Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Elke ochtend wakker worden in een andere haven. Niet nadenken over vervoer van en naar de volgende plek. In de avondzon een lekkere cocktail op het dek. In de ochtend genieten van de prachtige zonsopgang op zee. De kenmerken van een cruise. Tijdens een cruise is dus veel al van te voren geregeld. Maar hoe bereid je je zo goed mogelijk voor op een cruise?

Boeken van een cruise

Als je eenmaal hebt besloten om op cruise te gaan, is de volgende uitdaging om een cruise te kiezen die je wilt gaan doen. Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke cruise bij jou past. De een gaat af op het schip en de faciliteiten aan boord. Anderen laten zich leiden door de maatschappij. Zo zijn er niet alleen verschillen in luxe aan boord, maar ook in het publiek dat mee gaat. Met name in nationaliteiten. Daarnaast is de ene cruisemaatschappij formeler dan de andere. Een andere manier om een cruise te kiezen, is door te bepalen welke bestemmingen je wil zien en vervolgens te bekijken welke maatschappijen deze aanbieden. Zelfs dan kunnen de keuzes eindeloos zijn. Zo staat op mijn wensenlijst al een tijdje een bezoek aan Monaco, Pompeji en de Toren van Pisa. Voor dit gedeelte van de  Middellandse zee heb je diverse routes en meerdere maatschappijen die deze aanbieden. De lengte van een cruise varieert. Zo zijn er cruises van 5 dagen maar ook van 28 dagen of zelfs enkele maanden. 

Er zijn verschillende maatschappijen actief. Een bekende cruise maatschappij is Holland America Line. Van oorsprong een Nederlandse maatschappij bedoeld voor de route Nederland - Amerika eind 19e eeuw met als thuisbasis Rotterdam. De oprichting was al in 1873. Inmiddels maakt Holland America Line sinds 1989 onderdeel uit van een groter bedrijf waar diverse cruisemaatschappijen zijn ondergebracht. Holland America Line is echter de enige met een rijke Nederlandse historie.

Nadat je een cruise hebt uitgekozen, moet je bij het boeken meteen een hut kiezen. Er zijn verschillende klasses per schip beschikbaar. Je kunt op een plattegrond zien waar de hutten allemaal gesitueerd zijn. De meest voorkomende klasses zijn: binnenhut, buitenhut, buitenhut met balkon en verschillende suites. Een binnenhut is de goedkoopste klasse. Dit is een hut aan de binnenkant van het schip en je hebt geen ramen. Een buitenhut heeft juist als kenmerk dat er wel een raam in zit en je dus oceanview hebt. Wil je nog wat meer luxe, dan kun je er voor kiezen om een buitenhut met balkon te boeken. Tenslotte hebben de meeste schepen ook nog een aantal luxe suites met extra faciliteiten. Hoe duurder je hut, hoe meer faciliteiten je vaak hebt. Als je bang bent je te snel opgesloten te voelen, kun je het beste kiezen voor een hut met een raam.

Schepen vertrekken van over de hele wereld, afhankelijk van je bestemmingen. De vluchten bij een cruise zijn bij het direct boeken bij een maatschappij niet inbegrepen. Sommige reisorganisaties regelen dit wel in een pakket. Dit betekent dat je ook je vluchten en transfers moet regelen voor bij de cruise. Holland America Line kan vluchten voor je regelen. Het voordeel is dat bij eventuele vertraging van de vlucht, zij voor je bemiddelen en de kosten vergoeden. Als je zelf vluchten boekt en door vertraging of andere omstandigheden (letterlijk) het schip mist, zul je zelf moeten betalen voor vervangend vervoer naar een volgende haven. Om geen risico te lopen, kun je er voor kiezen om eerder in plaats van vertrek aan te komen en een zogenaamd 'pre' cruise arrangement te boeken. Uiteraard kun je dit ook zelf regelen. Transfers van het vliegveld naar het schip en andersom kunnen worden bijgeboekt. 

Maaltijden op een cruise zijn vaak inbegrepen met een aantal uitzonderingen. Op de schepen zijn de maaltijden inbegrepen en ook een aantal extra's, waaronder een ijsbar. Er geldt op de meeste schepen echter een toeslag voor speciale restaurants. Op de schepen van Holland America Line betaal je extra voor dineren in de Pinnacle Grill en Canaletto, twee specialiteiten restaurants. Dranken zijn tijdens de cruise vaak niet inbegrepen. De meeste maatschappijen bieden echter een speciale drankenkaart aan waarbij je een vast bedrag per dag betaald voor je drankjes aan boord.


Praktische voorbereidingen

Als je eenmaal je cruise hebt uitgekozen, beginnen de praktische voorbereidingen. Allereerst zul je goed moeten kijken of je voor de te bezoeken landen een paspoort nodigt hebt of dat een ID volstaat. Let ook op de geldigheidsduur. Vervolgens moet je kijken voor welke bestemmingen je een visum nodig hebt. Zonder visum kun je namelijk niet aan boord en dat kan problemen opleveren. Elk cruisepassagier is zelf verantwoordelijk voor het regelen van de benodigde visa. Binnen de EU is dit simpel, maar een cruise over de Middellandse zee zal ook op een plek als Tunesië komen. Ook voor vaccinaties geldt dat je hier zelf voor verantwoordelijk bent! Verder moet je ook goed opletten of je werelddekking nodig hebt voor je reisverzekering. 

Het is belangrijk dat je op tijd voor het inschepen een aantal procedures hebt afgerond. Holland America Line biedt de mogelijkheid van online check in aan tot 72 uur voor vertrek. Je kunt hier onder meer de benodigde formulieren en inschepingsformulieren downloaden. Dit scheelt tijd bij de inschepingsprocedure. Verder kun je ook je vluchtgegevens doorgeven zodat bij ontscheping je op volgorde van het vertrekken van de vluchten het schip af kan.

Hou er rekening mee dat de valuta aan boord kan afwijken van onze euro. Holland America Line accepteert aan boord alleen Amerikaanse dollars. Er wordt gevraagd om het registeren van een creditcard om de kosten aan boord makkelijk af te kunnen handelen. Als je nog geen creditcard hebt, is het dus handig om er een aan te vragen.

Voordat je aan boord gaat, kun je ook al diverse faciliteiten boeken. Zo kun je al spabehandelingen kiezen, reserveringen maken voor luxe restaurants of speciale verwenpakketten kiezen. De verwenpakketten bestaan bijvoorbeeld uit drankjes en snacks of een pakket met dvd's.

Inlezen bestemmingen

Het idee achter een cruise is dat je bijna elke dag wakker wordt in een andere haven. Dit betekent dat je in een korte tijd veel bestemmingen aandoet. De 11-daagse reis langs de Middellandse zee die ik ga doen, heeft 9 aanlegplaatsen in 4 verschillende landen. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over je overnachtingen en het vervoer tussen de plaatsen, is de voorbereiding iets anders dan bijvoorbeeld een backpack vakantie. Belangrijk is dat je beseft dat je in elke aanlegplaats slechts een dag of zelfs maar een dagdeel hebt om de desbetreffende plek te verkennen. Dit betekent keuzes maken. Bij je reisvoorbereiding doe je er dan ook verstandig aan om te kijken of de aanlegplaats daadwerkelijk in een interessante stad ligt of dat de stad verderop ligt. Zo weet je of je makkelijk vanaf het schip zelf al lopend de aanlegplaats kan verkennen of dat er vervoer nodig is. La Goulette in Tunesië ligt 15 kilometer van de stad Tunis. Een excursie is dan vaak een uitkomst, omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken over vervoer.

Cruisemaatschappijen bieden zogeheten landexcursies aan. Bij een landexcursie word je opgehaald van het schip en volg je een bepaald programma. Dit kan zeker handig zijn daar waar je de wat verder van de aanlegplaats gelegen bezienswaardigheden wilt zien. Excursies zijn vaak prijzig, maar wel handig als je slechts beperkt tijd hebt en er wat uit wil halen. Excursies kun je het beste vooraf boeken, omdat je dan in ieder geval de keuze hebt. Het is ook mogelijk op het schip zelf in te schrijven, maar dan loop je het risico dat je excursie van je keuze al vol is.


Paklijst

Het pakken van een koffer voor een cruise vereist wat voorbereiding. Allereerst geldt dat de enige limiet die wordt gesteld de limiet is van de luchtvaartmaatschappij.

Waar moet je aan denken als je je koffer pakt voor een cruise?

 • Vrijetijdskleding voor aan land.
  Dit hangt af van het weer op de bestemming. Geadviseerd wordt om sowieso met lagen te werken. Aan boord kan het 's avonds op het dek koud zijn.
 • Formele kleding voor de formele avonden.
  Holland America Line heeft gemiddeld 2 formele avonden per 7 dagen en 3 formele avonden per 10 dagen. Dit betekent dus voor de heren een pak met das of smoking en voor de dames een avondjurk of cocktailjurk. Op je incheck kaart kun je zien hoeveel formele avonden er zijn.
 • Nette vrijetijdskleding voor restaurants en openbare ruimtes tijdens de avonduren.
  Bedrukte t-shirts, zwemkleding, korte broeken, hemdjes... Het is uit den boze als je op een cruise gaat. Je moet dus rekening ermee houden dat dit aan land wel zou kunnen (afhankelijk van je bestemming), maar dat je aan boord het kledingvoorschrift respecteert. Dus neem als man een pantalon mee met een overhemd en denk als dame aan een blouse of trui met een nette broek of rok.
 • Badkleding voor gebruik van de diverse zwembaden en bubbelbaden aan boord. 
 • Vest voor 's avonds aan boord.
 • Bij zonnig weer een hoedje voor aan boord.
 • Evt. regenkleding. 
 • Creditcard voor betalen aan boord.
 • Sportkleding.
  Er is vaak een fitness center aan boord.
 • Een wereldstekker is vaak niet nodig omdat de schepen voorzien in dezelfde stekkers als wij. Heb je veel oplaadapparatuur? Hou er dan rekening mee dat je je eigen stekkerdozen niet mag gebruiken aan boord!
 • Bagagelabelhouders.
  Je zal een label aan je bagage moeten hangen omdat je deze niet zelf de boot op en af zal dragen. Let dus goed erop dat alle belangrijke papieren en waardevolle spullen in je handbagage zijn ingepakt!

Faciliteiten aan boord

Elk schip heeft zo zijn eigen faciliteiten en activiteiten. Er zijn onder meer zwembaden, een fitnessclub en verschillende restaurants en bars. Vaak is er ook een speciale nachtclub. Voor ontspanning is er een spa & healthclub. Tegenwoordig vind je aan boord ook een plek waar je kunt internetten tegen betaling. Let er op dat dit ontzettend duur is. Op het dek zijn ook verschillende zitjes zodat je kunt genieten van de zon en natuurlijk heb je ook het bekende zwembad op het dek.