Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Australië: Dillema visum, verzekering etc

Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 15 apr 2013 09:43
Hey allemaal,

Weer een tijd geleden dat ik weer wat schrijf maar lees nog actief mee!
Ik zal proberen een lang verhaal kort te houden maar ik zit met wat dillema's en ik weet niet zo goed wat ik moet doen.

Op dit moment zit ik op mijn 2e WHV 417 die verloopt in november. Ik wil graag in Australie blijven wonen nu is alleen de vraag nog hoe ik het allemaal ga oplossen. Ik kan misschien een sponsorship krijgen van mijn baas, maar ik reken er niet op. Studeren is mijn laatste optie als het niet anders kan want het kost ongelovelijk veel geld. Nu mn vriend die is eventueel bereid om met me te trouwen als het niet anders kan. Maar trouwen is ook zo extreem maar goed mss de "makkelijkste" weg. Defacto gaat niet lukken want dan moet je kunnen bewijzen dat je minimaal jaar samen bent etc. Nu vroeg ik me af of dat ook moet als je gaat trouwen?

Anyway de verdere details komen dan wel. Nu gaat het er om dan ik in NL ben en dingen moet regelen.
Ik moet mezelf uitschrijven, gezien ik nooit het plan had zo lang te blijven heb ik dat niet gedaan toen ik weg ging.
Nu wil ik eigenlijk mijn zorgverzekering hier opzeggen maar dan ben ik dus onverzekerd.
Het gaat om die bruggingsperiode tot november. Aangezien ik dus niet weet wat voor visum (en of het lukt) ik daarna zal heben weet ik niet zo goed wat ik met mijn verzekering moet doen. Ik kan nog geen medicare aanvragen, ik heb nu wel een medicare pas maar dat is omdat ik mijn NL'se verz nog heb. Het liefst wil ik het allemaal opzeggen, stop zetten etc maar dat is niet zo makkelijk.
- Kan ik me uitschrijven en mijn zorgverzekering behouden, en hem dan eventueel pas in november opzeggen?
- Wat zijn nog meer belangrijke dingen waar ik rekening mee moet houden, eventueel moet regelen en doen nu in hier ben?

Ik verleng misschien alvast mijn paspoort (hoewel het daar ook kan), wil mijn uitreksel van bevolkings register mee hebben en ik neem mijn diploma's enz allemaal mee.

Zie door de bomen het bos niet, het is erg vervelend niet te weten wat de toekomst wordt maar goed, ik blijf hopen op een goede afloop.

tnx voor alle info!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 15 apr 2013 10:07
Hi Ceska,

Dat klinkt als een pittig dilemma. Hopelijk kun je gesponsord worden wat dat zou inderdaad het makkelijkst zijn. Studeren is anders een alternatief maar zoals gezegd is dat erg duur voor buitenlandse studenten.
Ceska schreef:Nu mn vriend die is eventueel bereid om met me te trouwen als het niet anders kan. Maar trouwen is ook zo extreem maar goed mss de "makkelijkste" weg. Defacto gaat niet lukken want dan moet je kunnen bewijzen dat je minimaal jaar samen bent etc. Nu vroeg ik me af of dat ook moet als je gaat trouwen?
Ik weet niet of het uitmaakt of je trouwt of niet... Voor zover ik weet moet je hoe dan ook aan kunnen tonen dat je een langdurige, duurzame relatie hebt en betekent het niet perse dat je automatisch een visum krijgt. Die info zou je op http://www.immi.gov.au moeten kunnen vinden.

Ik kan je helaas niet verder helpen mbt je vragen over de zorgverzekering, die is geintroduceerd nadat ik weg ben gegaan...
Ceska schreef:Ik verleng misschien alvast mijn paspoort (hoewel het daar ook kan), wil mijn uitreksel van bevolkings register mee hebben en ik neem mijn diploma's enz allemaal mee.
Je kunt inderdaad een nieuw paspoort krijgen in Australie op een aantal plekken. Je zou alvast een bewijs van goed gedrag aan kunnen vragen omdat je die voor de meeste werk/verblijfsvisa nodig hebt. Slim om ook alles alvast te laten vertalen door een officiele vertaler en te laten certificeren zodat je kopieen hebt, net als studiedokumenten.

Heb je al op het Xpdite emigratieforum gekeken? http://xpdite.net/forum/ Misschien dat je daar ook je vragen kunt stellen omdat dat forum specifiek gericht is op emigratie naar Australie, niet reizen.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 15 apr 2013 10:26
Er komt zoveel bij kijken indd dat het niet meer leuk is en ik het al bijna wil opgeven :(

Het probleem met mijn vriend is dat we nog niet zo lang samen zijn, en ik kan toch niet van iemand aan het begin van een relatie vragen of we samen kunnen wonen en eventueel een gezamelijke rekening kunnen openen... Ik snap dat er regels zijn etc, maar als je zo echt iemand tegen komt met wie je eventueel de rest van je leven wil spenderen wordt het lastig, enige optie is dat ik ga studeren en dan in de tussentijd we eventueel defacto kunnen. Maar ik dacht dat trouwen net even andere regels golden.. maar zoals ik zei weet ik het niet.

Verklaring goed gedrag is een goeie!! Die moet ik zeker even mee nemen ook! Wat betreft het vertalen kan ik dat ook in Aus laten doen? of kan ik het wellicht meteen in het engels al krijgen een uitreksel en goed gedrag verklaring? diploma's ook allemaal wat een gedoe :)
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 15 apr 2013 12:46
Hi,

Niet opgeven hoor, maar goed uitzoeken hoe het zit omdat het belangrijk kan zijn om een visum buiten of binnen Australie aan te vragen. Er zijn gigantisch veel visa en opties dus er zit vast iets voor jou of jullie tussen. Probeer niet gehaast terug te gaan, want het kan je kansen beinvloeden.
Ceska schreef:Het probleem met mijn vriend is dat we nog niet zo lang samen zijn, en ik kan toch niet van iemand aan het begin van een relatie vragen of we samen kunnen wonen en eventueel een gezamelijke rekening kunnen openen... Ik snap dat er regels zijn etc, maar als je zo echt iemand tegen komt met wie je eventueel de rest van je leven wil spenderen wordt het lastig, enige optie is dat ik ga studeren en dan in de tussentijd we eventueel defacto kunnen. Maar ik dacht dat trouwen net even andere regels golden.. maar zoals ik zei weet ik het niet.
Apart dat je zegt niet van iemand die je net kent te kunnen vragen om samen te wonen etc, maar dat je wel trouwen overweegt... Lijkt me een toch ietwat extremere keuze. Ik vond trouwens deze visa optie, maar weet totaal niet of het op jullie van toepassing zou kunnen zijn: http://www.immi.gov.au/migrants/partner ... ctive/300/. En hoe dan ook zul je waarschijnlijk relatiebewijs aan moeten leveren, omdat anders iedereen wel een zo'n visum aan kan vragen natuurlijk.

Eventueel zou je op een toeristenvisum terug kunnen gaan van 3,6 of 12 maanden en zo jullie relatiebewijs opbouwen. Je hoeft niet perse samen te wonen, maar het gaat om bewijs van een stabiele, langdurige (1+ jaar) relatie.

Heb je de Visa Wizard al geprobeerd op http://www.immi.gov.au? Een ander idee is om contact op te nemen met een emigratiebureau, zij zijn gespecialiseerd en zullen al je opties op een rijtje kunnen zetten. Op de Xpdite emigratiewebsite worden verschillende bureaus genoemd. Het kost wat geld, maar zoals je eerder zei is studeren in Australie ook duur dus zou dit een goed alternatief kunnen zijn.
Ceska schreef:Verklaring goed gedrag is een goeie!! Die moet ik zeker even mee nemen ook! Wat betreft het vertalen kan ik dat ook in Aus laten doen? of kan ik het wellicht meteen in het engels al krijgen een uitreksel en goed gedrag verklaring? diploma's ook allemaal wat een gedoe :)
Je kan het zowel in Australie als NL laten doen, maar moet je dan in Australie een Nederlandse vertaler vinden.

Succes! ^O^
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 16 apr 2013 07:34
Nee ik wil ook niet opgeven hoor je hebt gelijk, maar af en toe zie ik door de bomen het bos niet meer en heb ik het even gehad! Ik heb namelijk al een paar keer een emigratie agent ingeschakeld en die hebben me dus echt niet verder kunnen helpen, eentje wist zo weinig dat ik zelf nog zelf meer op de hoogte was. Ook heb ik van andere mensen gehoord slechte ervaringen te hebben, de agent van een vriendin van mij was gewoon vergeten dat ze nog een IELTS test moet doen...
Ik ga zelf naar NAAMI een opleiding doen voor tolk/vertaler maar ik denk niet dat ik mijn eigen documenten kan/mag vertalen ;)

Wat betreft samenwonen ja dat is natuurlijk nu wel op tafel, en dat trouwen is ook maar net voor ik weg ging ter sprake gekomen omdat hij me graag wil helpen natuurlijk. Ik ben in NL maar tot 5 mei dan vlieg ik weer terug dus ik moet snel alles regelen :-/

Ik probeer iig te doen wat ik kan. Super bedankt voor de info en het steuntje in mn rug, ik ga naar praag voor een paar dagen als ik terug ben kijk ik ook even op het emigratie forum!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 17 apr 2013 05:25
Hi weer,

Aangezien je WHV tot november loopt zou ik me rustig verdiepen in je opties. Je hebt de tijd, toch? En dan ben je ook weer een half jaar verder qua relatie etc.

Goed plan om je in die website te verdiepen en te zien welke opties je hebt. Visa corp in Sydney wordt onder andere aangeraden.

Succes ermee en geniet van je tijd in NL & Praag :-)
avatar
pallaver
Reiziger
» 20 apr 2013 16:29
Moeilijk verhaal idd maar dat is emigreren naar Australie meestal. Ik raad je toch aan om met een immigratie agent te gaan praten. Zoek op forums naar immigratie agenten, ze zitten ook veel op forums. Er zijn zoveel verschillende soorten visa's en mogelijkheden dat het allemaal best moeilijk is. Je kunt altijd met een agent praten en dan beslissen of je met hem in zee gaat ja of nee.

Ik zelf denk dat jet het beste voor de partner relatie kunt gaan. Als je 12 maanden samen bent kun je als partner een visum aanvragen. Let wel, je moet ook echt samen zijn en dit ook hard kunnen maken.

Succes!
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 27 apr 2013 10:32
Hoi allemaal ben ik weer,

Middels weer terug van mijn reisje en helaas al een aantal dagen ziek te zijn.
Ik heb nog maar een week om alles voor elkaar te krijgen (ik schiet al aardig in de stress).
Maar dit is een beetje wat ik denk te gaan doen;

Uitschrijven en zorgverzekering opzeggen.
Dat ga ik voor een OOM verzekering voor tijdelijk in het buitenland. Nu vroeg ik me af wie er ervaring met ze heeft? is het makkelijk eventueel een eind datum aan te passen? (tot wanneer je verzekering loopt).

Ik weet dus niet wat mijn rechten zijn qua verzekering op andere visa's?
Dus als ik ga studeren behoud ik de oom verzekering of kan ik dan alleen een student insurance krijgen in australia en deze opzeggen?
Zelfde met een sponsorship visa 457, heb ik dan recht op medicare of blijf ik steeds mijn OOM aanhouden?
En uiteraard ook als ik een partnet visa zou krijgen, dezelfde vraag..

Ik weet dat het veel vragen zijn, en ik ben zo een beetje overal wel achter/uit maar met verzekeringen heb ik echt moeite alles uit te zoeken.

Ik wil zeker wel een agent raadplegen als ik er weer ben, maar wel een goede.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 27 apr 2013 10:45
Hi weer,

Dit zijn inderdaad belangrijke dingen om te regelen, maar qua visa zou ik het bekijken als je terugbent Down Under. Remember, je hebt de tijd!!
Ceska schreef:Uitschrijven en zorgverzekering opzeggen.
Dat ga ik voor een OOM verzekering voor tijdelijk in het buitenland. Nu vroeg ik me af wie er ervaring met ze heeft? is het makkelijk eventueel een eind datum aan te passen? (tot wanneer je verzekering loopt).
Goed plan denk ik om je uit te schrijven. Wij hadden een OOM verzekering 8 jaar geleden wat toen goed beviel, maar we hebben nooit geclaimd oid. We konden makkelijk de polis verlengen met een extra jaar, maar niet langer. Neem anders contact met ze op en vraag het ze gewoon of data aan te passen zijn!

Een alternatief is misschien World Nomads of vergelijkbare verzekeringen, World Nomads zijn erg flexibel met het verschuiven van data etc, maar misschien niet wat je zoekt.
Ceska schreef:Ik weet dus niet wat mijn rechten zijn qua verzekering op andere visa's?
Dus als ik ga studeren behoud ik de oom verzekering of kan ik dan alleen een student insurance krijgen in australia en deze opzeggen?Zelfde met een sponsorship visa 457, heb ik dan recht op medicare of blijf ik steeds mijn OOM aanhouden? Ik wil zeker wel een agent raadplegen als ik er weer ben, maar wel een goede.
Ook als je een 457 visum of partnership visum krijgt, moet je je prive verzekeren de eerste paar jaar. Dat zijn voorwaarden voor je visum. Je kunt je dan in Australie prive verzekeren of waarschijnlijk in 1e instantie je OOM verzekering aanhouden. Je hebt hoe dan ook recht op Medicare (net als elke Nederlander die in Australie vakantie heeft/werkt of verblijft) maar dat staat er los van.

Succes met deze dingen regelen. En hopelijk kun je nog even genieten van de Lage Landen!
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 27 apr 2013 11:10
Uiteraard weer bedankt voor je (snelle) reactie!

Hier ga ik dus een beetje in de war, het verschil tussen recht hebben op medicare als "visitor" en het recht op echt medicare aanvragen.
Nu heb ik bijv. ook medicare maar als "visitor" ik betaal dus niet aan medicare, maar gewoon mijn NL'se zorgverz.

Dus als ik een ander visum krijg, blijft dit dan ook zo, dus ik houd mijn OOM aan, of kan ik die opzeggen en direct naar medicare gaan?
Ik ben dus verplicht boven op mijn "basis" verzekering ook nog een private verzekering te nemen, ongeacht het soort visa dus?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 27 apr 2013 12:22
Hi,
Ceska schreef:Dus als ik een ander visum krijg, blijft dit dan ook zo, dus ik houd mijn OOM aan, of kan ik die opzeggen en direct naar medicare gaan? Ik ben dus verplicht boven op mijn "basis" verzekering ook nog een private verzekering te nemen, ongeacht het soort visa dus?
Je Medicare heb je hoe dan ook. Je krijgt een ander kleur kaartje als je een werkvisum hebt, maar je globale dekking blijft hetzelfde en je betaalt er nooit voor.

Dus je schrijft je uit en neemt OOM (of vergelijkbare (reis)verzekering) voor de komende tijd tot je een werk-/verblijfs-/partnervisum krijgt. Als je eenmaal een werk-/verblijfs-/partnervisum krijgt ben je verplicht om een priveverzekering te hebben voor een aantal jaren, of OOM daarvoor okay is weet ik niet. Waarschijnlijk is het hoe dan ook slim om een Australische priveverzekering te nemen. Je hebt dus geen Nederlandse basisverzekering nodig. Het wordt niet vaak gecheckt of je inderdaad die priveverzekering hebt geregeld, maar aangezien het een voorwaarde van je visum is is het slim daaraan te voldoen.

Hoop dat het iets duidelijker is.

Groetjes
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 27 apr 2013 14:21
Ja ik denk dat ik het begin te snappen.
Het enige waar ik mee in de war raak is de medicare als visitor (wat ik nu heb) en wat ik eventueel straks heb op een ander visum. Dus met een anders visum heb ik en medicare + prive verzekering? of alleen een prive verzekering? ik dacht namelijk altijd dat medicare verplicht was. Ik zal sowieso een private Insurance in australie nemen als het zo ver is.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 27 apr 2013 14:39
Hi,

Met een ander visum hoor je dan inderdaad zowel Medicare als een prive verzekering te hebben. Je valt altijd onder Medicare mits je je aanmeldt natuurlijk en je pasjes up-to-date houdt. Je betaalt je prive verzekering en de kosten liggen er totaal aan welke dekking je kiest. Mocht je ooit iets claimen op je prive verzekering zul je merken dat Medicare uberhaupt hoe dan ook een groot gedeelte betaald van de meeste behandelingen maar dan aan de prive verzekering, de standaardbedragen voor bepaalde procedures. Je prive verzekeraar dekt de overige kosten.

En als ik bijvoorbeeld naar de huisarts ga, krijg ik $37.50 terug van de kosten (meestal iets van $75 of meer per consult) via Medicare maar niets van mijn prive verzekering omdat dat niet onder prive verzekeringen valt.

Wanneer je een prive verzekering neemt, is het slim om te kijken wat precies gedekt wordt en of je dat gaat gebruiken. Wij hadden altijd extra dekking met de MBF (Young Extra's) voor fysiotherapie, tandarts etc etc, maar aangezien we in afgelegen gebieden wonen waar geen tandartsen gedekt worden door onze verzekeraar hebben we nu alleen maar 'hospital cover' voor wanneer ik voorrang wil krijgen op behandelingen in prive ziekenhuizen (die hier trouwens ook niet zijn, maar waarvoor ik naar een andere stad zou moeten).

Waarschijnlijk kan je vriend je wel adviseren over de prive verzekeraars tzt. Het loont om verschillende "quotes" te vragen aan verschillende verzekeraars, kan enorm verschillen.

Groetjes

P.s. Heel veel Australiers hebben helemaal geen prive verzekering omdat ze het niet kunnen/willen betalen en vallen dus onder Medicare. Om de druk op het Medicare systeem te verminderen, heeft de Australische regering nu ingevoerd dat wanneer je meer dan een een bepaalde jaarsalaris krijgt en geen prive verzekering hebt, dat je dan hoe dan ook een Medicare levy moet betalen, dus extra. Dan loont het uberhaupt een prive verzekering te nemen omdat je anders toch extra betaald.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 28 apr 2013 03:29
Hi,

Nog even te verduidelijking. Het deel van Medicare dat je gebruikt als toerist valt onder de "reciprocal agreement" die Australie heeft met Nederland. Dit houdt in dat inwoners van beide landen in elkaars land acute gezondheidszorg krijgen zonder kosten.

De Medicaresysteem die je gebruikt als inwoner van Australie houdt dat je onder het publieke gezondheidssysteem valt en (een deel van) je gezondheidszorg wordt betaald door de regering.

Zie ook deze link: http://xpdite.net/forum/threads/medicar ... ken.12633/

Groetjes
Gebruikersavatar
Ceska
Wereldreiziger
» 28 apr 2013 11:11
Hey Kims,

Thanks thanks thanks, ik snap een beetje hoe de vork inde steel zit. Ik wist wel hoe het voor Aussies was maar dus niet voor iemand met een bepaald visum. Ik weet dat je medicare hebt en dan kan je daarnaast een prive verzekering afsluiten. Ik geloof dat medicare rond $50 per maand ligt als ik het goed heb. Maar dat zijn zaken die ik inderdaad beter even moet afwachten tot ik weet wat voor visum ik krijg, en of ik überhaupt nog iets krijg.

Jammer dat je niet in sydney woont, maar als je in de buurt bent trakteer ik een biertje voor alle hulp en info :)
Gerelateerde onderwerpen
Vliegticket Indonesie-Australie, Australie-Amsterdam
Australie - Fiji - Australie Visum?
Visa Australië, NZ, Australië
3G in Australië
Op vakantie in Australië
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast