Nanneke Geschreven door Nanneke. Foto door: Tikva

We hebben hier een verzameling gemaakt van allerlei dingen die handig of leuk zijn om te weten voordat je naar India op reis gaat. Lees ze goed door en profiteer van deze informatie! 

Foto

De kans is zeer aanwezig dat je op de foto gezet wordt, wanneer je het land door reist. Soms heel sneaky maar soms ook recht in je gezicht. Sommige vragen het (ook om bepaalde poses aan te nemen en de familie die ook mee op de foto moet te rangschikken ) en anderen doen het gewoon. Wanneer een iemand een foto maakt komt er vaak een hele groep die hetzelfde wil, je zult vaak zelf je grenzen aan moeten geven. Ook hebben we meer malen mee gemaakt dat we ergens zaten en er een hele familie omheen kwam zitten om een foto te maken. In het begin is het grappig maar soms wordt je bij één attractie meer dan 10 keer gevraagd.

Veel van de studenten willen graag met je praten om hun Engels te leren (echt deze keer) en willen graag weten waar je vandaan komt, wat je doet en wat je naam is. Ook wordt er regelmatig gevraagd wanneer je als koppel reist of je getrouwd bent. Wij hebben voor het gemak dit altijd bevestigd ook al was dit niet het geval. Dit is voor de mensen duidelijker, aangezien ze onze manier van leven niet echt kennen / accepteren. Verder hebben we daarover dan ook geen vragen gekregen. Veel mensen zijn oprecht geïnteresseerd in je, dus mocht je de tijd hebben maak eens een praatje met de mensen, ze vinden dit heel erg leuk! Al blijft de kans bestaan dat ze na het gesprek alsnog om een foto zullen vragen. :)

Budget overnachtingen

Wanneer je echt budget gaat ben je gemiddeld zo 'n 400 roepie kwijt. De ondergrens voor overnachtingen in hostels zit rond de 300 tot 350 roepie per nacht. Je ligt dan vaak p een slaapzaal met meestal 6 tot 8 bedden. In de meeste hostels kan je naast gedeelde kamers ook kiezen voor een slaapzaal alleen voor vrouwen. Zit je midrange dan  zal dit ergens tussen de 500 en 700 roepie per overnachting liggen. Redelijk schone kamers beginnen meestal vanaf 500 roepie, al is de prijs niet altijd een garantie. Bijna geen enkel hotel of guesthouse voldoet aan de Europese standaard wat betreft “schoon”. India heeft zijn eigen standaard en zodra je een paar overnachtingen achter de rug hebt weet je ongeveer wat we bedoelen.

Vaak ontbreekt in budget en midrange hotels de toiletrol, dus houd hier rekening mee. Soms heb je warm water maar soms ook niet ook al staat het in de reisgids. Bedden zijn vrij hard maar liggen wel prima en zijn "India schoon".  Kamers worden niet iedere nacht schoon gemaakt, maar (waarschijnlijk) na iedere boeking. Al is dat soms moeilijk te zien :) Je gaat wel wennen aan de nieuwe Indische standaard, zolang je maar kunt douchen en er verder geen beesten in je kamer rondlopen is het vaak wel prima. Slippers zijn ook een must voor wanneer je wilt douchen. 

Hier hebben we het dus over de budget tot mid range hotels / guesthouses. Vaak word de standaard hoger bij 1500 roepie per nacht. Ook worden de kamers dan na iedere nacht schoongemaakt. Er is nog geen betrouwbaar stroomnetwerk in India, dus ga je ook naar de goedkopere plekken dan is een zaklamp een must! Vanaf de midrange hotels zijn er vaak aggregaten die aan springen zodra het stroom uitvalt, alles werkt dan behalve de airco.

Wanneer het guesthouse / hotel of hostel deze optie aanbiedt is het erg gemakkelijk om jezelf op te laten halen bij het treinstation of vliegveld. Dit bespaart je een hoop zoekwerk en je hoeft niet door de grote groep riksja rijders die je een ritje willen aanbieden. Soms hebben de mensen een naambordje bij zich waarop jouw naam en het hotel staat zodat je weet dat je met deze mensen mee moet. Soms wordt je aangesproken door je chauffeur dat hij jou naar je hotel gaat brengen. Controleer dit door te vragen bij welk hotel jij geboekt hebt. Komt dit overeen (voorheen vertel je dus niet waar je verblijft alleen dat je een"pick up" hebt) dan is het de juiste. Aangeven dat je een "pick up" hebt werkt trouwens ook goed om van riksja mensen af te komen. Soms zeggen guesthouses dat ze je op komen halen, maar doen dit niet. That's India :) Dit geldt vaak voor de budget opties, wanneer je midrange / high-end zit is dat meestal geen probleem.

Wanneer je naar India gaat en op goedkopere plekken wil overnachten is het handig om een lakenzak mee te nemen. Dan kun je in ieder geval daarin slapen. Ook tijdens trein ritten is dit gemakkelijk. 

Internet

Internet in India is in veel plaatsen te verkrijgen, soms is het enorm traag en soms enorm snel. Waar dat aan ligt geen idee. Ook is het niet echt heel betrouwbaar, vaak zal je in hotels zien dat het internet niet werkt, dit samen met de regelmatige stroom uitval momenten is het dus soms wel een uitdaging :)

Maar wanneer het werkt dan gaat het ook vaak erg goed. Veel hotels (soms zelfs ook de goedkopere) hebben WIFI. Wanneer je dus een smartphone of laptop bij je hebt mag je gratis gebruik maken van het internet. Anders moet je voor het gebruik van internet betalen.

Telefoon

Wanneer je wilt bellen in India naar bijvoorbeeld een guesthouse kan dit vaak in het hotel waar je verblijft. Soms rekenen ze hier een bedrag voor soms is het gratis. Een telefoontje kost ongeveer 40 roepies. Soms wordt er via een meter afgerekend en soms gewoon natte vinger werk. Gelukkig kost het niet zo veel dus is het goed te doen.


Bel je op een openbare plek zit er vaak iemand naast de telefoon om het geld te innen en om het nummer voor je te draaien.

Daarnaast is het een optie om een Simkaart in India aan te schaffen. Dit is bijvoorbeeld handig als je treinkaartjes wil boeken, ze vragen hier namelijk altijd om een telefoonnummer (als je geen simkaart uit India hebt kan je altijd een nepnummer opgeven, dit werkt ook gewoon). Daarnaast is het handig om telefoontjes naar hotels/hostels/gidsen te kunnen maken, mocht dit nodig zijn. Na wat rondzoeken koos ik voor een simkaart van Airtel. De kaart kostte 250 roepee en dat is inclusief 80 roepee beltegoed. Een simkaart aanschaffen kan je makkelijk doen, in de grotere steden vind je veel winkeltjes die ze aanbieden. Neem als je een simkaart gaat aanschaffen je paspoort mee, een kopie hiervan en van je visum zijn verplicht bij het aanschaffen van een simkaart. Daarnaast moet je ook een adres opgeven, dus zorg dat je het adres van je hotel bij je hebt.

WC

Je hoort de meest verschrikkelijke verhalen over oer toiletten in India. En ze kloppen, maar wel deels. In hotels en guesthouses zijn de wc vaak zitwc's die redelijk tot prima werken. Openbare wc's en wc's in treinen wil je zoveel mogelijk vermijden. Toiletpapier vind je niet vaak in de toiletten. Het is dus aan te raden om altijd een pakje tissues of wat toiletpapier bij je te hebben, dan zit je in ieder geval altijd goed. In bussen (de goedkopere versies) zitten geen toiletten, maar daar moet je wachten tot de pauze die vaak maar erg kort duurt en je net genoeg tijd geeft om even naar het toilet te gaan. Mannen hebben het wat dat betreft gemakkelijker. Zij kunnen overal op straat gewoon hun behoefte doen, net als de Indiërs.

Wassen

Kleding kun je laten wassen. De prijs wordt bepaald aan het aantal kleding stukken * de prijs. Deze zal zo rond de 25 roepie per kledingstuk liggen. Sokken worden per paar gerekend. Als het niet toevallig een heel drukke dag is, zul je je kleding vaak dezelfde avond nog kunnen ophalen (als je het in de ochtend gebracht hebt). Vaak is het beter  om sokken en ondergoed en kleding die wat sneller stuk kan gaan zoals bhs zelf met de hand te wassen.

Algemeen

 • Neem een fietsriksja naar alle andere bezienswaardigheden, op die manier zie je ook veel van de stad en het dagelijks leven.
 • Een fles water  kost tussen de 20 en 25 roepie afhankelijk van waar je bent maar bij
  grote aantallen moet je wel een paar roepie af dingen.
 • Controleer altijd of de dop van de waterfles verzegeld is. Zelfs wanneer er een extra plastic verzegeling omheen zit. Flessen waarvan de verzegeling is verbroken zijn hoogst waarschijnlijk gevuld met kraanwater.
 • Ga de lokale markt op, je kunt hier goedkoop kruiden, beeldjes, sieraden, cadeautjes en kleren kopen en het is erg leuk om te doen. Groente en fruit zijn hier ook vele malen goedkoper, wel goed wassen of schillen voordat je deze opeet.
 • Kijk naar wat de lokale mensen betalen voor fruit, eten, in de bus etc..
 • Vaak wordt er bij lange afstandsbussen per stuk bagage die meegaat in het ruim nog 20 roepie extra gerekend zonder dat dit vooraf is gemeld. De eerste keer dat het me overkwam wilde ik hier een probleem van maken, maar het is een soort ongeschreven regel en iedereen in de bus betaalt dit bedrag, niet alleen buitenlandse toeristen.
 • Leer een paar woorden Hindi of neem een taalgidsje mee, het leven wordt er een stuk leuker van, zeker in de trein. Leer ook de meestvoorkomende getallen, zodat je kunt afdingen in Hindi, scheelt je veel geld. Daarnaast tovert de zin 'dat is te duur' in het hindi (ye bahut mehenga hai ) vaak een glimlach op het gezicht van degene met wie je aan het onderhandelen bent. 
 • Kleed je, zeker als vrouw, naar de normen en waarden van dit land. Dus: schouders altijd bedekt, je lijf tot je enkels bedekt, toch zeker over de knie, zeker als je in de trein gaat reizen en in steden waar minder toeristen komen.
 • DING AF OP IETS DAT JE KOOPT EN JE TAXI/RIKSJA! Het is een onderdeel van de cultuur in India. Doordat wij Westerse mensen steeds meer betalen, wordt ook het leven voor de lokale mensen duurder, willen taxichauffeurs geen lokalen meer vervoeren etc. Het is jou plicht om af te dingen om het leefbaar te houden voor de lokale mensen. Het is niet zielig om zo weinig te betalen voor de fietsriksja meneer, als jij 50 roepies betaald, zou een Indier voor hetzelfde stukje waarschijnlijk 20 betalen. Dat noem ik maar Wittemensenbelasting en je zult overal zowiezo meer betalen. Maar: de helft van wat gevraagd wordt, is vaak een mooie prijs en zelfs dan betaal je in veel gevallen nog meer dan lokale mensen.
 • Mannen met rode haren geven hun “rijkdom aan”. Ze kleuren hun haar met henna waardoor het rood wordt en het zou de doorbloeding van de hersenen stimuleren. Het is maar dat je het weet.