Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Het Maloti Drakensberg Park - Royal Natal Park ligt in het noorden van de Drakensbergen en is één van de populairste plekken voor een bezoek aan de Drakensbergen. De trekpleister is het Amfitheater, een bijzondere basaltformatie van ongeveer 5 kilometer lang en 1500 meter hoog. Hier vind je ook de op één na hoogste waterval ter wereld: De Tugela waterval. Deze is 947 meter ‘lang’.

Wandelen in het Royal Natal Park

Het Royal Natal Park is een populaire plaats om te wandelen. Er zijn heel veel wandelingen uitgezet, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Een aantal wandelingen zijn alleen weggelegd voor de avonturiers onder ons omdat je dan moet klauteren, klimmen en zelfs touwladders moet gebruiken om de route te kunnen voltooien. Een deel van de routes zijn ook niet altijd begaanbaar. Dit is afhankelijk van het weer en de regen die in de dagen ervoor is gevallen.

Bij het Vistors Centre kun je een kaart halen met wandelingen en geschatte wandeltijden. Ook kun je hier navragen welke routes die dag begaanbaar zijn. De populairste route is de route naar de Tugela waterval. Er zijn twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is de Tugela Gorge Trail te volgen vanaf het Gorge Car Park. Deze route is in totaal (dus als je ook weer naar het startpunt terugkeert) circa 14 kilometer lang en je hebt minimaal 6 uur nodig om deze te volbrengen. Je zal de waterval van de onderkant zien. Het laatste deel is afzien en je zal ook en touwladder moeten gebruiken onderweg. De tweede mogelijkheid is om naar de top, Mount-Aux-Sources,van de waterval te wandelen. Deze route start bij het Sentinel Car Park bij Witsieshoek. Deze wandeling is ook heen en weer circa 14 kilometer en ook hier zal je met touwladders moeten werken. De wandeltijd zal 6 tot 7 uur bedragen.

Natuurlijk zijn er ook kortere routes te vinden. Vanaf het Day Visitors Car Park kun je een aantal leuke korte wandelroutes doen. De makkelijkste is een wandeling van 5 kilometer van en naar de Cascades. Een langere route is via de Cascades naar de Tiger Falls (6 kilometer / 3 uur). Mocht je meer energie hebben dan kun je verder wandelen naar de Gudu Falls. Deze route is circa 9 kilometer en de geschatte wandeltijd is 4 uur en 50 minuten. Wij hebben deze route gelopen. Het begin is vrij steil en de Gudu Falls zijn alleen te bereiken via een wandelpad in de bossen. Dit pad is vrij pittig. Als je de Gudu Falls bereikt hebt dan dien je weer om te draaien en via het hoofd wandelpad verder te lopen.

Je bent verplicht je in te schrijven in het ‘hiking register’. Hierin laat je niet alleen gegevens achter maar ook aangeeft welke route je denkt te gaan doen, of je een EHBO doosje mee hebt etc. De regel is dat je een wandeling met minimaal 3 personen zal moeten ondernemen vanwege de veiligheid. In de praktijk wordt hier echter niet zorgvuldig op gecontroleerd maar weeg voor jezelf af of je dit aandurft. Hou er rekening mee dat je onderweg vaak geen bereik zal hebben op je mobiele telefoon. Er zijn geen voorzieningen in het park dus je doet er goed aan met een goed gevulde rugzak naar het park af te reizen. De entree voor het park (zonder auto) bedraagt 40 Rand.

Overnachten in en rondom het Royal Natal Park

In het park zijn meerdere campsites. Een populaire overnachtingsplaats is Thendele, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het Amfitheater en de Tugela waterval. http://www.royalnatal.info/. Een andere populaire uitvalsbasis voor dagjes bezoekers is het plaatsje Bergville. Vanaf hier rijd je in ongeveer één uur naar Royal Natal Park.