Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

Geld

In Zweden betaal je met de Zweedse kroon (afgekort SEK). 1 euro staat gelijk aan 8,72 SEK (wisselkoers juli 2013). Er zijn munten van 1, 5 en 10 kronen. Daarnaast zijn er biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. Eén kroon bestaat uit 100 öre. Vroeger was er ook nog een muntje van 50 öre maar dat is in 2010 afgeschaft. 

Een interessant detail is dat Zweden verplicht is de euro in te voeren. Zweden heeft dit namelijk in 1995 ondertekend. Tot nu toe is dit nog niet gebeurd en zal dit ook niet aan de orde zijn. Zweden doet er alles aan om de kroon te behouden.

Geld haal je uit de ATM. Hou er wel rekening mee dat je in de meeste automaten de pinpas met magneetstrip naar boven moet invoeren in plaats van naar beneden zoals wij in Nederland gewend zijn. Het is ook mogelijk om met je Nederlandse bankpas in diverse winkels per pin te betalen. Ook kun je in Zweden makkelijk terecht met je creditcard.

Budget

Zweden is, net zoals andere Scandinavische landen, relatief duur. Een kopje koffie of thee kost in een normale bar of restaurant 25 SEK. In de Espressobar is het iets duurder. Frisdrank varieert van 15 tot 28 SEK in restaurants. Voor die laatste prijs krijg je overigens wel 0,4 liter. Alcohol is in heel Zweden ontzettend duur. Cider is nog enigszins betaalbaar. In een restaurant betaal je 45 SEK voor een glas cider.

In de supermarkt betaal je voor een halve liter water of frisdrank 15 SEK. Let op: Overal in Zweden betaal je statiegeld over plastic flessen of blikjes. Vruchtensap (1 tot 1,5 liter) kost 20 SEK. Een heel brood 24 SEK en jam 33 SEK.

Uit eten gaan in een all you can eat restaurant is vaak onder de 200 SEK. Voor het overige zit je er vaak boven. De hotdogs koop je rond de 25 SEK en voor 70 SEK heb je daar  een complete lunchmaaltijd.

.