Monique Zeegers Geschreven door moniquee. Foto door: moniquee

Geld

Zwitserland heeft in tegenstelling tot de meeste landen in Europe niet de Euro maar een eigen munteenheid de zwitserse frank. Het is eenvoudig om in Zwitserland te pinnen.

Budgettips

Alles wat er gezegd wordt over hoe duur Zwitserland is waar en vaak is het nog erger dan gedacht. Een cola voor 8 euro en thee voor 5 euro(dit zijn wel de duurste tot nu toe), het blijft verbazen. Een aantal tips om de kosten wat lager te houden:

  • verdiep je van te voren in de dingen die je wilt doen, bezoeken en waar je wilt verblijven. Er zijn gerust wel aanbiedingen maar je moet wel opzoek. Google levert heel veel op!
  • probeer te overnachten buiten de stad, als je buiten het seizoen gaat probeer dan in een wintersportgebied te overnachten of wijk uit naar de omringende landen als je dicht bij de grens zit.
  • Uiteten is duur, maar de kwaliteit is over het algemeen uitstekend. Dus ook al betaal je aardig wat, het is het wel waard. Vaak is het ook goedkoper om in een appartement/jeugdhoten te verbijven omdat je daar zelf kunt koken. Als ontbijt kun je gemakkelijk iets halen bij een bakker, de lunch kan bestaan uit voorgesmeerde boterhammen en 's avonds ga je gezellig met zijn allen kaasfonduen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt en met een beetje handigheid en door op te letten op de prijzen kun je heerlijk eten zonder te veel te betalen.
  • Op de 1e zondag van de maand zijn de meeste museums gratis.
  • Als je een treinkaartje koopt kun je in de stad waar je naar toe reist gratis met het openbaar vervoer(bus/tram) Zie de voorwaarden op de website van de trein
  • Zwitserland heeft een wandelroute systeem die bestaat uit gele pijlen/bordjes. Op de knooppunten staan de omliggende punten waar je heen kunt lopen, hoe lang je dit gaat kosten in tijd en welke dorpen/steden je dan allemaal tegen komt. Voordelen: het is makkelijk te volgen, het brengt je op onverwachte plekken en het is een goedkope manier om veel van de omgeving te zien. Door het goede openbaar vervoer netwerk is het ook makkelijk om naar je beginpunt terug te reizen in plaats van te lopen.
  • de website www.myswitzerland.com is ook in het Nederlands en heeft veel tips en informatie over heel Zwitserland. Ook zijn er heel veel informatie kantoortjes(zoals de vvv in Nederland)die je uitstekend kunnen helpen bij vragen.