Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Elektronische reistoestemming

Sinds 15 maart 2016 is het voor Canada noodzakelijk om een Electronic Travel Authorization (eTA) te hebben als je het land per vliegtuig binnenkomt. Dit geldt ook indien je een transfer hebt op Canadees grondgebied. Als je Canada via land of het water binnenkomt is de eTA niet nodig. De ETA voor Canada kan online worden aangevraagd en kost $7,- Canadese Dollars. Normaal gesproken krijg je binnen 72 uur te horen of je aanvraag is goedgekeurd, maar het is verstandig om deze tijdig aan te vragen. Voor het aanvragen van een Electronic Travel Authorization heb je een geldig paspoort nodig, een email adres voor communicatie en een credit card.

Op de overheidswebsite vind je meer informatie over de vragen die gesteld worden voor je ETA. Het is aan te raden deze goed door te nemen voordat je aan de aanvraag begint.

Working Holiday Visum

Een working holiday visum (ook wel International Experience Canada) geeft je de mogelijkheid om gedurende 12 maanden in Canada te werken. Dit visum gaat in bij aankomst in Canada. Je kunt een working holiday visum voor Canada aanvragen indien je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent een Nederlands ingezetene;
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud;
  • Je hebt tenminste $2500 om de eerste maanden van je verblijf te kunnen betalen en kan dit aantonen;
  • Je hebt een gezondheidsverzekering die geldig is in Canada gedurende je gehele verblijf;
  • Je hebt niet eerder het visum gebruikt. Je mag als Nederlander slechts tweemaal gebruik maken van dit visum en dit mag niet tweemaal in eenzelfde categorie zijn;
  • Je hebt een retourticket of je kunt voor vertrek aantonen dat je de middelen hebt om een retourticket te kopen.
  • Je betaalt de benodigde fee van $150 (prijspeil oktober 2016) om überhaupt kans te mogen  maken om in Canada te gaan werken. Daarnaast betaal je nog een fee voor Working Holiday ($100) of Young Professionals ($230). (Indien je aanvraag geweigerd wordt, krijg je je fee terug).

Dit visum gaat in bij aankomst in Canada en is één jaar geldig. Je kunt het land wel tussentijds verlaten en terug keren op het zelfde visum. Je hebt tot het einde van het jaar waarin het visum wordt uitgegeven om Canada binnen te gaan. Je visum gaat op dat moment in.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus je moet er snel bij zijn. Doorgaans start de aanvraag procedure in oktober, De afgelopen jaren waren er elk jaar slechts 600 plaatsen beschikbaar. Er zijn twee categorieën: Working Holiday (480 plaatsen) en Young professionals (120 plaatsen). Bij de eerste categorie heb je een open visum. Dat betekent dat je ter plaatse een baan kan zoeken. Je mag 12 maanden in Canada werken en er is geen maximum per werkgever aan verbonden. Indien je al een baan of een stage hebt gevonden, kun je als Young Professional een visum aanvragen.

Het aanvragen van een visum kan online en duurt ongeveer 8 weken. Je hebt in ieder geval een kopie van je paspoort nodig en een bewijs dat je de participation fee hebt betaald. Tijdens de aanvraagprocedure kunnen er nog andere documenten nodig zijn. Daarnaast dien je, als je in de Young Professional categorie een visum aanvraagt, een bewijs van de baan/stageplek meesturen met o.a. informatie over het bedrijf en duur van het contract. Meer informatie kun je vinden via de website van de Canadese regering.