Maike Geschreven door Maike.

 • Voor slechts € 117.06 naar Gothenburg Nu boeken

Heb je het ooit eens meegemaakt? Dat je na één bezoek aan een plaats meteen houdt van de plaats? Göteborg is een stad dat de potentie heeft om dit te veroorzaken. Haar mooie architectuur en goed ingepaste groenvoorziening (parken en lanen) laten een overweldigende indruk achter. En dit is niet alles wat Göteborg te bieden heeft. Direct aan de stad liggen natuurparken en langs de kust liggen authentieke Zweedse eilanden. Dus als je het stadsleven tijdelijk wilt verlaten kan je in 15 minuten met de auto de natuur in.

Göteborg is de tweede stad van Zweden en heeft de grootste haven van het land. Deze stad ligt aan de westkust waar dan ook mooie rotseilandjes te vinden zijn. Het is in 1621 gesticht door Gustav II Adolf en opgebouwd door Nederlanders. In de stad zijn Nederlandse kenmerken te zien, zoals de grachten midden door de stad. In de 18e eeuw ging Zweden handel drijven met het oosten en werd Göteborg de belangrijkste havenplaats. Zodoende is het een rijke stad met een grote cultuur. 

Bezienswaardigheden

Göteborg is wat wij in Nederland noemen een vestigingsstad met sfeervolle wijken.  De interessante wijken zijn:

 • Oude Centrum:
  Hier bevinden zich de winkelstraten en sommige delen hebben nog een oud industriële sfeer.
 • Kungsportavenyn (in de volksmond Avenyn)
  De Avenyn is een breeds opgezette laan vanuit het oude centrum tot aan het kunstmuseum. Het wordt beschouwd als het toeristencentrum van Göteborg. De laan wordt op straatniveau gedomineerd door de vele eet- en uitgaansgelegenheden.
 • Haga
  Haga is een oud arbeiderswijk dat op een geweldige wijze is gerevitaliseerd in een kleinschalig leisure en winkelgebied.  De winkels die hier gevestigd zijn, zijn veelal speciaalzaken. 
 • Olivedal
  Ook Olivedal is een oude arbeiderswijk dat op een geweldige wijze is gerevitaliseerd in een woonwijk met eet- en uitgaansgelegenheden. Met name de hoofdstraat Linnégatan is geweldig. Het oude architectuur in combinatie met de groen opgezette laan, maakt het tot een straat waar je af en toe moet stoppen en om je heen moet kijken om de sfeer van de wijk in je op te nemen. Als je hier bent, vergeet dan niet om af en toe van de hoofdstraat af te gaan, voor je het weet sta je voor een mooie kerk of ga je een heuvel op en heb je een mooie uitzicht over de stad zoals bij de Skansen Kronan (bij straat Skansparken).
 • Vasastadan
  Vasastadan is de op een na duurste woonwijk van Göteborg. Alleen de woningen in het oude centrum zijn duurder. Ook hier is de architectuur overweldigend, sommige gebouwen lijken bijna kasteeltjes in een woonwijk gezien hun uitstraling en details/ versieringen aan de gevels. Ook hier is de hoofdstraat (Vasagatan) een groen opgezette laan die van de Avenyn tot aan Haga loopt. Een (persoonlijk) hoogtepunt van deze wijk op stedenbouwkundig niveau is het kleine park bij de straat Vasaplatsen. Hier versterken het park, de architectuur en de goed onderhouden gebouwen elkaar waardoor het lijkt alsof je in een gebied uit het verleden staat.

Het Universeum

Het Universum is een wetenschapscentrum. Er is een groot aquarium waar je naar haaien kunt kijken. Je kunt roggen aaien. Verder kun je ervaren hoe het is om op een motor te rijden. En er is een stuk van het regenwoud nagebouwd waar je doorheen kunt lopen.

De musea

In Göteborg zijn er verschillende soorten musea. Zo heb je het museum voor Scandinavische kunst. Naast werk van Zweedse kunstenaars vindt je hier ook werk van Rubens en Monet. Het museum voor mode, design en kunstnijverheid is gericht op vorm, kleur en functionaliteit. In het Wereldcultuurmuseum vindt je vanzelfsprekend verschillende levensstijlen.

Liseberg

Liseberg is een pretpark vergelijkbaar met Walibi. Let wel op dat je hier voor alle attracties apart moet betalen.

Rondvaartboot

Je kunt met de pas ook een rondvaartocht door Göteborg maken. Zo vaar je door de oude Grachten en de kanalen die in de 17e eeuw zijn aangelegd. Je vaart onder lage bruggen door waar je moet bukken. En je komt door de haven langs de scheepswerven en vissershavens en de opera van Göteborg.

Parken

Aan de rand van de stad vind je de grote parken van Göteborg. De botanische tuin ligt achter de wijk Olivedal en heeft onder andere een kas met tropische planten.

Uitzicht van Lilla Bommen

Lilla Bommen is een kantoorgebouw langs de Göte Alv ten noorden van het oude centrum nabij het opera huis. Vanwege de kleursamenstelling van het gebouw (rode top) wordt het in de volksmond het lipstick gebouw genoemd. Voor 30 SEK kan je naar boven en kan je genieten van het uitzicht.

Tips:

 • Een eerste tip is om hiervoor de Göteborg pass aan te schaffen bij een van de touristenshops die je op elke hoek van de straat vindt. Met die kaart, die ongeveer 40 euro kost, kun je dan 24 uur lang onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Ook kun je dan gratis in het amusementspark en in alle musea die Göteborg rijk is.
 • Loop eens door de verschillende wijken en ervaar zelf de sfeer van de stad.
  Voorbeeld:
  • Lunch in Haga,
  • loop na de lunch via Vasastaden naar de Avenyn.
  • Na de Avenyn kun je het oude centrum aan de oostelijke zijde ingaan.
  • Bekijk het oude centrum en verlaat deze aan de westelijke zijde om naar Linnégatan
  • Blijf het avondeten in Linnégatan en eventueel ook voor een paar extra drankjes
  • ‘Die-hard’ feestgangers kunnen de nacht eindigen in een van de uitgaansgelegenheden in de
   Avenyn of het oude centrum.

Eten en drinken 

Uit eten gaan in Göteborg is zeer aan te raden. Het eten is lekker en qua prijzen vergelijkbaar met horecaprijzen in Nederland.  Göteborg  heeft een cultuur om buiten de deur te eten. De meeste eet- en drinkgelegenheden in de wijken Avenyn, Haga en Linné worden gedurende de gehele dag druk bezocht.  

De Avenyn

Aan de Avenyn liggen vele eetgelegenheden en is als toeristencentrum wellicht te vergelijken met de Dam in Amsterdam. Hier is het vrijwel continu druk. De bekende fastfoodketens zijn in delen van deze laan (helaas) sterk vertegenwoordigd.

Haga

In Haga zijn alleen ontbijt en lunch eetgelegenheden. Het is zeker een aanrader om hier te gaan ontbijten of te gaan lunchen. In de zomer is het hier heel gezellig om op de terrassen te zitten in combinatie met het winkelend publiek. In de winter zit iedereen binnen. Ook dan is het hier gezellig door de oude inrichting van de meeste eetgelegenheden en omvang (niet al te groot). In de avond is het er een stuk rustiger en komen mensen hier met name om een kop koffie of glas thee te drinken met vrienden. 

Linnégatan

Linnégatan is een zeer goede straat om te eten. In tegenstelling tot Avenyn moeten de restaurants het hier met name hebben van de lokale bevolking. Alle restaurants zijn hier wel goed. Ze kunnen het gewoonweg niet veroorloven om niet goed te zijn. De huurprijzen zijn hier hoog dus wanneer het eten niet goed is, zullen niet goede restaurants snel over de kop gaan.

Nordenskiöldsgatan

Nordenskiöldsgatan is een zijstraat tussen Linnégatan en Vegagatan. (Het bevindt zich in het zuidelijke deel van de Linnégatan) Hier bevinden zich meerdere restaurants uit meerdere keukens. De meest voorkomende keuken dat in deze straat voorkomt is Italiaans. Maar er bevindt zich ook een Thai/ chinees en Frans restaurant.

Een paar eetgelegenheden als tips:

Typisch Zweedse gerechten:

 • Restaurant Kometen, Vasagatan 58 (zijstraat van Avenyn)
 • Restaurant Smaka, Vasaplatsen 3.  (Vasastadan)
  Het prijsniveau is hier lager dan bij Kometen

Italiaans:

 • Pasta Haus, Nordenskiöldsgatan 25 (Zijstraat Linné)
 • Da Vinci, Nordenskiöldsgatan 23 (Zijstraat Linné)

Uitgaan

Het uitgaansleven van Göteborg heeft een soort ‘zitcultuur’. Bijna alle uitgaansgelegenheden bestaat een groot gedeelte uit zitplaatsen. In gelegenheden met een dansvloer wordt hier relatief een klein oppervlakte voor gereserveerd.

Verspreidt in het oude centrum bevinden zich uitgaansgelegenheden met een diversiteit aan aanbod. De meeste uitgaansgelegenheden bevinden zich aan de zuidzijde van het centrum.

Als toeristencentrum betaamt verandert de Avenyn in de avond in een straat met een aaneengeregen stuk van uitgaansgelegenheden.

In Linné bevinden zich voornamelijk eetcafe’s. Veel mensen gaan hier eerst eten en blijven dan zitten voor een drankje of gaan na het eten hier naar toe voor een drankje.

Tips om uit te gaan:

Algemeen:

 • Avenyn voor kroegen en nachtclubs
 • Linnégatan voor kroegen

Salsa en merengue:

 • Tranquilo, Kungstorget 14 (het oude centrum)

Rock/ Alternatief:

 • Sticky Fingers, Kaserntorget 7 (het oude centrum)

Bijzondere locaties:

 • Het dakterras van Ruby bar, Kungsportsavenyn 24 (Avenyn)
  Dit is een bar met een dakterras op de 7e verdieping aan de Avenyn. Vanaf hier heb je een mooie uitzicht over de Avenyn. In de zomer is het dakterras elke dag open (op mooie dagen) en in de winter is deze alleen op vrijdag en zaterdag open.
 • Heaven 23, Mässans Gata 24 (In de Gothia Towers dichtbij Liseberg en het Universeum)
  Dit is een restaurant en skybar op de 23ste verdieping. Hier heb je een mooie uitzicht over de stad. Helaas is het uitzicht niet gericht op de binnenstad. Desalniettemin is het de moeite waard om hier een drankje te nuttigen. De prijzen liggen hier wel iets hoger dan gemiddeld.

Omgeving

Direct aan Göteborg zijn een drietal natuurparken gelegen.

 • Delsjöområdets en Knipeflågsbergens Naturreservat
  Ten oosten van Göteborg liggen de Delsjöområdets en Knipeflågsbergens Naturreservat. Voor zover bekend is hier één wandelroute. Dit is echter geen rondje. Dus wanneer je aanhet eind bent moet je terug lopen of het openbaar vervoer (indien aanwezig, dit is niet gecontroleerd) of taxi terug nemen. 
 • Vättlefjälls naturreservat
  Ten noordoosten van Göteborg ligt het Vättlefjälls naturreservat. Hier bevinden zich 4 a 5 wandelroutes variërend van 3 km tot aan 11 km in een rondje. In de herfst van 2010 zijn deze routes voorzien van paden. Voor de ‘die-hard’ wandellaars is dit een zonde. Door het natuur wandelen is toch mooier. Nu is het natuurpark echter voor meerdere mensen toegankelijk.

Eilanden

 • Scherenkust
  De grootste aanrader van deze stad is het bezoeken van de scherenkust. Met de tram reis je in ongeveer in een half uur naar Saltholmen. Daar kun je kiezen uit een aantal boten die je naar een van de 30 eilanden van Göteborg zal brengen. De boten werken op hetzelfde tarief en dezelfde kaarten als de tram.
  Met de Göteborg pass is deze reis dus gratis. Let wel goed op de aankomst– en vertrektijden van de boten. Op een aantal van deze eilanden kun je overnachten. De meeste eilanden zijn natuurreservaten met prachtige rotspartijen. In de zomer komen vooral veel jongeren naar de wat grotere eilanden om samen te barbecueën en feest te vieren. Barbecueën mag overigens bijna overal. In Zweden zijn in elk bos zelfs een aantal vuurplaatsen te vinden waar het heerlijk is om ’s avonds een kampvuur te maken.
 • Marstrand
  Marstrand ligt ongeveer 10 km ten noorden van Göteborg en wordt gezien als een zomereiland. Het duurt ongeveer 45 min tot een uur om met het openbaar vervoer naar Marstrand te komen. Vanaf hier moet je een ferry pakken (20 SEK). Je komt aan op een toeristisch deel. Als je langs de kust verder loopt kom je uit bij rotspartijen vanaf waar men gaat zwemmen.