Dit draadje maar weer eens afstoffen...
Inmiddels de nodige reizen (voornamelijk naar Japan...) verder, met dus ook wel wat minder gangbare gerechten. Een paar die me zo te binnen schieten:
- in Furano het al eerder door Joske genoemde lavendelijs gegeten, lekker! Ook de lavendel-ramune smaakte prima.
- op Okinawa schijnen ze alles van het varken te eten, behalve de knor. Maar dus wel bijvoorbeeld de oren. Smaakt niet eens zo apart, maar de textuur is heel bijzonder, ergens tussen kraakbeen en spek in.
- over kraakbeen gesproken, een van m'n favoriete yakitori is inmiddels nankotsu. Oftewel kraakbeen van een kip. De smaak komt vooral van de saus waarmee het gegrild is, maar ook hier is weer de textuur volstrekt uniek. Alsof je plastic zit te eten, maar dan op een aangename manier.
- terug naar Okinawa, een van de leuke bijgerechtjes daar is umibodo, oftewel "sea grapes". Het lijken miniatuur-druiventrosjes, maar het is een soort zeewier. Smaakt het best met een licht-zurig dipsausje, en de bolletjes ploppen vooral zo lekker in je mond.
- Je bent niet in Kochi geweest als je geen katsuo no tataki gegeten hebt: bonito-sashimi die aan de buitenkant even snel maar fel geroosterd en gezouten is. Daarnaast ook kani miso a.k.a. "crab butter": de ingewanden van een krab tot pulp gekookt met een beetje sake. Smaakt aanzienlijk beter dan het klinkt!
- in Kagoshima heb ik torisashi gegeten: kip-sashimi. Rauwe kip dus. Overal ter wereld een absolute no-no, behalve in Japan. In mijn geval ging het overigens om heel dun gesneden vlees dat nog enigszins bevroren was, smaakte helemaal niet verkeerd. Ik heb het echter ook weleens met forsere stukken gezien, alsof ze gewoon een kipfiletje uit de supermarkt in reepjes hebben gesneden, dat lijkt me toch minder aanlokkelijk. En in het kader van vlees-sashimi's: basashi (paardenvlees) heb ik inmiddels wel vaker gegeten, maar op Okinawa is het er helaas nog niet van gekomen yagisashi (rauw geitenvlees) te eten.
- begin dit jaar heb ik mezelf in Noboribetsu Onsen maar eens getrakteerd op een nachtje in de meest sjieke ryokan van de stad. Vanwege de fantastische onsen, maar zeker ook vanwege het eten. Een buffet met onbeperkt King Crab is uiteraard heerlijke decadentie (wel even bij andere tafels afkijken hoe je die poten nu het handigst open knipt en het vlees er mooi uit krijgt), maar daarnaast ook allerlei interessante (bij)gerechtjes. Shirasu (piepkleine baby-sardientjes) zijn dan nog niet zo bijzonder, mentaiko (gemarineerde kuit) is apart maar smakelijk, shiokara (gefermenteerde inktvis) daarentegen is nog een paar gradaties erger dan de toch al beruchte natto...
Maar tijdens m'n laatste reis in Hikone wel de overtreffende trap van dat alles gegeten:
Funazushi. Eeuwen geleden was dat de oorspronkelijke vorm van sushi. Normaal gesproken denk je dan aan superverse vis, maar vergeet dat maar: funazushi wordt gemaakt van karper, die schoongemaakt maar zonder de kuit te verwijderen eerst wordt gezouten en zo een jaar(!) mag rijpen, om vervolgens nog eens 1 tot 4 jaar(!!) ingepakt in rijst lekker te mogen fermenteren. Zowel de vis als de rijst veranderen daarbij "enigszins" van samenstelling. En dan is dit na een paar jaar het resultaat:
Voor de duidelijkheid: die witte smurrie is dus de rijst, en dat oranje is de kuit. Het
ruikt stinkt ook behoorlijk, wat het in combinatie met de reputatie toch wel tot een van de engste dingen maakte die ik ooit gegeten heb. Niet alleen vinden de meeste hedendaagse Japanners dit echt niet te eten, maar als zelfs
Andre Zimmern, die in zijn programma
Bizarre Foods normaal gesproken toch met het grootste gemak de meest gruwelijke dingen weet weg te werken, het echt niet te hachelen vindt dan moet het wel serieus erg zijn, toch? En dat viel mij dan
(ook tot verbijstering van de verkoopster) toch eigenlijk ontzettend mee, ik zou het bijna lekker durven noemen: de smaak deed me namelijk nog het meest denken aan kaas. Hele oude, pittige kaas dan wel, denk aan iets ergens tussen een overjarige Goudse kaas en Roquefort in, en dan veel geconcentreerder. Door die extreem sterke smaak is het ook echt wel iets om in kleine hoeveelheden te eten, die drie stukjes vis met dat beetje rijstpulp ervaar je als een hele maaltijd, ik denk ook niet dat ik ooit iets gegeten heb wat krachtiger van smaak was. Maar toch, als ik het elders nogmaals tegenkom zal ik het zeker weer proberen.