Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

5mnd weg: Vietnam/Laos/Cambodja/Myanmar/Vietnam/Indonesie

Gebruikersavatar
_sas_
Vakantieganger
» 05 jul 2013 10:46
Hallo allemaal,

eind januari vertrek ik voor vijf maanden naar Azië. Na alle Lonely Planet's gekocht te hebben (bij http://www.fjmgbooks.nl super en voordelig!), heb ik mijn reis in hoofdopzet bepaald. De volgorde is zo bepaald dat ik als het goed is de slechtste seizoenen ontwijk. Graag hoor ik van de ervaren mensen of ze nog goede tips/ wijzigingsadviezen hebben. Ik ga ook dit forum doorspitten, maar wellicht dat ik op deze manier nog extra info krijg.

Het plan:
Thailand (2wk)
Ik wil beginnen in Bankok, Thailand vanwege de goedkope vluchtverbinding. Ik begin waarschijnlijk in de laatste week van januari. Vanuit Bankok wil ik in twee weken naar het noorden reizen via Chiang Mai naar de grens van Laos in Huay Kon.

Laos (3wk)
Vanaf noord Laos reis ik langs de grens van Thailand over de klassieke route naar de grens van Cambodja. Hier verwacht ik drie weken over te doen.

Cambodja (3wk)
In Cambodja wil ik drie weken rondreizen, om uiteindelijk weer bij de meest populaire grensovergang Aranya Prathet Thailand binnen te komen.

Thailand (1wk)
Vanuit de grens reis ik via Phanom Rung naar Bangkok. Hier verwacht ik een week over te doen.

Myanmar (3wk)
Vanuit Bangkok wil ik naar Myanmar vliegen, om hier 3 weken rond te reizen.

Vietnam (4wk)
Vanuit Myanmar wil ik naar Vietnam vliegen (ik moet nog uitzoeken of dit rechtstreeks kan of via Bangkok moet). Of de route van noord naar zuid of van zuid naar noord wordt, heb ik nog niet besloten. Hier wil ik in vier weken door het land reizen.

Indonesië (5wk)
Als laatste land heb ik Indonesië gepland staan. Ik wil hierbij naar Sumatra, Java en Bali. Ik heb net de tip gekregen om ook Flores te bezoeken, maar daar heb ik me nog niet in verdiept. Ik Heb in totaal nog 5 weken de tijd over voor Indonesië, waarbij ik aan het eind verwacht via Thailand weer naar huis te reizen. Hierbij zou ik rond 22 juni terugkomen.


Ok, zover voor het plan. Wat ik zelf al zie, is dat het redelijk strak is qua hoofdplanning. Ik verwacht af en toe een aantal dagen in te willen plannen om op een vaste plek te blijven. Ik ben nu aan het bedenken welk deel van de reis ik zou willen opofferen, om reservetijd voor andere dingen te krijgen.

Wat zouden jullie in mijn planning korter/langer/anders doen? Ik hoor het graag!

Groeten, Saskia
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 05 jul 2013 10:53
Je globale route ziet er heel redelijk uit. Persoonlijk zou ik meer tijd besteden aan Laos en evt. wat minder aan Cambodja, maar aangezien je daarvoor geen vliegticket hoeft te boeken of iets anders hoeft te regelen kun je dat ter plekke beslissen.

Je tijd in Indonesie is erg kort voor zowel Sumatra, Java en Bali. Of wil je slechts een deeltje van de eilanden zien? Om heel Sumatra te doorkruisen (van Medan naar het zuiden) ben je al snel 3 weken kwijt, Java in twee weken wordt gedaan maar vind ik gekkenwerk, en dan is de tijd al op. Beter minder eilanden, of je beperken tot een klein deel van de eilanden. Vliegtickets kun je in Indonesie prima kort voor vertrek kopen.
Gebruikersavatar
_sas_
Vakantieganger
» 05 jul 2013 11:24
Bedankt voor deze tips Jenny.

Een kennis van mijn ouders is erg groot fan van Cambodja en heeft geadviseerd langer dan 2 weken in dit land rond te reizen. Het blijft toch heel persoonlijk denk ik, maar ik neem alle tips mee en beslis waarschijnlijk als ik er eenmaal ben.

Wat betreft indonesië krijg ik van veel mensen de tip langer daar naartoe te gaan. Maar dat zou dan ten kost van andere landen zijn. Ik hoor dat Sumatra heel mooi is en wil deze er ook bij hebben. Wellicht dat ik hier het halve eiland ga bezoeken. Of ik persé naar Bali wil, weet ik nog niet. Ik moet me nog inlezen in wat er te doen en te zien is. Maar ook je tips over Indonesië neem ik zeker mee in mijn planning. Bedankt dus.
Gebruikersavatar
lisette-van-beek
Reisexpert
» 05 jul 2013 11:41
Voor Laos zou ik zeker een week extra pakken, verder ziet het er prima uit!
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 05 jul 2013 14:43
_sas_ schreef: Wat betreft indonesië krijg ik van veel mensen de tip langer daar naartoe te gaan. Maar dat zou dan ten kost van andere landen zijn. Ik hoor dat Sumatra heel mooi is en wil deze er ook bij hebben. Wellicht dat ik hier het halve eiland ga bezoeken. Of ik persé naar Bali wil, weet ik nog niet. Ik moet me nog inlezen in wat er te doen en te zien is. Maar ook je tips over Indonesië neem ik zeker mee in mijn planning. Bedankt dus.
Ik heb maar een klein stukje van Sumatra gezien, ik ben van Pulau Weh naar Lake Toba gereisd. Daar heb ik ongeveer 3 weken over gedaan. Het had sneller gekund als ik niet een aantal dagen zou zijn gaan duiken, maar reizen op Sumatra gaat niet snel. Van Lake Toba naar Bukittinggi duurt al snel 20-24 uur, dat was voor mij een reden om van Lake Toba terug te reizen naar Medan en niet verder naar het zuiden te gaan.

Op Java ben ik zo'n 4 weken geweest. (Eigenlijk langer, maar ik tel de plekken waar ik meer dan eens ben geweest maar niet mee.)

Op Bali heb ik een tijdje gewoond en ben ik vaak terug geweest, de weken daar zijn dus niet te tellen :)

Je moet keuzes maken als je 'maar' 5 maanden hebt. Je moet eigenlijk altijd keuzes maken tijdens een reis. Ik zou het gewoon zoveel mogelijk op het moment zelf beslissen, je weet nu niet waar je dan zin in hebt.
Gebruikersavatar
Tikva
Reisexpert
» 05 jul 2013 16:39
Ook ik roep pak een week extra voor Laos.. maar inderdaad wat jenny zegt kan je altijd ter plekke nog beslissen. Al met al ziet het er prima uit, een stuk beter dan de routes die we hier regelmatig zien verschijnen.
Gebruikersavatar
_sas_
Vakantieganger
» 05 jul 2013 23:16
Mmm... Ik snap dat jullie adviseren vier weken voor Laos te nemen. En Indonesië is zeker nog een puzzel. Ergens langer blijven is niet zo lastig te besluiten maar wat te schrappen des te meer.

Ik zie me nog wel keuzes maken in mijn route in Indonesië, maar ik weet nog niet waar ik de week van laos vandaan kan halen. Ik wil Myanmar zeker bezoeken en ik hoor dat Vietnam ook helemaal anders en bijzonder is. Wat is vijf maanden kort, als je het zo bekijkt.

Indonesië: halve eiland Sumatra & Java & Bali overslaan is nu hetgeen wat ik ga onderzoeken. Nogmaals bedankt voor de tips!
Gebruikersavatar
lisette-van-beek
Reisexpert
» 05 jul 2013 23:43
Ter plekke je ticket omboeken dan maar? (dat heb ik ook gedaan toen ik ter plekke besefte dat 5 maanden voor 5 landen te kort was)


:-D
Gebruikersavatar
lisette-van-beek
Reisexpert
» 05 jul 2013 23:47
PS volgens mij sla je noord Laos nu over terwijl dit veruit het mooiste deel van Laos is...

Je zou er ook voor kunnen kiezen om van Laos naar Vietnam te gaan, daarna cambodja, Bangkok en vlucht naar Myanmar. Scheelt je een vlucht en je reist door het noorden van Laos :)
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 06 jul 2013 00:11
Ik vind Vietnam ook niet helemaal logisch in je reis. Ik zou kiezen om óf via Laos naar Cambodja te reizen en dan door naar Vietnam (en vanuit noord Vietnam vliegen naar Bangkok) óf om Vietnam te bewaren voor een volgende reis.

Optie één heeft als voordeel dat je minder vliegt en dus meer flexibel bent. Je spaart ook in de kosten. Daarnaast spaar je een paar dagen in Thailand die je in Laos kan steken.

Optie twee heeft als voordeel dat het veel extra ruimte geeft. Je ziet Vietnam in je oorspronkelijke planning ook al als een losse reis, die kun je dus ook over een paar jaar doen in plaats van nu ;) (Indonesië uitstellen is ook een optie.)
Gebruikersavatar
_sas_
Vakantieganger
» 06 jul 2013 12:48
Ja, Vietnam uitstellen is ook een optie die ik heb overwogen. en daar een keer een volledige reis van maken. Maar ik kreeg te horen dat het zo ontzettend mooi is. Bovendien lees ik overal dat het super op de motor is. Ik verwacht dat ik eerder een brommertje zou regelen tijdens vijf maanden weg dan op een losse reis.

Waarom zouden jullie langer in Laos verkiezen boven Vietnam? Want laos overslaan is ook nog een optie.

Jullie hebben gelijk qua route. Vietnam is nu niet logisch. Ik ga jullie voorstel eens goed bekijken.

Indonesië overslaan is geen optie. Dat is voor mij de belangrijkste bestemming samen met Myanmar. Weken in Thailand schrappen zou ik me eerder kunnen voorstellen en dat een andere keer doen.

Weer genoeg om over na te denken. Bedankt. Aanvullende tips/opmerkingen blijven welkom.
Gebruikersavatar
Jenny
Reisexpert
» 06 jul 2013 13:00
Ik vond Laos mooier dan Vietnam en Cambodja.

In Cambodja vond ik de mensen niet echt aardig. Er wordt veel gebedeld, wat gezien de geschiedenis van het land en de vele mindervaliden (door de oorlog) te verklaren is. Het agressieve bedelen, dat mensen echt aan je gaan zitten, vind ik vervelend. Ook ben ik eens met stenen bekogeld omdat ik niet mee wilde naar iemands kamer.

Cambodja is daarnaast redelijk duur. Angkor Wat is geweldig, maar er hangt een prijsje aan. En een blikje cola van een euro mag wat minder gezien het prijsniveau in ZO Azië.

In Vietnam vond ik met name Sapa heel mooi. De rest van het land vond ik in verhouding minder. Als je met de bus rijdt maak je minder contact met de locals, ieder doet zijn eigen ding.

In Laos word je vriendelijk en gastvrij ontvangen. Mensen delen wat ze hebben en staan open voor een praatje.

Heb je al veel reisverhalen gelezen van mensen die de landen bezocht hebben? Zo kun je redelijk snel veel meningen en ervaringen lezen.

Waf de scooter betreft: sommige mensen vinden het geweldig, andere vinden het het risico niet waard. Recentelijk zijn op dit forum verschillende artikels over dit onderwerp verschenen, eentje van een ongeluk met dodelijke afloop en eentje die heel positief is (met terughoudende reacties). Ik kan de links nu niet vinden op m'n foon, maar ik denk dat je ze zelf wel vindt...
Gebruikersavatar
lisette-van-beek
Reisexpert
» 06 jul 2013 14:16
Hier iemand die twee keer een brommer beeft gehuurd en twee keer een ongeluk gehad. Doen we dus ook niet meer!

Ik vond Laos ook het indrukwekkends. Niet perse het mooist, maar de puurheid van het land heeft mij het meest aangesproken. Vooral in het noorden. En het ontwikkelt zich zo snel, dat nu de tijd is om te gaan om het echte Laos te zien.

Daarnaast is een losse reis naar Vietnam een betere optie dan een losse reis naar Laos, vanwege het ticket maar vooral vanwege de afwisseling die je in Vietnam hebt (steden, natuur, historie,strand, cultuur). Een ideale afwisseling voor een vakantie... iets wat laos minder heeft.
avatar
zaratoestra
Reisexpert
» 06 jul 2013 19:00
Het plan:
Thailand (2wk)
Ik wil beginnen in Bankok, Thailand vanwege de goedkope vluchtverbinding. Ik begin waarschijnlijk in de laatste week van januari. Vanuit Bankok wil ik in twee weken naar het noorden reizen via Chiang Mai naar de grens van Laos in Huay Kon.
Op 2 weken van Bangkok naar Noord-thailand gaan is goed te doen hoor. Enkele dagen Bangkok, al dan niet river kwai, Lopburi tempels met aapjes, Ayuthaya , Sukhotai, en dan Chiang mai (enkel als busverbinding gebruikt, wij waren in shock van het westerse aspect er aan nadat we uit noord laos kwamen) , Chang Rai (de white tempel is wel eens leuk - mooie fotomogelijkheden , ook hier waren we een beetje van ons melk na noord-laos) , Pai op enkele uren rijden van Chang Rai is een toffe plek om te chillen. Vanaf Chang Rai kan je per bus naar de grens met Laos.
Laos (3wk)
Vanaf noord Laos reis ik langs de grens van Thailand over de klassieke route naar de grens van Cambodja. Hier verwacht ik drie weken over te doen.
3 weken laos lijkt mij ook heel weinig. Ik weet niet wat je de klassieke route noemt maar de streek van Phongsaly is prachtig. Zeer veel ethnische minderheden, mooie natuur, theeplantages...echt niet te missen. Wij zijn vanaf Phongsaly op 2 dagen per boot naar Muang Ngoi gevaren. Was een andere manier van ons te verplaatsen. Muang Ngoi is echt de moeite waard: rijstakkers, buffels, mooie wandelingen op het platteland via dorpjes, karstgebergte. Echt niet te missen.
Luang Prabang - vang vieng - Pakse en een uitstap van enkele dagen per scooter naar het bolavenplateau. watervallen, dorpjes, ....... neem je tijd. ter plekke genoeg mogelijkheden om te overnachten. En val niet door de brug van tad lo waterval want dat zet een serieuse domper op het reizen (blauwe plekken, gekneusde ribben en een open wonde op mijn onderbeen tot aan het bot :-( )
dan door naar de eilanden van don det. lekker relaxen, wandelen, fietsen, kano, dolfijnen kijken.
Ik zou voor laos 5 weken nemen ofzo.
Cambodja (3wk)
In Cambodja wil ik drie weken rondreizen, om uiteindelijk weer bij de meest populaire grensovergang Aranya Prathet Thailand binnen te komen.
Geen idee waar die grensovergang van jou ligt. Maar vanuit Laos is een logische route
Banlung en hier een trekking doen. Eventueel indien je dit wilt met de motortaxi of bus naar senmonorom provincie.
Als stop tussen Banlung en Phnom penh kan je stoppen in kratie: zoetwaterdolfijnen en ook wel gemoedelijke sfeer. Kampong cham is ook prachtig. Zeer gemoedelijk dorpjes per fiets, enkele tempels, moslim gemeenschap aan de andere kant van het water.
dan Phnom penh en zo naar Siem Reap.
Neem je tijd voor de tempels van Angkor - als je tijd hebt en ze per fiets kan doen kom je soms aan tempels waar er slechts enkele toeristen zijn. de verderafgelegene kan je per tuktuk doen.
battambang waren we niet.
Kep en Kampot zijn ook lekker chill. Kep kan je naar rabit Island.
Thailand (1wk)
Vanuit de grens reis ik via Phanom Rung naar Bangkok. Hier verwacht ik een week over te doen.
Weet uit mijn hoofd niet welke streek je het over hebt maar wij reisden ook enkele weken in de thaise Isan provincie. Dus gerichte vragen hierover mogen ook steeds al is het wel 5 a 6 jaar geleden.
Myanmar (3wk)
Vanuit Bangkok wil ik naar Myanmar vliegen, om hier 3 weken rond te reizen.
nog niet geweest
Vietnam (4wk)
Vanuit Myanmar wil ik naar Vietnam vliegen (ik moet nog uitzoeken of dit rechtstreeks kan of via Bangkok moet). Of de route van noord naar zuid of van zuid naar noord wordt, heb ik nog niet besloten. Hier wil ik in vier weken door het land reizen.
4 weken voor Vietnam lijkt me wel wat kort. Wij waren slechts in het uiterste zuiden: ho chi minh stad en de mekong delta. Als je dan toch moet vliegen en 5 maanden zullen sneller voorbij zijn dan je denkt kan je dit overslaan. Zal inderdaad mooi zijn , zoals zovele bestemmingen. Al hoorden wij tijdens onze reis veel gemengde verhalen over Vietnam: vervuiling, drukte, bevolking. Terwijl iedereen positief was over laos en cambodja
Indonesië (5wk)
Als laatste land heb ik Indonesië gepland staan. Ik wil hierbij naar Sumatra, Java en Bali. Ik heb net de tip gekregen om ook Flores te bezoeken, maar daar heb ik me nog niet in verdiept. Ik Heb in totaal nog 5 weken de tijd over voor Indonesië, waarbij ik aan het eind verwacht via Thailand weer naar huis te reizen. Hierbij zou ik rond 22 juni terugkomen.
Op 5 weken Sumatra, Java en bali doen is volgens mij gekkenwerk.
en echt niet aangenaam. Wij waren op java en bali. Sumatra nog niet maar wel reeds over gelezen. de wegen zijn niet zoals hier, de afstanden zijn niet te onderschatten. Je zal ook tijdens je gans reis rustdagen moeten inplannen...... Als dit je main goal is zou ik hier misschien eerst naartoe gaan vanaf Bangkok. Als dit te doen is met het seizoen en ook met je ticket.
Welk ticket heb je nu?? als je meer wil weten over phongsaly en de ethnische minderheden in laos kan je steeds een kijkje nemen op onze blog. hoop dat dit niet als reclame wordt opgevat: http://www.tangatanga.com/ellenenbjorn

Toen wij een eerste globale route plandden zagen wij elk land als een onderdeel van lang op reis zijn. De landen stromen eigenlijk door elkaar, en reizen kan soms vermoeiend zijn. Af en toe ga je ergens langer willenn blijven, geniet van het moment. Zo'n land loopt heus niet weg.
veel succes
Gebruikersavatar
_sas_
Vakantieganger
» 09 jul 2013 06:29
Ok, jullie tips helpen met plannen.

De route die ik nu ga bekijken, is nog inclusief Vietnam. Ik ben nog niet zover dat ik hem ga schrappen, maar dat kan nog veranderen.

route:

Vlucht Bankok, Thailand.
1 wk Thailand (naar grens Cambodja)
2,5 wk Cambodja
4 wk Laos
4 wk Vietnam (vlucht naar Bankok)
0,5 wk Bankok (visum regelen)
3 wk Myanmar
2 wk Sumatra (vanaf bovenaf tot halverwege, dan doorvliegen)
3 wk Java (halverwege beginnen tot aan de oversteek naar Bali)
1 wk Bali (uitrusten voordat ik terug kom)

Ik heb gisteren ook het artikel over de brommers gelezen. Dat was eigenlijk ook mijn eerste instinct: grotere kans op problemen bij ongelukken. Maar omdat in de lonely planet er ook zoveel over gepraat wordt, dacht ik dat dat iets van Europa was. Het feit dat ik drie weken moet wachten op een motorrijbewijs in Vietnam, maakt wel dat ik er nog eens over nadenk. Ik ga nog eens praten met een vriend die het wel gedaan heeft en me aanbevolen heeft.

Na al jullie overtuigingen heb ik in ieder geval een week extra gepland in Laos. Hij zit middenin de 12 weken Cambodja/Laos/Vietnam, dus ik kan altijd nog in het noorden bekijken of ik daar langer wil blijven. Ik weet in ieder geval dat ik de laatste 9 weken zeker wil besteden aan Myanmar en Indonesië.

Ik heb een aantal reisgidsen bekeken en zie vaak de reis vanaf bovenin Sumatra tot halverwege, waarna er gevlogen wordt. Dit ben ik ook van plan. Of het dan 2 weken of Sumatra of op Java wordt, kan ik daar bekijken. Op Java zie ik ook de meeste reizen halverwege het eiland beginnen tot aan Bali. Ik wil een week bijkomen in Bali voordat ik weer in de hectiek van het leven in Nederland terugkeer.

Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd, aangezien ik liever nog een week speelrumte zou hebben. En wellicht nog een week langer in Indonesië. Als ik daarvoor kies, zou Vietnam laten vallen en wel naar Noord-Thailand een goed alternatief zijn.

Ik ga nog eens lezen op het forum en in boekjes.
thanx. Sas
Gerelateerde onderwerpen
De weg tussen Siem Reap en Poipet is af!!!! (cambodja)
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten