bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Het is niet leuk om te zeggen maar Ecuador is niet de meest veilige bestemming van de wereld. Met name in de grote steden moet je goed op je spullen passen. In de minder toeristische gebieden is het alweer een stuk veiliger.

Het goede nieuws is dat de berovingen eigenlijk nooit gepaard gaan met geweld of bedreiging met mes of wapen. Over het algemeen word je "gerold" zonder dat je het door hebt. Soms word je gedwongen om je spullen af te geven maar daar komt dus bijna nooit een wapen bij kijken. Overvallen met een mes komen eigenlijk alleen maar voor in de nacht en op plekken die bekend staan als zeer gevaarlijk. Informeer dus naar die plekken en neem 's avonds taxi's. 

De volgende tips gelden met name voor de grote steden

  • loop zo min mogelijk rond met je spullen. Neem een taxi wanneer je met je grote rugzak van een busstastion naar een hostel wilt.
  • wanneer je gewoon de stad gaat bekijken neem je zo min mogelijk waardevolle spullen mee.
  • stop nooit meer dan $10 a $20 dollar in je portemonee. De kans is namelijk het grootst dat die gerold word. Om diezelfde reden stop je er ook geen bankpassen in of andere dingen die belangrijk zijn voor je zoals papieren of sleuteltjes.
  • wil je meer geld meenemen dan bewaren dames dat het beste in hun BH en de jongens in de sokken.
  • na 18.00 's avonds neem je een taxi!! zeker wanneer je niet met een grote groep bent. Het goede nieuws is dat de taxi's zelden meer dan $2 kosten en vaak wachten tot je bij je hostel binnen bent.
  • je hebt een identificatieplicht in Ecuador maar een kopie van je paspoort plus een kopie van de pagina met je visum stempel is ook goed. Je hoeft dus niet met je paspoort op zak te lopen.
  • een bekende truc om je af te leiden is iets vies op jou of je tas te smeren en je daar dan mee willen helpen.

In hostels

In hostels is het in Ecuador net als in de rest van de wereld. Laat geen waardevolle spullen open en bloot liggen en maak gebruik van de kluis als die er is. 

In het openbaar vervoer

Tijdens de lange ritten gebeurd het soms dat grote tassen die onder in de bus liggen worden doorzocht of opengesneden. Een slotje op je rugzakclips helpt tegen doorzoeken, een pacsafe (metaal net) helpt tegen het open snijden. En alle waardevolle spullen op je dragen is ook een idee. Leg je dagrugzak in Ecuador nooit boven je hoofd!! Houd hem tussen je benen wanneer je in slaap wilt vallen of op schoot als je wakker bent. Bij sommige busbedrijven krijgen jij en je tas een papieren nummertje zodat niemand anders er met je tas vandoor kan gaan. Bewaar dat papiertje dus goed! De bussen in de grote steden staan bekend om de zakkenrollers en dit is ook waar ze vaak een scheermes gebruiken om je zak open te snijden. Draag je portemonee in je voorzak en hou je hand in je zak. Wanneer je een dagrugzak bij je hebt draag je die in de bus op je buik. De locals doen dit ook. 

Pinnen

Neem de normale voorzorgsmaatregelen wanneer je geld moet halen. Doe dit niet 's nachts, laat niemand mee kijken, en kijk eerst goed om je heen. Zeker wanneer je veel geld wilt halen is het verstandig om te pinnen bij een automaat in een bankgebouw.  Controleer altijd je bonnetje en laat die niet liggen en toets nooit meer dan 1 keer je code in bij een machine. Wanneer dit toch gevraagd wordt beeindig je de procedure en probeer je het ergens anders. 

Stappen kan op niet zo heel veel plekken in Ecuador. Je moet echt in een flinke stad zitten, in een toeristen gebied of een populaire kustplaats.

De vrouwen komen vaak gratis een discotheek binnen terwijl mannen een entree van ongeveer $4 moeten betalen. Veel bars hebben happyhours, met name voor dames. De drankjes zijn dan 2 voor de prijs van 1 of alles is gratis tot 22.00.

Wanneer je gaat stappen loop je hoogstwaarschijnlijk op tegen het fenomeen gringohunters en huntsters.

Gringohunters en huntsters

Zo worden de locale jongens en meisjes genoemd die er op uit zijn om een buitenlander aan de haak te slaan. In toeristen gebieden zijn dit er heel veel en dat kan soms vermakelijk zijn en soms vervelend. Ga ervan uit dat wanneer een local je in een bar benadert dat dit niet geheel een onschuldig praatje is maar dat hij/zij hoopt dat je op zijn minst de rest van de avond de drankjes betaalt en misschien wel meer. In Ecuador is het gebruikelijk dat de man alles betaalt voor de vrouw. Wanneer een meisje op je afstapt en om een drankje vraagt ben je eigenlijk verplicht om die te gaan halen voor haar. Ecuadoriaanse mannen zijn dit in ieder geval verplicht. Je kunt doen alsof je dit gebruik niet kent. Wanneer je wel een drankje haalt zit je ook zo'n beetje aan de dame vast en soms zelfs aan al haar vriendinnen die ook gratis drankjes verwachten. Waarom willen deze jongens en meisjes een buitenlander aan de haak slaan??

Tips voor vrouwen

De jongens vinden het met name erg exotisch om gezien te worden met een lange en bijvoorkeur blonde en blanke dame. Ze verwachten vaak dat het meisje veel tot alles voor ze betaalt. Iets wat geheel tegen de normale gebruiken in is in Ecuador en dus goed voor hun portemonee. Daarnaast hoopt een klein aantal dat de dame denkt dat ze echte liefde heeft gevonden en ze meeneemt naar Europa waar ze een mooie en zeer rijke toekomst wacht. Een onrealistisch beeld natuurlijk.

Tip voor de dames. Ga nergens op in als je niet zeker weet waaraan je wilt beginnen. Mocht je een locale man treffen die je drankjes voor je betaald dan is de kans groot dat ie verwacht daarvoor iets terug te krijgen. Zoals overal ter wereld willen ze je het bed in krijgen. Maar bedenk wel dat het een enorme macho cultuur is en dat je beter heel vroeg duidelijk kunt maken dat je niet gediend bent van hem of van zijn wensen. Het is namelijk heel erg voor hem wanneer de hele bar heeft gezien hoeveel tijd hij in je heeft gestoken en je hem dan gewoon laat staan. Ze kunnen dan nog wel eens heel naar gaan doen. De mannen die hopen dat jij voor ze betaalt zijn vaak iets minder bedreigend omdat het toch een beetje genant voor ze is dat ze een meisje laten betalen.

De mannen zijn over het algemeen heel charmant totdat ze je hebben (gehad). Zeker dames die langer op 1 plek blijven moeten er rekening mee houden dat de macho man op wie ze zijn gevallen er andere waarden en normen op nahoudt dan wij in Nederland gewend zijn. Meestal hebben ze nog een relatie en komen ze hun afspraken niet na. Pas op je hart!

Wanneer je twijfelt over waarom een jongen je benadert is het een goed idee om te zeggen dat je niet de intentie hebt om ooit nog terug te gaan naar Nederland en dat je binnenkort weer verder reist. Dat je misschien zelfs wel in Ecuador wilt blijven wonen. De mannen die hopen op een paspoort richting Europa haken dan snel af. 

Tips mannen

De meisjes hopen over het algemeen op iets langdurigs. Net zoals in de rest van de wereld is het voor vrouwen niet stoer om regelmatig met een andere man gezien te worden. Zij zullen dus ook veel gerichter proberen uit te vinden of je langer in de bewuste plaats blijft en of ze dus een kans maken om je hart te veroveren. De meisjes hopen namelijk op een toekomst in Europa. Ook zullen ze je niet heel snel "belonen" voor alle drankjes die je betaald hebt voor haar en haar vriendinnen. Soms is het voor hen al meer dan voldoende dat ze een avond gratis hebben kunnen drinken.

Pas bij de meisjes erg op met wie ze in de kroeg zijn. Vraag met wie ze zijn gekomen en of ze broers heeft en waar die zijn. Broers kunnen zich nog wel eens gaan bemoeien met de situatie en praten is meestal niet de methode in Ecuador.

Maak zo snel mogelijk duidelijk wat je bedoelingen zijn. Zeg direct dat je geen intresse hebt wanneer je dit ook echt niet hebt. Laat haar niet een tijd in de waan. Wanneer je de volgende dag weer doorreist zeg dit dan ook zo snel mogelijk. Wanneer het meisje dan blijft dan weet je (en zij) ook dat er geen emigratie naar Nederland in zit. Dit betekent nog niet automatisch dat je 's avonds met haar naar huis mag. Misschien wil ze gewoon een avond drinken.

Wanneer je langer op 1 locatie blijft en je vertelt dit dan slaan de meisjes vaak hard toe.  Je kunt hier gebruik/misbruik van maken. Maar je kunt ook zeggen dat je erover denkt om in een arm buurland permanent te gaan wonen. 

Algemene tip

Ze zijn vrijwel allemaal GETROUWD! ook al zeggen ze van niet. De gemiddelde leeftijd om te trouwen in Ecuador ligt op 18 jaar. Wees dus voorzichtig met je eigen hart en pas op voor boze echtgenotes/en!