Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Zelf censor schoonmaken?

Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 14 nov 2016 15:06
Ik heb 8 weken geleden mijn DSLR camera in de winkel laten schoonmaken. Kosten €50,- Nu twee tripjes later zitten er (alweer) vlekjes op de foto's en dus vraag ik mij af of ik niet beter kan proberen de censor zelf schoon te maken.

In mijn camera zit een ultrasound optie om veil van de censor te trillen, maar dat lijkt niet voldoende voor de vlekjes die ik nu op mijn foto's zie. Iemand suggesties en of ideeën?

Nu vind ik het niet erg om af en toe wat te betalen voor het reinigen maar als ik het zelf kan dan wil ik het in ieder geval proberen. Waarschijnlijk goedkoper dan steeds naar de winkel brengen.
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 14 nov 2016 15:33
Eerste optie is een blaas peertje (niet met de mond blazen!).
Zorg dat de batterij vol is, zet de camera op 'reinigen' en hou hem ondersteboven (met de sensor dus naar beneden) als je hem zuiver blaast. Zo valt het stof er uit en niet er in.
Tweede optie is een speciaal borsteltje om de sensor te reinigen. Er bestaan ook borsteltjes die rond draaien en zich statisch laden, maar daar heb ik geen ervaring mee (lijkt me ook te duur voor wat het oplevert).
Derde optie is met sensor swabs. Deze kan je kopen op maat van je sensor vanaf 30€ of zo. Eerst droog proberen en dan pas met de speciaal voorziene vloeistof. De handleiding hoe je hiermee te werk moet gaan, zit er meestal wel bij.

Om te controleren of je sensor zuiver is maak je een foto met je diafragma dichtgeknepen (bvb F18 of F24) van een wit blad papier of gewoon van de lucht (stel scherp op een voorwerp en richt je camera naar de lucht, met de juiste belichting op de lucht). Daarna kan je op je schermpje (of op je pc) kijken of je nog vlekjes ziet door de foto te vergroten.

Google ook eens op 'zelf sensor reinigen'. Ik ben er zeker van dat je al snel anderen hun ervaringen hierover kan lezen.
Laat je zeker niet afschrikken door negatieve praatjes. Ik doe het al jaren zelf zonder ooit problemen gehad te hebben.
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 14 nov 2016 16:08
Dank je wel voor je nuttige antwoord!

Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met een blaas peertje. Dat komt sowieso van pas. Ik begreep dat hier ook nog behoorlijk wat verschil in zat? Heb je een merk of type dat je aanraad?

Met een wattenstaafje hier en daar schoonmaken heb ik al wel eens gedaan, maar volgens mij is dat ook niet het beste gereedschap :P

Waar moet je vooral op letten dat je de censor niet stuk maakt? Als ik lees dat je met een eenvoudige compressor er al door dit onderdeel kunt blazen ...... dan moet het wel heel fragiel zijn?
Gebruikersavatar
kohraya
Reisexpert
» 14 nov 2016 19:46
Zeker geen wattenstaafje gebruiken 0_0 De pluisjes laten los en je maakt het erger dan het is.
Inderdaad ook geen hoge druk of zo gebruiken. De sensor is inderdaad fragiel. Gewoon met het gewicht van het borsteltje of swab over de sensor wrijven zonder druk te gebruiken.
Ik weet niet of er veel verschil in merk zit van blaaspeertjes. Maar het is de voorzichtigste en goedkoopste manier om mee te beginnen. De blaasbalg van de mijne past net in mijn vuist. Hoe kleiner, hoe minder luchtverplaatsing.
Hardnekkig vuil zal je er echter niet mee weg krijgen. Ik ben net een maand in China geweest en heb de sensor van mijn camera (op 1x na) steeds met het peertje zuiver gekregen.
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 24 nov 2016 06:31
Ik gebruik een peertje of sensor swaps.

Op YouTube staan goede handleidingen hoe je deze moet gebruiken.
Gebruikersavatar
wim van brink
Wereldreiziger
» 05 dec 2017 14:28
Kijk eens op deze website daarin wordt haarfijn uitgelegd hoe je zelf veilig je censor kan reinigen https://gregtheulings.nl/blog-artikelen/
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten