Liesbeth B Geschreven door Liesbeth B. Foto door: Liesbeth B

Wild Coast Horseback Adventure organiseren ruitervakanties met verschillende opties zoals safari's, strandritten, trektochten, working horse riding holiday en een vrijwilligers programma in The Wild Coast, Eastern Cape. Mogelijk minder bekend bij de reizigers maar zeker de moeite waard!!

Ik heb de working horse riding holiday gedaan en heb daar 6 weken vertoeft. Je helpt mee op het bedrijf waarbij je de paarden mag verzorgen, heel veel paardrijden en mee stranritten mag begeleiden. Je leert hoe het bedrijf werkt, paarden trainen en als je interesse hebt, kan je veel over de endurance sport leren. Je komt terecht op een familie bedrijf en leeft ook samen met de familie. Er is een apart gezellig huisje en eten doe je met de familie. Het is comfortabel maar verwacht geen luxe, gewoon de basis met wel een heel gezellige sfeer. De kosten zijn afhankelijk van welke optie je kiest, inbegrepen is je verblijf, 3 maaltijden en veel paardrijden en rijlessen. De farm zelf is ongeveer 400ha groot waar veel wilde dieren te vinden zijn, wat mooie uitstapjes oplevert.

Waar je je wel op moet voorbereiden is het nog vrij grote verschil tussen de arme en rijkere bevolking. Dit is toch ook merkbaar op de farm, zij hebben mensen voor hun werken die op de farm zelf leven maar apart, het contact kan soms moeizaam lopen zeker in het begin. Ook buiten de farm is dit sterk aanwezig. Wat wel een voordeel is, omdat je bij een familie verblijft, dat je de do's en dont's leert en de cultuur leert kennen. Belangrijk is dat je een echte paardenliefhebber bent omdat je hiermee dagelijks omgaat en wat voorkennis is niet onhandig maar je hoeft echt geen gevorderde ruiter te zijn.

Je krijgt ook korting voor een 4 daagse trektocht langs de Wild Coast, wat voor mij een unieke ervaring was. Dit is ook interessant voor de minder fanatieke paardenliefhebbermaar die wel op een mooie manier de Wild Coast en Transkei willen ontdekken. Een goede combinatie van eindeloze stranden voor een stevige galop en dwalen door het binnenland waar je de cultuur leert kennen.

Prachtige stops om even te rusten en te luisteren naar de  legendes van de Xhosa. Je maakt stops bij onder andere Nongqawases poelen en watervallen, het wrak van de Jacaranda en ongewone rivier formaties.

Bij hete dagen is er tijd om even af te koelen met je paard, zwemmen in een lagune of in de zee. Je leert de lokale cultuur kennen en passeert verschillende dorpjes waarbij de begeleiding van de trektocht goed contact heeft met de lokale bevolking in de Transkei (geboorteplaats van Nelson Mandela). De laatste stop is bij Wave Crest, een idyllische omgeving met de samenvloeiing van twee rivieren, mangroven, zandduinen, inheemse bossen en eindeloze, ongerepte stranden. Waar je tijd krijgt om deze te ontdekken. De eigenaar neemt je maar al te graag mee op een boottocht.

Op de rug van een paard is het een onvergetelijke ervaring om de Transkei te leren kennen. Het leukste bij deze organisatie is de kwaliteit van de paarden, goede conditie, voorwaarts, stabiel, betrouwbaar en ze doen hun werk graag! Daardoor kan je de omgeving goed opnemen en hoef je je bij een stevige galop over het strand geen zorgen te maken, gewoon genieten van de snelheid en kracht van het paard dat voor je zorgt. Er word rekening gehouden met de beginnende ruiter zodat ook zij kunnen genieten van de strandritten. Daarbij heb je een goede begeleiding en je verblijft in leuke hotels met goed eten, goede sfeer gegarandeerd.

Voor meer informatie zie de website: http://wildcoasthorsebackadventures.yolasite.com/

Een aanrader is om na je verblijf naar de buccaneers backpackers in East London te gaan en met de Baz buz, hop-on hop-of backpacker bus service, koers te zetten naar de Western Cape. Waarbij je onderweg nog vele leuke plaatsjes kan ontdekken in de Eastern Cape en voor Game viewing is Addo Elephant Park een aanrader.