Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Voor je bezoek aan Egypte heb je als Nederlander en Belg een visum nodig. Er zijn uitzonderingen die vind je verderop in het artikel. Het is niet nodig deze van te voren te regelen.

Visum on arrival 

Een toeristen visum kost 15.00 USD oftewel 13 euro en is tot 15 mei 2015 o.a. verkrijgbaar op het vliegveld van Caïro en Hurghada in Egypte. Er waren plannen om na 15 mei een visum voorafgaand aan te reis aan te vragen via de ambassade na deze datum. Maar deze maatregel is opgeschort. Dus is het voor nu ook na ook na 15 mei nog gewoon mogelijk het visum op het vliegveld te krijgen. Wanneer je via een groepsreis naar Egypte afreist kun sowieso wél een visa krijgen op het vliegveld. Kinderen tot 16 jaar mogen op het zelfde visum Egypte betreden, mits zij in het zelfde paspoort zijn ingeschreven.

Ook aan de diverse populaire landsgrenzen bijvoorbeeld die van Taba met Israël kan je eenvoudig een visum krijgen. Maar voor andere grensposten is het wel handig om van te voren na  te gaan of je ook bij de grens een visum kunt krijgen voor Egypte. Dit is namelijk niet altijd mogelijk. Hoe de situatie na 15 mei 2015 zal zijn voor de landsgrenzen is niet helemaal duidelijk.

Nederlanders krijgen een visum in hun paspoort geplakt. Heb je de Belgische nationaliteit dan kan je ook ter plekke een visum krijgen je hebt hiervoor echter wel een pasfoto nodig, de foto wordt op je visum geplakt.

Om een visum te krijgen moet je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Het toeristen visum is 30 dagen geldig. 

Visum verlengen

Weet je al dat je langer wilt blijven dan kan je eventueel in Nederland vast een visum aanvragen dat 3 maanden geldig is en waarmee je meerdere keren het land binnen mag komen.Aanvragen hiervoor kun je indienen bij de Ambassade in Den Haag.

Wil je ter plekke een verlenging aanvragen dan kan dit ook Dit visum kan eventueel verlengd worden, het aanvragen hiervoor moet minimaal vier dagen voor verloop van het toeristenvisum aangevraagd worden, de minimale duur van de verwerking is namelijk drie dagen en kost 25 tot 32 euro.

Wil je nog dezelfde dag geholpen worden dan kan je ook naar de Mugamma op het Tahrirplein gaan. De openingstijden zijn van 8.00 tot 14.00. Als je 's morgens je paspoort brengt kun je hem vaak dezelfde dag nog ophalen.

Ben je in de Sinaï dan kan je ook naar El-Tur. Bij het visumbureau kan je dan alle formulieren invullen en dan dezelfde dag weer ophalen. Een visum dat een half jaar geldig is met multiple entree kost dan 152 pond (ongeveer 20 euro). 

Gratis Sinaï Visum

Ga je alleen naar het oostelijk deel van de Sinaï dan is het mogelijk gebruik te maken van een gratis (Sinaï)visum. Dit visum is maximaal 2 weken geldig en kost niets. Je kunt dit visum bijvoorbeeld krijgen op het vliegveld van Sharm El Sheikh, of bij de grenspost van Taba. Je kunt met dit visum naar plaatsen zoals Sharm el Sheikh, Dahab en St. Catherine's Klooster.

Let op als je gaat duiken vanaf Sharm El Sheik en buiten het lokale gebied (Ras el Mohammed) gaat dat je gratis visum dan niet voldoende is. Hier wordt regelmatig op gecontroleerd.