Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Als inwoner van Europa, en dus ook als Nederland, krijg je bij aankomst in Zuid-Afrika een Visa-on Arrival. Zowel op het vliegveld als bij de landsgrenzen. 

Visum Zuid-Afrika

Een visum voor Zuid-Afrika is 90 dagen geldig en is een zogenaamd Multi-Entry Visa. Dit betekent dat je in die periode zonder probleem een buurland kunt bezoeken en weer terug mag komen zonder een nieuwe visumaanvraag te hoeven doen. Let wel goed op dat je een stempel krijgt als je bijvoorbeeld Lesotho of Swaziland weer verlaat! Op het vliegveld houden ze de data van je retourvlucht aan om te bepalen hoe lang je in het land verblijft. Wil je een andere einddatum op je visum dan kan je hier om vragen.

Wil je langer dan 90 dagen in Zuid-Afrika blijven? Je kunt dan aan het Departement van Binnenlandse Zaken verzoeken om je verblijf in Zuid-Afrika te verlengen. Daarnaast is een zogenaamde visa-run naar een buurland ook mogelijk. Het is alleen niet grenzeloos! Het is ook aan te raden minstens 24 uur in het buitenland te verblijven voordat je terugkeert naar Zuid-Afrika. Landen waaraan je kunt denken zijn Lesotho (lekker handig in het midden), Swaziland, Namibië en Mozambique. 

Op deze manier is het mogelijk om probleemloos tot drie visa on arrivals te krijgen. Wanneer je te vaak een visum run uitvoert kan het zijn dat je een vliegticket moet laten zien met vetrekdatum.  

Wil je meerdere malen een visa-run doen dan is het verstandig om iedere keer een ander land of een andere grensovergang te kiezen. Dit om argwaan te voorkomen. 

Eventueel kun je in Nederland ook vooraf een visum kopen, wanneer je geen zin hebt in de visa run. Kosten hiervoor zijn €50,-. 

De vereisten voor het aanvragen van een visum is een geldig paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst. 

Ben je van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen dan moet je hiervoor een apart visum aanvragen. Kosten hiervoor zijn ook €50,-

Voor eventuele vragen kun je altijd terecht bij de Ambassade van Zuid-Afrika:
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
www.zuidafrika.nl

Jonger dan 18 jaar en de officiële geboorteakte

Kinderen onder de 18 jaar hoeven van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nog niet te reizen met een officiële geboorteakte of, wanneer één van de ouders het kind begeleidt, met een officieel goedkeuringsdocument. Deze regelgeving is van kracht sinds 1 juni 2015.

De regel houdt in dat wanneer ouders met kinderen onder de achttien jaar reizen verplicht zijn om voor ieder kind een geboorteakte in het bezit te hebben. Als één ouder meereist zal hiervoor een goedkeuring op papier moeten zijn van beide ouders. Als alternatief moet de ouder over een gerechtelijk bevel van volledige ouderschap bezitten of in het bezit zijn van een overlijdensakte.

De reden van deze regels zijn om de kinderhandel en ontvoeringen in Zuid-Afrika sterk te verminderen.