Anne Geschreven door Anne. Foto door: bolletjeom

Zuid-Afrika is een arm en warm land en de kans dat je ziek wordt tijdens je reis is ook wat groter dan thuis. Overal zijn bacteriën aanwezig en Zuid-Afrika heeft een warm klimaat wat bacteriën ook erg fijn vinden. De kans op ziekten moet je natuurlijk niet overdrijven en je moet er je zeker niet door tegen laten houden om het land te bezoeken. Bereid je goed voor op de reis en gebruik gezond verstand en je kunt de risico's enorm beperken.

Aanbevolen vaccinaties voor het hele land zijn Hepatitits A en DTP. Afhankelijk van je reis worden ook vaccinaties voor Buiktyphus,  Hepatitis B, Rabiës, Gele Koorts, TBC en Meningitis aangeraden. In sommige delen van het land ( met uitzondering van de kustgebieden) wordt aangeraden om malaria pillen te gebruiken.

DTP

DTP: Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) worden aangeraden. Je hebt deze prik als kind al gehad maar zal waarschijnlijk een keer herhaald moeten worden. Bij ons hoofdstuk DTP kan je lezen wat Difterie, Tetanus en Polio zijn en doen en waarom vaccinatie belangrijk is.

Hepatitis A en B

De vaccinatie tegen Hepatitis A wordt aangeraden. De reguliere Hepatitis A injectie heeft een beperkte werkingsduur, dus je kan deze het beste pas kort voor vertrek plannen.Een vaccindatie om te overwegen is de Havrix. Deze vaccinatie tegen Hepatitis A wordt in twee keer gezet en geeft je langdurige bescherming. Wat ook mogelijk is Twinrix, dit is een combinatie vaccinatie met Hepatitis B. Ook deze vaccinatie biedt veel langere beschermg, het is een reeks van 3 spuiten die over een half jaar verspreid worden. Hepatitis B was een tijd terug in Nederland in opspraak. Medici willen dat iedere Nederlander verplicht gevaccineerd word zoals in andere landen ook gebruikelijk is. In Nederland sterven per jaar meer mensen aan de gevogen van Hepatitis B dan aan de gevolgen van HIV/ AIDS. Meer informatie over Hepatitis A en B kan je vinden in ons hoofdstuk over Hepatitis

Buiktyphus

Een inenting tegen buiktyphus wordt vaak ook aangeraden, behalve als je korter dan 2 weken naar Zuid Afrika gaat. Meer informatie over deze ziekte kan je lezen in ons hoofdstuk over Buiktyphus. Naast vaccinaties is het belangrijk om ORS mee te nemen tegen uitdroging en insectenlotion met DEET.

Waar je ook voor moet oppassen is tekenbeet koorts, bet bekend als tick bite fever. Hiervoor is geen vaccinatie. De vorm in Zuid-Afrika is vrij mild en ernstige tot dodelijke gevallen zijn zeer uitzonderlijk. Wel is het knap lastig als je dit oploopt. Het is een bacterliële infectie overgebracht door teken. Je kan het oplopen bij outdoor activiteiten in het platteland of natuurgebieden. De incubatie tijd is 5 tot 7 dagen. De symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, gezwollen en pijnlijke lymfeklieren, huidirritaties. De ernst van de symptomen kan variëren. De beet van de teek krijgt een zwarte kleur. Als je dit vermoed moet je naar de dokter want je hebt dan een antibioticum nodig. Naar mijn ervaring ben je na 5 dagen volledig beter maar als je geen antibioticum neemt, kan dit tot 2 weken duren voor je terug tip top in orde bent. Om tekenbeet koorts te voorkomen is het belangrijk om je met een insectenwerend middel in te smeren, lange mouwen en lange broek te dragen als je in het platteland of natuurgebieden bent.