Michelle van Arkelen Geschreven door MichelleVA25.

Denk je erover na om stage te lopen in Zuid-Afrika, maar weet je het nog niet zeker? Hierbij hoop ik jou te overtuigen en een aantal tips te geven wat fijn was geweest als ik dat van te voren had geweten! Zelf volg ik de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening en er zijn zat organisaties waarbij je terecht als je een Social Work opleiding doet. Daarnaast zijn er ook veel stagiaires die een marketing stage doen of in een hotel stage lopen, eigenlijk is er voor ieder wat wils wel een organisatie te vinden. Momenteel verblijf ik alweer 3 maanden in Kaapstad, heb de tijd van mijn leven en baal er dan ook onwijs van dat het over 1 maand al voorbij is.

Hoe pak je stagelopen in Zuid-Afrika aan?

Wanneer je stage wilt lopen in Zuid-Afrika kun je het beste beginnen met je research te toen op het internet. In mijn geval ben ik uitgekomen op Kaapstad. Het eerste advies wat ik kan geven is schakel een bemiddelingsbureau in. Veel van de mensen die ik in Zuid-Afrika heb leren kennen zijn opgelicht. Dit kan zijn met je accommodatie, maar ook met je stage of auto. Zelf heb ik zowel mijn verblijf als stage geregeld via 4exchange. Dit kost wel 450 euro, maar het is het waard naar mijn mening. Ik heb bij deze organisatie aan kunnen geven wat voor soort stage ik wilde, welke stad ik wilde verblijven (Port Elizabeth of Kaapstad) en wat voor soort accommodatie (studentenhuis, guesthouse, hotel). 4exchange is een Nederlands bedrijf wat is gevestigd in Kaapstad, dat toevallig ook dicht bij mijn hotel Best Western Cape Suites ligt.

Het fijne van een bemiddelingsbureau is dat als je ergens niet uitkomt je ergens naar toe kan. Met name de eerste week of misschien weken als je nog niet veel mensen kent is het fijn om toch iemand te hebben waar je bepaalde vragen aan kunt stellen. Mocht je niet een bemiddelingsbureau willen inschakelen, pas op dat je met een echt bedrijf/persoon te maken heb. Kijk op internet of er mensen zijn met ervaringen met dit bedrijf of persoon. 

Visum

De belangrijkste tip die ik je kan geven is, begin op tijd! Met optijd bedoel ik een aantal maanden voordat je gaat vertrekken naar Zuid-Afrika. Ik heb veel mensen ontmoet die zaten te stressen omdat ze nog steeds hun visum niet hadden en de week daarna moesten vertrekken. Er is een hoop papierwerk wat je moet regelen voordat je een visum krijgt. Geloof mij maar, met een lief glimlachje als je ergens een handtekening vergeten ben kom je er niet vanaf. Het meeste wat je nodig heb staat op internet, maar ik zal aangeven waar veel tijd in gaat zitten en/of waar regelmatig fouten meegemaakt worden. Dit zijn wel de tips voor als je 3 maanden of langer gaat, korter dan 3 maanden gelden weer andere regels.

 • Papieren van je bank.
  De afschriften van de laatste 3 maanden van je bank moet je een kopie van hebben. Zelf ben ik naar de ING gegaan en heb ik gevraagd of zij het voor me wilde uitprinten. Dit bespaard je aardig wat printkosten want in mijn geval was het een heel boekwerk. Dan de fout die veel mensen maken waaronder ik, op elk papiertje al zijn het er 50 moet een stempel en een handtekening van een medewerker. Vergeet dit aub niet. Ik moest in een uur tijd de snelste ING vinden in Den Haag alles stempelen + handtekening en weer terug, but i made it.
 • Zorgverzekering.
  Sinds kort is het verplicht om een zorgverzekering bij een Zuid-Afrikaans verzekeringsbureau te nemen, dus univé werelddekking word niet goed gekeurd. Zelf zit ik bij het bureau Zuid-Afrikaanse verzekeringsbedrijf Momentum, om te zeggen dat je er wat aan hebt? Nee niet echt want ik betaal als nog elke keer alles zelf bij de dokter/apotheek, maar het was de goedkoopste en het is verplicht om er één te hebben.
 • Longfoto en inentingen.
  Maak je longfoto voor TBC (tuberculose) bij de GGD en niet bij het ziekenhuis, scheelt je veel geld. Maak hier wel op tijd een afspraak voor want in periodes voor de zomer kunnen ze erg druk zijn. Het zelfde geldt voor inentingen, maak op tijd een afspraak dus niet een week voordat je van plan ben alle papieren in te leveren.
 • Je gezondheidsverklaring bij de dokter.
  Je hebt er niks aan als hij al je medische geschiedenis met je meegeeft, hij moet alleen het papiertje ondertekenen wat je van de ambassade krijgt en daarop zetten dat je helemaal gezond bent.
 • Zorg dat de datums van je vlucht overeenkomen met alle contracten (stage en school). Ook al wil je rondreizen, dit kan en doet vrijwel elke student, maar dat hoeft de Ambassade niet te weten natuurlijk.
 • Er moet op je contract staan van school dat je INTERN bent anders hup kan je weer terug naar huis.
 • Vergeet niet een kopie van je ouders paspoort
 • Zorg dat ALLES met zwarte pen is ondertekend en/of geschreven.
 • Laatste tip, ga nooit voor feestdagen of vakantie’s naar de Ambassade.Dan zit je met 40 man in een klein hokje te zweten, 3 uur lang te zweten en het maakt niet uit of je alleen wat op komt halen of weg moet brengen achterin de rij zal je moeten beginnen.

Accommodatie

Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar in Kaapstad, maar de meest waarschijnlijke is een appartement in een hotel wat je deelt met andere studenten of een studentenhuis. Zelf verblijf ik zoals al eerder aangaf in Best Western Cape Suites. Ik vind dit een absolute aanrader doordat je dichtbij het centrum verblijft. Vind je het leuk om andere studenten te ontmoeten dan zijn er genoeg alternatieven en het is betaalbaar. Zelf betaal ik 320 euro per maand voor mijn kamer, dit is officiële te prijs voor een shared room. Nu heb ik de mazzel gehad dat de receptie niet op heb gelet en al ruim 3 maanden een kamer voor mezelf heb. De andere mensen die wel echt in een gedeelde kamer verblijven hebben de luxe dat zij een kamer hebben met balkon of eigen badkamer of beide. Als je voor een single room kiest betaal je ongeveer 420 euro en voor een grote single room 500 euro. Ik deel mijn appartement met 3 andere Nederlandse studenten wat reuze gezellig is. Daarnaast hebben we de luxe dat Best Western Cape Suites over 2 zwembad den beschikt (die wel erg koud zijn), een Pub en als er wat is dan staat 24/7 de receptie voor je klaar. Wil je ruimte in je koffer besparen? Eenmaal per week krijg je schone handdoeken, een kleine shampoo en bodywash en word je kamer schoongemaakt.

Vervoer

Er zijn verschillende bedrijven waar je auto’s kan huren in Kaapstad, even googlen en je vind het meteen. Naar mijn mening is het niet verstandig om een auto uit de goedkoopste klasse te nemen want die kan veel van de heuvelige wegen niet aan en de accu’s zijn vaak slecht, vind je dit geen probleem dan kan je het natuurlijk doen. Ik vond dit zelf wel een probleem dus heb ik een auto gekozen uit de klasse die daarna komt, ik betaal 300 euro per maand en heb daarvoor een Polo Playa. Een andere tip die ik iedereen kan geven is om altijd het nummer van het verhuurbedrijf bij de hand te hebben. Zo stond ik in mijn eerste week namelijk met een lege accu (heb daarna geëist om een nieuwe en gekregen), daarnaast had ik mijn motor ook nog eens opgeblazen. Vraag om een testritje! Dit heb ik niet gedaan waardoor ik niet wist dat je de meeste heuvels met de hellingproef moest nemen in plaats van gewoon gas erop. Mocht je geen auto willen huren dan is een taxi een prima en goedkoop vervoer middel, zorg wel dat je van te voren een prijs afspreekt en neem de taxi’s met officieel logo zoals taxi sports. Helemaal aan te raden is een uber bestellen via de uber app, je betaald nooit te veel, je hoeft niet gepast te betalen want het gaat via je creditcard, zijn super snel bij je en je kan een beoordeling geven na de rit. Als je rit dan ook niet bevalt zullen ze je terug mailen na een slechte beoordeling. Daarnaast heb je nog de bekende witte busjes, stap daar niet in! Ze rijden als gekken, je zit opgepropt tussen de locals en als je niet oppast zijn je spullen weg. Naast de witte busjes heb je nog de Mycity bus, is net zoiets als connexion en prima te doen. Als laatste heb je nog de trein, koop altijd een 1e klas kaartje en pas op je spullen.

Gevaren

Helaas is het niet altijd allemaal even leuk en aardig hier in Zuid-Afrika. Het is gewoon een feit dat je als meisje niet meer alleen over straat moet (willen) lopen zodra het eenmaal schemerig begint te worden. Ook al is het maar een klein stukje, neem een taxi en wacht binnen totdat die er is. Om eerlijk te zijn heb ik zelf altijd een taser & pepperspray (pepperspray kan je gewoon halen bij de Spar) bij me, gelukkig nog nooit hoeven te gebruik alleen het geeft een veiliger gevoel als ik in mijn eentje de auto in stap en naar Atlantis (een criminele buurt) rijd. Als je uitgaat, neem zo min mogelijk mee. Zelf heb ik altijd wel mijn mobiel mee, maar dat komt doordat ik een clutch draag. Voor de mensen die niet weten wat een clutch is, simpel gezegd een tasje zonder hengsel dus die moet je altijd in je hand houden. Vriendinnen van mij hadden die wel hun mobiel bij hun hadden droegen een tasje met hengsel, hup 2 mobiels minder. Het hoeft niet altijd te gebeuren, maar geloof me de kans is dik aanwezig.

Budget

Wat is goedkoop en wat niet? Het openbaar vervoer en taxiritten zijn erg goedkoop vergeleken met Nederland. Het uiteten gaan is over het algemeen vrij goedkoop, zo heb je gemiddeld voor 10 euro een complete maaltijd inclusief drinken. Natuurlijk heb je soms ook restaurantjes wat iets duurder zijn, maar meer dan 30 euro ben je niet snel kwijt voor een etentje.

De supermarkt is daarin tegen niet goedkoop, zo betaal je voor rijstwafels in Nederland 30 cent en hier bijna 2 euro. Sigaretten zijn wél goedkoop, rook je Pallmall betaal je ongeveer 1,60 per pakje en er zit zelfs een sigaretje extra in dan in Nederland. Benzine is ook goedkoper, gemiddeld 1 euro per liter. Winkelen voor kleding of spullen is niet goedkoop, je betaalt over het algemeen dezelfde prijzen als in Nederland en soms zelfs meer. 

Sta niet gek te kijken als

 • Je opeens 3 uur geen stroom meer hebt.
  Hier hebben wij soms 7 dagen achter elkaar een paar uur per dag geen stroom. Dat is heel fijn als je ’s ochtends wil douchen voordat je naar je werk gaat en je de föhn niet kan gebruiken.
 • Je opeens geen water meer hebt, fijn als je net naar het toilet moet.
  Je word er wel creatief van, zodra je weet dat je geen water meer hebt een paar uur ga je vooruitdenken. Naar de wc geweest? Check! Eten gemaakt? Check! Water flesjes van te voren in de koelkast gedaan? Check! Mocht je toch onverwachts heel nodig naar de wc moet en je hebt een zwembad, haal je daar het water vandaan met flessen.
 • Je ziet mensen op blote voeten lopen en hoe lekker dat eigenlijk is om ook eens op je blote voeten door de supermarkt te lopen.
 • Veel mensen vier voortanden missen, sommige zeggen dat het vanuit het geloof is sommige omdat zij het mooi vinden en een fashion statement willen maken.
 • Je een groot verschil ziet tussen arm en rijk. Soms rij je langs de mooiste huizen vervolgens zie je een hele groep zwervers in een zelfgemaakte hutje op de grond liggen. Daarnaast zijn er ook best veel bedelende mensen op straat of bij verkeerslichten.
 • Als mensen je spullen willen verkopen midden als je in de file staat of bij een stoplicht staat te wachten.

Kaapstad

We hebben een uitgebreid artikel over Kaapstad geschreven, maar aanvullend op het stagelopen nog wat nuttige tips. Ten eerste koop eerst een mobiel simkaartje en vergeet daarbij niet je paspoort mee te nemen. Cell C en Vodacom zijn goede providers, bij Cell C betaal je niks voor je simkaart en alleen wat je erop wilt hebben. Ik betaal voor 2GB ongeveer 15 euro en belminuten is 1 rand per minuut. Het is niet alleen handig om contact te houden met de buitenwereld, ook google maps is hier mijn grootste vriend.

Ik hoop dat ik jullie zo voldoende geïnformeerd heb over Kaapstad, je voorbereidingen en hoe het hier is als student. Mocht je vragen hebben laat dan wat van je horen door middel van een reactie.