Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

Geld

Griekenland heeft als wettig betaalmiddel de euro. Hier betalen ze nog met 1 en 2 eurocenten waardoor je dus na afloop met geld blijft zitten dat je in Nederland vaak niet meer kan uitgeven. Het  verhaal van Griekenland is iedereen bekend. Er heerst crisis en ze zitten op het randje van faillissement maar voorlopig ziet het er naar uit dat de Eurolanden Griekenland binnenboord zullen houden.

Over het algemeen hebben de steden op het vaste land en de grotere steden op de eilanden, pinautomaten. Toch zijn er nog steeds eilanden en plaatsen waar je geen pinautomaten zal vinden of waar de dichtstbijzijnde pinautomaat zo'n 2 uur lopen is. Griekenland bestaat, naast het vaste land, ook uit duizenden eilanden. Het is dus onmogelijk om te vertellen waar je wel en geen pinautomaten zult aantreffen. Dus zoek dit van te voren even uit. Blijf je in de hoofdsteden op de eilanden of in de wat meer toeristische plaatsen, dan zul je geen problemen hebben met het vinden van een pinautomaat.

Budget

Griekenland heeft de afgelopen jaren veel maatregelen moeten nemen om van hun schulden af te komen. Eén van de maatregelen is dat de BTW is opgehoogd tot maar liefst 23%. Je zou verwachten dat dit leidt tot aanzienlijke prijsverhogingen maar in vergelijking met voorafgaande jaren is er nauwelijks verschil.Voor een glas frisdrank betaal je in restaurants nog steeds tussen de €2,00 en €2,20. Frisdrank is altijd relatief duur geweest want ook in de supermarkt moet je denken aan €1,30 voor een 1,5 liter fles huismerk cola. Blikjes zijn vaak rond €0,90. Waterflessen daarentegen zijn heel goedkoop. Meestal kun je voor €0,35 al een 1,5 fles water krijgen.  Producten zoals shampoo, tampons, pampers etc. zijn erg duur. Dit geldt ook voor chocolade en snoep. Het kan zijn dat op bepaalde eilanden de prijzen in de supermarkt hoger liggen. Dit heeft te maken met dat de aanvoer van voedsel minder frequent is dan op het vaste land. Broodjes bij de bakker variëren in prijs maar je kan er altijd een groot brood krijgen voor een lage prijs waar je de rest van de dag van kan eten.

Voor avondeten betaal je gemiddeld €4,50 tot €6,00 voor de welbekende Griekse salade en tussen de €6,00 en €10,00 voor hoofdgerechten. De lokale wijn is vaak €3,50 tot 5,00 voor een halve liter. Couvert (bestek en brood inbegrepen) is vaak €1,00.

Grieken zijn bang om toeristen te verliezen, een belangrijke inkomstenbron, en leveren daardoor vaak zelf in. Mede doordat ze het toerisme niet kwijt willen, zul je bij restaurants vaak vriendelijker behandeld worden dan ooit. Alhoewel er altijd sprake was van gastvrijheid zoals een toetje van het huis etc, merk je dat er nu in toenemende mate wordt geprobeerd toeristen te binden.