Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Zweden is het makkelijkste te bereiken per vliegtuig. Ook kun je er met de eigen auto in combinatie met een boottocht heen. Tenslotte is het met overstap  mogelijk per trein naar Zweden te reizen.

Vliegtuig

Vanaf Schiphol naar Stockholm heb je meerdere opties om te vliegen. KLM, Norwegian en SAS vliegen dagelijks en soms meerdere keren per dag, van en naar Stockholm Arlanda. De vliegtijd bedraagt circa 2 uur en 10 minuten. Norwegian en SAS bieden je de mogelijkheid om een enkele reis te boeken.  KLM heeft, als je vroeg boekt, een goedkoop startarief voor een retour. 

Vanaf Eindhoven kun je enkele keren per week met Ryanair naar Stockholm Skavsta. Daarnaast biedt KLM vanaf Schiphol ook vluchten aan naar Linkoping en Gothenburg.

Trein

Er is geen rechtstreekse treinverbinding tussen Nederland en Zweden. Een optie is om de CityNightLiner vanaf Utrecht naar Kopenhagen te nemen. Vanaf Kopenhagen ben je binnen 40 minuten in Malmö. Je kan ook vanaf Kopenhagen richting Stockholm.

Boot

Er zijn geen rechtstreekse bootverbindingen vanuit Nederland. Er zijn wel bootverbindingen tussen Zweden en haar buurlanden. De bekendste is Stenaline. Stenaline vaart van onder meer Kiel (Duitsland) en Frederikshavn (Denemarken) naar Gothenburg. Dit maakt het interessant om met de eigen auto naar Kiel of Frederikshavn te rijden en vanaf daar de oversteek per ferry te maken. Stenaline vaart ook vanaf Polen en Letland naar de oostkust van Zweden.  Tussen Finland en Stockholm vaart Viking Line. Je kan zowel van en naar Turku als Helsinki. De overtocht tussen Turku en Stockholm kost overdag als voetpassagiers zonder cabin maar 13 euro. Dit maakt het interessant om Finland met Stockholm te combineren.

Eigen vervoer 

Zoals al aangegeven, kan je met de auto richting Zweden.  Er zijn verschillende opties. Zo kun je de boot in nemen in Kiel (Duitsland) of Frederikshavn (Denemarken). Het is ook mogelijk over land Zweden te bereiken. Hiervoor ga je drie bruggen over. De eerste brug heeft geen tol, de andere bruggen wel. De eerste tolbrug is de Storebaeltsbrug. Dit is een brug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør).Tol is circa €30 (prijspeil 2011). De tweede tolbrug  verbindt Kopenhagen (Denemarken) met Malmö (Zweden): De Øresundsbrug. De tol voor deze brug is circa €40 (prijspeil 2011).

De meeste vrachtwagens die vanaf Nederland naar Zweden gaan pakken alleen de laatste brug en pakken de boot tussen Fehmarn (Duitsland) en Rodby (Denemarken). Het scheelt een hoop kilometers. Qua tijd maakt het weinig verschil.