Michel Gielen Geschreven door Michel1988G. Foto door: menasil

Port Alfred is een rustige plaats; er komen weinig toeristen, en de toeristen die er komen, zijn veelal Zuid-Afrikaners. Port Alfred is gebouwd rond een riviermonding, op de heuvels erom heen wonen de mensen, en bij de rivier is een buurt met vakantievilla’s, allen met eigen aanlegsteiger voor de boot, voor welvarende mensen.

Bezienswaardigheden

Wat maakt Port Alfred zo leuk? Ten eerste is het een mix van een vakantiedorp en een studentenstad. Veel bewoners zijn er maar enkele maanden per jaar, de overige bewoners leven van het toerisme. De kustplaats herbergt ook een dependance van Stenden Hogeschool in Leeuwarden, genaamd Stenden South Africa. Studenten volgen een vierjaarse bachelor in hotelmanagement, of rampenmanagement. Verder is er ook nog een vliegschool, die piloten opleidt. Beide scholen zijn drukbezocht, en door de link met Nederland zijn er veel uitwisselingsstudenten die voor een half jaar komen studeren.Verwacht in Port Alfred echter geen druk of historisch centrum. Er zijn een paar rustige stranden, je kunt er surfen, de rivier op met boot of kayak, of een rondje over de 18 holes golfbaan.

Er zijn relatief veel horecagelegenheden te vinden, meerdere plekken om goed uit te gaan, en het barst van de guest houses, de ene nog leuker dan de ander. Ook de kwaliteit van de horeca is bijzonder hoog. De Wharf Street Brewery & Pub heeft een gevarieerde kaart, met bijpassende wijnen én bieren, restaurant Links heeft een ontzettend uitgebreide kaart met typische Afrikaanse specialiteiten als kudusteak en Malva pudding, en Barmuda’s is een bar / lounge met geweldige cocktails, een terras aan het water, en een populair happy hour elke zondag waarbij cocktails twee voor de prijs van eén is.

Port Alfred beschikt ook over goede faciliteiten. Het heeft twee verschillende shoppingmalls, waarbij de Rosehill Mall overduidelijk de betere is. Deze mall ligt net buiten het dorp, aan een regionale weg. In de mall bevinden zich meerdere kledingwinkels, boekenwinkels, horeca, een kleine bioscoop, souvenirwinkels, en de beste Spar die ik ooit ben tegengekomen. Voor de bioscoop hoef je niet ernaar toe te gaan, die stelt weinig voor, maar de supermarkt is een van de betere die ik in Zuid-Afrika ben tegengekomen. Wat ik zo geweldig vond is dat hij behoorlijk groot is, heel erg schoon, schoner als de supermarkten in Nederland in ieder geval, en de keuze is ook enorm. Het is de perfect plek om boodschappen in te slaan voor een typisch Afrikaanse braai!

Omgeving van Port Alfred

 In de omgeving is echter genoeg te doen. Het is ongeveer een kwartiertje rijden langs de kust naar het westen, en dan kom je bij Kenton-on-Sea, een typisch Brits koloniale plaats, gebouw rondom de monding van de Kariega rivier. De kust bij Kenton-on-Sea is een mooie serene plek, en bij het strand zit een restaurant dat geweldige pizza’s serveert. Een mooie plek voor een hapje en een drankje, terwijl de zon onder gaat.

In Kenton-on-Sea is ook een opstap plaats voor als je naar Sibuya Game Reserve gaat. Je vaart dan eerst een klein uurtje over de Kariega rivier, waarbij je al kans hebt om geweldige vogels te zien, zoals verschillende soorten ijsvogels, en roofvogels.

De omgeving van Port Alfred zit vol met goede game reserves. Binnen een uur rijden zijn er minimaal 6 game reserves te bereiken, waar je een dag safari kan doen. Tijdens mijn Wildlife studie heb ik ze allemaal bezocht, en mijn persoonlijke favoriet is Pumba Game Reserve, gevolgd door Kariega Game Reserve en Shamwari Game Reserve. Pumba is de kleinste van de drie, maar het reservaat herbergt de witte leeuw, een variant die niet vaak voor komt. Aan het einde van de dag krijg je een typisch Afrikaans diner, en kun je even bijkomen in de Boma rond het kampvuur.

Vlakbij Port Alfred ligt het plaatsje Bathurst. Je bent er doorheen gereden voor je in de gaten hebt dat je door een plaats heen rijdt, maar in het weekend hebben ze vaak een leuke Farmers Markt. Behalve eten, kun je er vaak ook terecht voor unieke handgemaakte souvenirs, en lokale kunst.

Al met al zijn er genoeg redenen om naar Port Alfred te gaan. Waar het in uitblinkt, is rust en authenticiteit. Perfect als stop om de batterij op te laden te midden van een mooie, en indrukwekkende reis, terwijl je toch het echte Zuid Afrika blijft ervaren

Van en naar Port Alfred 

Port Alfred ligt niet direct aan de snelweg N2. Het ligt ten oosten van Port Elizabeth, wat verklaart dat de meeste mensen het overslaan. Mensen die de Garden route volgen beginnen of eindigen in Port Elizabeth, alhoewel Port Alfred er prima bij past. Reizigers die van Johannesburg naar Kaapstad gaan, kiezen er regelmatig voor om te vliegen tussen Port Elizabeth en Durban, of als de auto het vervoersmiddel is, dan wordt het vaak voorbijgereden, omdat het relatief dicht bij Port Elizabeth ligt.