Reis meis Geschreven door Reismeis.

In Zweden zijn niet alleen vele fantastische steden, maar ook talloze andere attracties en mooie gebieden die absoluut een bezoekje waard zijn. We geven je een klein overzicht van een aantal minder bekende bezienswaardigheden.

Nüsnas

In Nüsnas is de Dalarnafabriek van Nils Olssen gesitueerd, waar de bekende Zweedse houten paardjes worden gemaakt. Je mag door de hele werkplaats lopen, overal een kijkje nemen en met je eigen ogen zien hoe de paardjes worden gemaakt. Hier is uiteraard ook een souveniershop bij, waar je voor een redelijke prijs deze handgemaakte paardjes kunt kopen.

Vilhelmina

In het kleine dorpje Vilhelmina ligt op de heuvel een prachtig wit kerkje, die zeker een bezichtiging waard is. In de bossen daarachter zijn enkele oude Sami hutten te vinden. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar welke door middel van gekleurde bordjes worden aangegeven. Het is aan te raden bedekkende kleding te dragen in verband met de vele muggen. 

Arvidsjaur

Breng in Arvidsjaur een bezoekje aan Lappstaden, de grootst bewaarde Sami nederzetting ter wereld die meer dan 80 hutten en opslagruimtes omvat. De nederzetting is in het centrum van Arvidsjaur gesitueerd.

Als je dan toch in Arvidsjaur bent, mag een bezoek aan het volksmuseum niet ontbreken. Dit lokale museum is gesitueerd in de oude pastorie en heeft een groot aantal items, hoofdzakelijk uit de 19e en 20e eeuw, tentoongesteld van zowel de Zweedse bevolking als de Sami. 

In deze stad zijn ook een aantal schattige handwerkwinkeltjes, maar Anna-Lisas souvenirbutik is toch echt wel de moeite waard. 

Arjeplog

Arjeplog is een klein dorpje in de buurt van Arvidsjaur. Het Båtsuoj Sami Center is hier gesitueerd, waar je rendieren, gebouwen en kunde vindt. Op zondag van 15.00 tot 16.00 uur kun je een rondleiding krijgen. Het is hier ook mogelijk om, samen met de Sami, op zondag een diner te nuttigen. Voor vrijdags 12.00 uur boeken. 

In dit kleine dorpje staat ook een fraai oud houten kerkje uit 1641 met een opmerkelijke kleur. Breng een bezoekje aan dit bijzondere kerkje en ontdek waarom, tegen alle gewoontes in, de toren op het oosten is gebouwd en de sacrisitie op het westen.

Gammelstad

In Gammelstad, bij Lulea, ligt Hägnar, een prachtig openlucht museum. In dit museum ga je een stapje terug in de geschiedenis en ervaar je het leven van het vroegere Zweden. 's Zomers worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. 

In Gammelstad vind je ook het zogenaamde kerkdorp, 1 van de 14 Zweedse UNESCO werelderfgoederen. Het bestaat uit een kerk met daaromheen huizen, waar leden van de kerkelijke gemeente konden overnachten. 

Sorsele

Sorsele is omgeven door natuur, een aantal natuurreservaten en is een wandelgebied bij uitstek. Daarnaast is Sorsele ook een prima uitvalsbasis voor sledehondtochten, kanoën, klimmen, paardrijden, skiën en sneeuwscootertochten.

Picknicken, cloudberries plukken en genieten van een prachtig uitzicht doe je op de Nalovardo Toppen, nabij Sorsele.

Brudslöjan is een indrukwekkende waterval. Je vindt deze waterval in de buurt van het dorp Svarttjärn langs de Ammarnäs weg. 

Frösön eiland

Frösön eiland, nabij Östersund, is leuk voor een ritje met de auto. Via Östersund is het eiland via een brug te bereiken. Er is een uitkijktoren vanwaar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt, een mooi kerkje en je vindt hier een oude runensteen uit de 11e eeuw. Deze runensteen is meeste noordelijkgelegen steen ter wereld. Het eiland is genoemd naar Freyr, de Noorse god van de vruchtbaarheid en de liefde.

Vidsel

In de buurt van Vidsel vind je, gelegen in de rivier de Pite älv, een stroomversnelling en waterval: Storforsen. Je kunt hier heerlijk vertoeven: wandelen, zwemmen en poedelen, barbecuën, een kampvuur maken (zelf hout meenemen) en genieten van de fantastische omgeving. De waterval is 82 meter hoog en is hiermee de hoogste vrijstromende waterval van heel Europa. Je kunt praktisch naast de stroomversnelling parkeren.

Jokkmokk

Het passeren van de Poolcirkel bij Jokkmokk stelt op zich niet heel veel voor, maar het is leuk om hier even te stoppen. 

In Jokkmokk zijn een paar kerken te bezichtingen en is tevens het Ajtte Jokkmokk museum gevestigd. Een prachtig museum met veel informatie over de Sami en de Lapse cultuur en natuur. 

In de buurt van deze plaats vind je ook een aantal natuurreservaten met een zeer divers landschap, variërend van toendra's tot gletsjers tot bos.