bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Hoe verstuur of ontvang ik een pakket in Zuid-Afrika? Een aantal belangrijke punten hebben we voor je op een rijtje gezet, dat het gemakkelijker moet maken je post te versturen en te ontvangen in Zuid-Afrika.

Pakketjes verzenden

Postkantoren zijn open van 08.30 uur of 09.00 uur tot ongeveer 16.00 uur op weekdagen en op zaterdagmorgen. Naast de standaard, officiële postkantoren zijn er Postnetkantoren, die langer open blijven en vaak gelegen zijn in winkelcentra en andere gebieden met veel verkeer. Ze maken gebruik van het postkantoorsysteem en zijn zeer efficiënt. Postnetkantoren doen ook aan koeriersdiensten, faxverzending, emailen etc. Er zijn ook een aantal koeriersdiensten en je kunt natuurlijk pakjes via het postkantoor verzenden.

Veel winkels, zoals curiosawinkels, wijnmakerijen, etc. zullen je aankopen graag voor jou per koerier of met de post verzenden.

Post versturen vanuit Zuid Afrika is relatief gemakkelijk. Als er een postkantoor in de buurt is! Het verzenden van een normale brief kost 70 cent. Ook pakketjes kun je verzenden maar die kosten zijn een stuk hoger. Een brief doet er ongeveer tussen de 7 en de 10 dagen over.

Post ontvangen

Voor reizigers is het mogelijk om post toegestuurd te krijgen naar en bepaald postkantoor in een bepaalde stad door middel van Post Restante.

Jij zoekt uit of de stad van je keuze een Post Restante service heeft. Vervolgens laat je het thuisfront het adres van dit postkantoor weten. Hou er rekening mee dat pakketjes er soms wel een paar weken over doen dus plan ver vooruit. Je laat dus de post sturen naar het hoofdpostkantoor van een stad waar je gaat komen met de vermelding Poste Restante op het pakketje. Zorg ervoor dat op het pakje de volledige naam vermeld staat en dat de naam dus exact met de naam in je paspoort klopt! Zorg dat de thuisblijvers al je voornamen kennen. Staat niet alles op het pakketje dan kan het zijn dat je het pakketje niet mee kan krijgen. De verzender zet ergens op het pakketje het eigen adres. Achternaam, postcode, huisnummer en land is voldoende. Schrijf er voor de veiligheid niet meer info op. Ze moeten die gegevens alleen kunnen gebruiken om het pakketje eventueel terug te sturen en niet om hun familie een logeeradres mee te geven. Schrijf links boven op het pakket: "keep until arrive" dan bewaren ze het wat langer. Vraag het thuisfront je ook te melden dat ze wat opgestuurd hebben! Anders ga je het niet ophalen!

Als jij in de bewuste stad bent ga je maar jet postkantoor en de Poste Restante afdeling. Je laat je paspoort zien en krijgt je pakje mee. De verzender heeft betaalt en jij betaalt zelden extra kosten. Soms is er een douane toeslag en je pakje is meestal opengemaakt voor controle! Vertel de mensen thuis dan ook er goed op te letten dat ze er niets strafbaars in stoppen, dit kan ook eten zijn, want anders komt je hele pakketje niet aan.

Gebruik geen mooie postzegels dit kan wel eens te verleidelijk zijn en dan krijg je het pakketje nooit. Zorg ook dat je geen zware dingen opstuurt. Los van de kosten moeten reizigers het ook allemaal weer meesjouwen. Houd er rekening mee dat de reiziger om die reden ook weer iets weggeeft.

Let op met eten. Sommige landen hebben zeer strikte invoerregels. Een verdacht pakketje komt soms helemaal niet aan. Normaal verpakt eten dat niet snel bederft is meestal geen probleem. Dropjes kunnen dus zonder probleem verstuurd worden maar let op met kaas. Over het algemeen is alles dat in de fabriek verwerkt is en geen houdbaarheidsproduct is meestal wel goed. 

Het duurt soms wel drie weken voor een pakketje uit Nederland arriveert, maar vaak is het veel sneller. De TNT geeft op voor 'standard mail': 12-15 werkdagen. Maar: de douane kan de boel vertragen.

Vul de doos dan aan met leuke cadeautjes tot het maximale gewicht voor een bepaalde prijs. Of je nu één of 2 kilo verzendt maakt namelijk niet uit qua kosten. Doe er dan nog maar een tijdschrift en wat snoep bij.

Ga  je lang op reis en wil je dingen toe gestuurd krijgen, omdat je ze niet de hele weg nodig hebt? Zet dan bij iemand een doos met je spullen neer die ze kunnen opsturen. Zo hoef je niet alles in een keer mee te slepen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen waar je van weet dat je geen last hebt van bijwerkingen, Lonely Planets, scheermesjes, jassen, mutsen, paradontax, boeken etc. Zet in je mailbox een lijstje van de inhoud van die doos voor het geval je het vergeet.

Uiteraard kost het aardig wat om zo'n postpak te versturen. De prijzen veranderen te vaak daarom hier geen overzicht. Kijk voor meer info bij TNT pakketpost prijzen."Standaard" prijzen liggen uiteraard een stuk lager dan "Priority".

Pakketten zwaarder dan twee kilo gaan per zogenaamde 'Worldpackspecial'. Hier hebben ze naast " standard" ook de mogelijkheid voor " economy". Alleen geen idee hoe lang het pakket er dan over doet. Er is een speciaal tarief voor pakketjes waar alleen maar boeken in zitten (goedkoper dus).

Weeg je pakketje thuis en vul hem tot het maximale gewicht voor dezelfde prijs. Of neem hem mee naar het postkantoor, laat hem daar wegen en vul hem ter plekke met extra dingen. Als je thuis weegt moet je voorzichtig zijn. Een gram teveel is al een ander tarief!