Kim van Dijk Geschreven door Kims. Foto door: Kims

De Gibb River Road is een  4 wheel drive weg in de tropische Kimberleyregio. Deze zeer populaire weg loopt van 54 km ten westen van Kununurra naar 125 km ten oosten van Derby. De totale afstand is 670 km, voornamelijk ‘unsealed roads’.

Wanneer bezoek je deze regio

De weg is begaanbaar na ‘the wet season’ rond april/mei tot november voor het regenseizoen.  Tijdens dit seizoen is de weg afgesloten. Omdat het regenseizoen niet altijd op hetzelfde moment eindigt en niet elk jaar dezelfde regenval heeft, is de opening van de Gibb River Road daarvan afhankelijk. De weg bevat een aantal rivierovergangen, het is daarom belangrijk dat het water dusdanig is gezakt dat auto’s er zonder ongemakken doorheen kunnen rijden. Soms valt er in het droge seizoen met vlagen veel regen, dan wordt de weg ook tijdelijk afgesloten.Dit komt niet vaak voor, maar mocht dit gebeuren dan informeren ‘rangers’ en de politie je wanneer je al op de weg zit of voor je erop gaat.

Kijk voor exacte informative mbt opening/sluiting op de website van mainroad.wa.gov.au

Van half juni tot half juli is het de grote wintervakantie van het tropische noorden. Het zal dan aanzienlijk drukker zijn op de Gibb dan ervoor en erna.

Maakt het uit of ik de weg van west naar oost reis of andersom?

Dit maakt in principe niet uit qua reis. Wel maakt het uit als je bijvoorbeeld overweegt van Darwin naar Perth te reizen of andersom aan het einde van het droge seizoen. Dan is het slim om in het noorden te beginnen en in Perth te eindigen. Het meest ideale seizoen om de weg te rijden is tussen mei en augustus. Vanaf september wordt het steeds benauwder en warmer in het noorden.

Heb ik een 4WD nodig op de Gibb River Road?

Jazeker! Zoals genoemd heeft de weg een aantal rivierovergangen, maar kan daarnaast ook zeer hobbelig, zanderig en modderig zijn. Een 2WD heeft niet de eigenschappen om deze weg aan te kunnen. 4WD auto’s zitten steviger in elkaar, staan hoger op de banden, kunnen 4 banden tegelijk aandrijven en zijn over het algemeen een stuk zwaarder dan 2WD auto’s. Deze eigenschappen zijn essentieel wanneer je niet meer op het asfalt rijdt en de Gibb op gaat.

Gebruik ik dan continue 4WD in mijn 4WD auto?

Niet perse. 4WD modus in 4WD auto’s is alleen nodig wanneer je door moeizaam terrein rijdt zoals modder, zand of zeer ruig wegdek. 4WD modus kan wel helpen om het wegdek te besparen zodat je niet teveel hobbels en kuilen veroorzaakt, daarom wordt door middel van bordjes vaak aangegeven wanneer ze je aanraden om 4WD te gebruiken. Belangrijk is om je bandendruk te laten zakken zodat zowel je auto als jijzelf minder last hebt van de hobbels. De meeste 4WD auto’s hebben zo’n 36-40 PSI in hun banden, laat die op de Gibb zakken tot rond de 30-32 PSI dan rijdt het een stuk fijner en heb je meer grip door een groter bandenoppervlakte.

Is dit een moeilijk begaanbare weg?

Afhankelijk van wanneer je in het seizoen gaat, kan de weg makkelijk of wat moeilijker begaanbaar zijn. Over het algemeen wordt deze weg niet als moeilijk begaanbaar beschouwd. Er zijn continue 2 graders aan het werk op de Gibb River Road wanneer deze open is. De graders schrapen het wegdek glad. Dus afhankelijk van wanneer de graders langs zijn geweest, kan de weg beter of slechter zijn. Aan het eind van de winter zullen de graders dus meerdere malen over het wegdek zijn gegaan en is over het algemeen de weg beter dan wanneer die net open is. Mocht er flinke regenval zijn dan kan de weg wel moeilijk begaanbaar worden.

Hoe lang doe ik over deze route?

Dat ligt er helemaal aan hoe je reist, wat je wil gaan zien en doen en hoeveel tijd je hebt. De weg kan in 2-3 dagen gereden worden, maar je kunt er ook weken over doen als je de tijd hebt, ervan houdt om langzaam te reizen en veel te zien.

Hoe hard rijdt men op de Gibb?

Het ligt eraan wanneer en waar je rijdt. Het is verstandig niet harder dan 70-80 km/u te rijden. Hoe dan ook is het belangrijk om te rijden naar de omstandigheden. Zand en aarde rijden anders dan asfalt. Je hebt minder grip en er kunnen onverwachte stenen, kuilen, modder of zand op de weg liggen. Rij daarom altijd rustig en kijk uit voor deze omstandigheden en eventuele tegenliggers. De meeste ongelukken op de Gibb gebeuren doordat men te hard rijdt en dan de 4WD niet meer onder controle heeft.

Bezienswaardigheden Gibb River Road

De Gibb leidt je door de diverse mooie Kimberleyregio waar rivieren, bergen, kloven, watervallen en boabbomen elkaar afwisselen. Daarnaast is er een enorme varieteit aan dieren te zien van grote gaonna’s en kangaroes tot gillende papegaaien. Er zijn veel verschillende plekken om te overnachten, wandelen, zwemmen en te genieten van de natuur. Er zijn gratis plekken om te kamperen, maar ook campings en ‘stations’ met overnachtingsmogelijkheden. Genoeg keuze!

De meest populaire plekken zijn:

 • El Questro/ Emma Gorge
  Een ‘cattle station’gericht op toeristen. Je kunt hier op verschillende manieren overnachten van kamperen tot een eigen bungalow of zelfs (zeer dure) villa. Deze toeristische trekpleister ligt in een schitterend gebied. Als je er overnacht heb je toegang tot alle mooie plekken met watervallen, kreekjes, heet waterbronnen en mooie uitzichten. Je kunt er ook voor een dag naartoe maar moet dan wel toegang betalen. Er zijn een cafeetje, restaurant en winkel aanwezig.

  Emma Gorge hoort bij El Questro en is ook het bezoeken waard. Er is een makkelijke wandeling door de kloof waarbij je eindigt bij een meertje met waterval waar je lekker kunt afkoelen.
 • Home Valley
  Een echte ‘cattle station’ geeft toeristen de mogelijkheid om  te overnachten bij de boerderij of op de mooie oevers van de Pentecoste rivier. Hier is ook een deel van de ‘Australia’ film opgenomen. Er is een café/restaurant/pub aanwezig.
 • Mount Barnett Road House – Manning Gorge
  Een benzinestation, winkel en camping. Je kunt bij het benzinestation overnachten of bij Manning Gorge. In het midden van het droge seizoen is er wel regelmatig een tekort aan diesel en komt het voor dat mensen dagen moeten wachten op de dieselvrachtwagen die 1 keer per week vanuit Derby komt.
 • Detour Mornington Station
  Deze ‘station’ ligt 90 km van de Gibb River Road af maar is zeker het bezoeken waard. Er leven in dit gebied bijzondere tropische vogels en er zijn mooie kloven te bezoeken. Je kunt hier kamperen of luxer overnachten in een huisje of kamer.  
 • King Leopold Ranges
  Een van de hoogtepunten van de Gibb is het bezoeken van Bell Gorge. Deze kloof heeft een mooie waterval en zwemplekken. De weg ernaartoe kan zeer ruig zijn, rij daarom voorzichtig. Er zijn verschillende kampeerplekken, ecotoiletten en verder geen voorzieningen behalve de schitterende sterrenhemel, een kampvuurtje en de indrukwekkende natuur.
 • Ellebrae Station
  Verlaat de Gibb River Road (op 229 kilometer van Kununurra) om bij deze homestead en camping (GPS S:15 57.476 E:127 03.730) te komen. De camping heeft basis faciliteiten. Maar dat is niet de reden om naar Ellenbrae te gaan. Dat zijn de vers gebakken scones met jam en slagroom. Voor 4.5 dollar smikkel je je buikje rond, echt een aanrader voor foodlovers.

Een populair einde van de Gibb is een bezoek aan Windjana Gorge en Tunnel Creek. Bij Windjana Gorge kun je door de kloof wandelen, de zoetwaterkrokodillen van dichtbij bewonderen en fossielen in de kloofwanden proberen te vinden; dit gebied maakte ooit deel uit van een zeebodem. Je kunt hier kamperen. Bij Tunnel Creek kun je de lokale aboriginalgeschiedenis aan de lijve ondervinden door door de tunnels te wandelen en je voor te stellen hoe het was voor een van de weinige aboriginalverzetstrijders Jandamarra om zich hier jaren lang schuil te houden.

Wat heb je nodig?

 • Een 4WD auto die voorbereid is op deze reis. Zorg dat er vantevoren geen mankementen zijn die er voor kunnen zorgen dat je reis een ramp wordt. Ook al zijn er automonteurs op verschillende plekken op de Gibb aanwezig, als je auto grote schade of reparaties nodig heeft kost tussen de $1000 en $2000 om hem naar Derby of Kununurra te laten brengen. Eventueel kun je extra onderdelen meenemen zoals extra olie, bandenplakspullen en g-snaar etc. Mocht je pech krijgen, blijf bij je voertuig en wacht tot er iemand langskomt.
 • Neem cash mee want je kunt niet overal pinnen.
 • Als je een huurauto hebt, wees dan goed op de hoogte van de polis. Weet wie je kunt bellen wanneer je pech hebt en wat er gedekt is onder de verzekering.
 • Voldoende drinkwater en eten voor onderweg; er is eten en drinken te krijgen op de Gibb maar de selectie is beperkt en de prijzen hoog.
 • Een reserveband voor het geval je een lekke band krijgt. Een aantal stations heeft automonteurs in dienst en een bandenplakservice, maar 1 extra band is dan wel erg handig zijn om er uberhaupt te kunnen komen.
 • Een jerrycan met extra benzine/diesel; mocht je spontaan het idee krijgen om een omweg te maken via andere bestemmingen zoals Mornington Station. Daarnaast is de prijs van diesel/benzine op de Gibb erg hoog, dus kan het schelen om zelf een deel extra mee te nemen.
 • Een bandendrukmetertje. Deze zijn goedkoop te verkrijgen bij Repco of Supercheap Auto.

Je hebt geen satelliettelefoon nodig; er is genoeg verkeer op de Gibb om je te kunnen helpen mocht dat nodig zijn. Australiers zijn extreem behulpzaam en zullen er alles aan doen om je te helpen. Het is een zeer populaire route in het droge seizoen, het zal niet druk zijn naar Europese standaarden maar je zult er zeker niet alleen zijn. Er is geen bereik met mobiele telefoons en geen internet behalve bij sommige luxe accomodatiemogelijkheden.

Mocht je in het wild kamperen laat de plekken dan achter zoals je ze gevonden hebt, neem je afval mee. Graaf een diepe kuil als toilet en verbrandt het wc papier. Zorg dat er geen zeep of afwasmiddel in de rivieren terecht komt.

Veel plezier tijdens je 4WD-avontuur!