodatie zit is hij vrijwel altijd koud. Meestal is er een ventilator en een klamboe. Eten is zeker op straat spotgoedkoop, lekker en vrijwel altijd veilig.

Enkele voorbeelden van gemiddelde prijzen

Maaltijd op straat: 15.000RP
Maaltijd in restaurant: 18.000-30.000Rp
Frisdrank: 10.000RP
Groot biertje: 25.000-45.000 (Bintang)
Double room met eigen badkamer: 150.000RP (Uiteraard afhankelijk van de kamer en locatie. Budget kamers, met eigen 'badkamer' , beginnen vaak al bij 90.000RP als je wat onderhandelt.)