Kruger National park

Het Kruger National Park is het oudste en meest bekende park in Zuid-Afrika. Daarnaast is het ook het grootste park. Het ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika tegen de grens met Mozambique aan. Met zo’n 20.000 km² is dit niet een park wat je zomaar ‘eventjes’ ontdekt. Het is dan ook aan te raden om meerdere dagen het Krugerpark te verkennen. Het Krugerpark is oorspronkelijk opgericht in de 19e en begin 20ste eeuw om het wild te beschermen tegen het jagen en stropen. De toenmalige president, Paul Kruger, besloot in 1898 een deel van het huidige Kruger National Park tot ‘verboden jachtgebied’ te verklaren en zorgde voor een omheining. Dit gebied is heden ten dage het zuiden van het Krugerpark, tussen de rivieren Sabie en Krokodil. Het werd in 1926 uitgeroepen tot het eerste National Park van Zuid-Afrika. Toen werd ook besloten om het park haar huidige naam te geven: Kruger National park.

Welke dieren kun je zien in Kruger?

Het Krugerpark heeft een grote verscheidenheid aan dieren die je hier kunt zien. Zo zijn er ongeveer 147 zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën. Daarnaast komt ook de bomenliefhebber aan zijn trekken: Er zijn ruim 336 verschillende soorten bomen in Kruger waaronder de baobab boom. De meeste mensen zijn geïnteresseerd in de zoogdieren. In Krugerpark kun je onder meer de Big Five spotten (buffels, neushoorns, leeuwen, olifanten en luipaarden). De dieren die je het meest kunt zien zijn de impala’s. Je zal merken dat je na twee dagen safari eigenlijk ‘geen impala meer kunt zien’. Ook is er een grote populatie olifanten en zebra’s in het park te vinden, net als de buffels. Moeilijker zijn katachtigen zoals de cheetah, maar ook de African Wild Dog en de zwarte neushoorn zijn zeldzaam. Je hebt een grotere kans om witte neushoorns tegen te komen of leeuwen. Sowieso zijn katachtigen als een luipaard lastig te zien omdat ze zich meestal verschuilen nadat ze hun prooi hebben gevangen en zich in de zomer ook kunnen verstoppen in het hoge gras. Er zijn mensen die Kruger regelmatig bezoeken en nooit een luipaard hebben gezien. De kans is natuurlijk groter naarmate je meer safari’s maakt. Een lijst van zoogdieren die je kunt zien vind je op de website van Kruger National Park.

De populatie dieren in het Krugerpark neemt af. Niet alleen door natuurlijke selectie, de wetten van de natuur gelden hier immers, maar ook door stroperij en de droogte die in Zuid-Afrika heerst. Er wordt alleen ingegrepen door mensen in het Krugerpark indien een dier door menselijk handelen gewond is  geraakt of door menselijk handelen dreigt te sterven. Een olifant die met zijn slurf in het hek komt vast te zitten, wordt wel geholpen, maar indien hij is aangevallen door een leeuw, niet.

In de restcamps wordt door bezoekers bijgehouden welke dieren die dag gezien zijn. Op een landkaart kun je met een speldenknop in een bepaalde kleur aangeven waar je een dier hebt gezien. Ook de rangers doen dit. Maar dieren zijn bewegelijk, dus het geeft absoluut geen garantie of je op die plek deze dieren zelf ook zult gaan treffen. Je moet soms ook een beetje geluk hebben. Wel laat het zien in welke gebieden in Kruger bepaalde dieren te zien zijn. Hyena’s hebben de voorkeur voor bepaalde buizen die onder een weg door lopen als ‘schuilplaats’ gedurende de dag en daar zul je vaak in de vroege uren hyena's treffen. Overigens is de kaart ook niet geheel nauwkeurig omdat niet iedereen het verschil ziet tussen een cheetah en een luipaard of een zwarte en een witte neushoorn. Maar het is wel een handige leidraad om eens te zien wat er zoal gespot kan worden.

Over het algemeen is het in het noorden van Kruger rustiger dan in het zuiden van Kruger. Dat betekent niet dat er in het noorden geen of minder dieren te zien zijn. Ook het noorden is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je zal zien dat de vegetatie daar anders is dan in het zuiden.

Op safari in Kruger

Er zijn meerdere manieren om op safari te gaan in Kruger. Je kunt er zelf op uittrekken of je boekt een georganiseerde safari. Het beste ga je zo vroeg mogelijk op pad. Overdag zijn er namelijk aanzienlijk minder dieren te zien dan in de vroege ochtend of begin van de avond. De beste tijden voor safari's zijn dan ook vanaf zonsopgang tot ongeveer 09:00 en vanaf late namiddag tot ongeveer zonsondergang (maar de gates sluiten eerder!). Dit betekent niet dat je geen lange safari zou kunnen doen. Wij hebben twee volle ‘game drives’ gehad en pas in begin van de middag de leeuwen gevonden die lagen te luieren onder een aantal struiken. Het belangrijkste is dat je in ieder geval zo vroeg mogelijk op pad gaat.

Self Drive Safari

Als je er zelf op wilt uittrekken dan kun je dit alleen doen met een auto. Je mag onder geen voorwaarde zelf wandelend het park in!! Een ‘self-drive’ safari geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wat en wanneer je doet in Krugerpark. Je hebt volledige flexibiliteit; behalve dan dat je als ‘day vistor’ je moet houden aan de openingstijden van de diverse gates en ook de restcamps op een bepaald moment sluiten. Zorg voor een goede kaart als je het park binnengaat, zodat je jezelf kan oriënteren en een goed overzicht hebt van waar alles zich bevindt. Daarnaast dien je de tijden op de permit goed te controleren, dan weet je wanneer je het park moet verlaten of terug moet naar je restcamp.

De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar een groot deel is niet geasfalteerd en bestaat uit gravel. Rij nooit “off-road” en rij ook niet de wegen op waar “no entry” staat. In principe kun je dit met een 2WD af. Mocht een weg in een dusdanige staat zijn dat een 2WD geen optie is, dan staat dat aangegeven. Anders is het als er flinke regen is gevallen. Dan zijn de meeste onverharde wegen niet goed begaanbaar. Een voordeel wat vaak wordt genoemd is dat je in een 4WD hoger zit dan in een 2WD; maar of het de moeite waard is om tijdens je hele reis een 4WD te huren, ligt aan je andere bestemmingen. Je kunt dan ook een georganiseerde game drive regelen. In het gehele park mag je 50 km per uur rijden op de verharde wegen en 40 km per uur rijden op de gravel wegen. Houd er rekening mee dat ook hier snelheidscontroles gehouden worden. Op de onverharde wegen haal je die snelheid niet met een normale auto. Sowieso moet je voorzichtig rijden. Dieren laten zich niet weerhouden door auto’s en steken gerust de weg over als jij net aan komt rijden.

Ga nooit je auto uit, behalve op de daarvoor aangewezen plekken (bijvoorbeeld de restcamps). Hoewel filmpjes op youtube soms anders doen vermoeden, dien je nooit je lichaamsdelen buiten de contouren van je auto te hebben, evenals de lens van je camera. De dieren zien namelijk de auto als ‘een geheel’ zolang er geen afwijkingen te zien zijn; een afwijking is bijvoorbeeld een uitstekende arm of een lens van een camera. Dit registreert een dier als een mogelijke vijand en kan een reactie uitlokken die je liever niet ziet. Een dak van een auto dat open kan lijkt dan ook heel leuk, maar je mag nooit met je lichaam of lens boven het dak uit komen. Dit is één van de officiële parkregels en er wordt dan ook op gecontroleerd. Als de dieren richting je auto aankomen, doe dan zeker al je ramen dicht. De deur van de auto moet sowieso dicht blijven. Mocht je pech hebben met je auto en op een locatie staan waar je niet uit mag stappen. Blijf dan in je auto! Het noodnummer is (013) 735 4325.

Guided Game Drive of Game Walk

Bij een georganiseerde Game Drive of Game Walk ga je op pad met en ranger van het Krugerpark. Een ranger heeft kennis van de flora en fauna en weet waar je op moet letten om dieren te spotten. Natuurlijk verraden de stilstaande auto’s en jeeps waar mogelijk dieren zitten, maar een ranger weet ook op basis van gedrag van dieren in te schatten of er iets anders in de buurt zit. Dankzij de kennis van onze rangers zijn wij getuige geweest van een aanval van een luipaard op een groep impala’s. De ranger zag niet alleen een groep impala’s bij elkaar staan (wat duidt op mogelijk gevaar) maar ook een olifant wild met zijn oren klapperen om ‘iets’ weg te jagen. Dat iets bleek later een luipaard te zijn die zich had verstopt in het hoge gras. Uiteindelijk had de luipaard beet. Natuurlijk was het snel bekend dat er niets voor niets zoveel auto’s zich op deze plek verzamelden en dan is het hopen dat je een mooi plekje kan bemachtigen.

De rangers staan met elkaar in contact en als er één gids een bijzonder dier heeft gevonden, informeren ze elkaar. Ze doen dit vaak wel in een taal die voor ons niet te begrijpen is en werken met code woorden. Wij hadden na twee dagen een Game Drive inmiddels wel door wat het ‘signaal’ voor bijvoorbeeld luipaard was. Er zitten natuurlijk ook beperkingen aan een guided game drive. Je moet geluk hebben dat de dieren net ten opzichte van jouw plek verschijnen. Je zit namelijk met 9 à 10 mensen in een safari jeep/truck (er zijn ook grotere trucks). Soms heb je geluk en zitten er minder mensen in de auto. We hebben een paar keer gehad dat de dieren net aan de tegenovergestelde kant zaten van waar wij zaten of dat het uitzicht werd beperkt door een boom. Met een eigen auto kun je de auto zo plaatsen als je wilt bijvoorbeeld om een mooie foto te maken of de dieren beter bekijken.

Je kunt zowel een sunrise drive als een sunsetdrive boeken en tegenwoordig worden er ook nightdrives aangeboden. Daarbij is het wel nodig dat je in het park zelf overnacht. Ook is het mogelijk om een hele dag op pad te gaan (van sunrise tot einde van de middag). Je zal op gezette tijden stoppen voor een ontbijt, lunch, kop koffie of een toilet stop. Maaltijden zijn niet inbegrepen. Zorg ervoor dat je wat eten en drinken mee hebt voor onderweg want soms kan het zijn dat je even niets tegenkomt om te eten of te drinken.  Luister altijd goed naar de rangers en houd je aan de regels. Ook nu mag er ‘niets’ uitsteken buiten de contouren van de auto. Mocht er een dier agressief worden dan zal de ranger je vertellen wat je moet doen. 

Een andere optie is een Game Walk. Je gaat dan lopend met een gewapende ranger op pad. Je gaat dan aan de hand van sporen op zoek naar dieren. Je legt minder lange afstanden af, maar het is een bijzondere ervaring. Een wandelsafari vertrekt altijd vanuit een van de restcamps in de vroege ochtend en dit is dus alleen mogelijk als je er ook overnacht. Draag goede schoenen met sokken, neem een hoofddeksel, zonnebrand en voldoende water en eten mee.

Een safari boek je via accommodatie of via SAN Parks. Lees meer over de verschillende soorten drives op de website van Kruger National Park en meer over de prijzen van een game drive in Kruger National Park.

Overnachten

Wel of niet overnachten in Kruger

Eén van de meest gestelde vragen door toeristen is of het de moeite waard is om in Kruger te overnachten of niet. Eén van de voordelen van overnachten in Kruger is dat je zo vroeg mogelijk op pad kan en zo laat mogelijk terug kan komen omdat je niet gebonden bent aan de tijden dat de gates open gaan en sluiten. Daartegenover staat wel dat een overnachting in Kruger niet goedkoop is. Buiten Kruger overnachten is vaak een stuk goedkoper, maar dat betekent ook dat je als ‘dayvisitor’ wordt aangemerkt en gebonden bent aan de tijden dat de poorten open zijn en dus niet tot zonsondergang bijvoorbeeld in het park kan blijven. Een georganiseerde game drive bij zonsondergang (wanneer de meeste katachtigen actief worden) is dan ook vaak uitgesloten. Daarnaast betaal je ook elke dag opnieuw de conservation fee (304 rand). Als je overnacht in Kruger zelf, dan betaal je deze ook maar dan per nacht waardoor één nacht Kruger goedkoper kan zijn dan één nacht buiten Kruger en twee maal het park bezoeken.

Tegelijkertijd hangt je keuze ook af van een stukje beleving en de tijd die je hebt. Persoonlijk zouden wij minimaal twee nachten in of nabij Kruger verblijven zodat je niet meteen na één safari door hoeft naar de volgende plek van bestemming, die vaak veel verder ligt.

Een van de private lodges rondom Kruger kan een goed alternatief zijn. Vaak kleinschalig en meestal zijn er maaltijden inbegrepen. Zo hebben wij ook overnacht in een private lodge op 40 minuten rijden van Kruger. Naast deze lodge zat ook een private game reservaat. Je vermijdt dan de drukte van Kruger en tegelijkertijd kun je wel elke dag op safari. Door ook één nacht in Kruger te overnachten, hadden we ook de kans  gehad vroeg op safari te gaan. Helaas was de game drive bij zonsondergang al volgeboekt maar anders hadden we deze ook nog kunnen regelen. De keuze hangt dus veelal af van wat je persoonlijk voorkeur is, de tijd die je in het park wilt doorbrengen en het budget, maar ook of er überhaupt nog plek is in Kruger zelf. Want dit park is ontzettend populair.

In het absolute hoogseizoen, als de Zuid-Afrikanen vakantie hebben, (half december – half januari) is accommodatie in het Kruger Park vaak al ruim van te voren volgeboekt. Je dient dan meestal wel ruim van te voren je accommodatie vast te leggen. Hou daarnaast de website van SAN Parks goed in de gaten. In drukke periodes worden er limieten gesteld aan het aantal dayvisitors die het park mogen bezoeken tussen bepaalde tijden. Het hoogseizoen begint echter al in oktober. Wil je perse in Kruger overnachten, dan doe je er goed aan om je ruim van te voren hierop al te oriënteren.

Soorten accommodatie in en rondom Kruger

In Krugerpark zijn 14 zogeheten restcamps met allerlei voorzieningen. Het type voorzieningen varieert per restcamp. Er zijn zowel mogelijkheden om te kamperen als om een huisje te boeken of een simpel klein hutje zonder voorzieningen. De mogelijkheden variëren per restcamp. De meeste restcamps liggen in het zuiden. Skukuza is het grootste maar dat is ook niet meer dan logisch. Dit is namelijk het administratief hart van het Krugerpark. Een ander populair kamp is Lower Sabie. In het noorden vind je o.a. Punda Maria, Shingwedzi en Mopani. De prijzen van de restcamps ontlopen elkaar niet zoveel. Zelf hebben we overnacht in Pretoriuskop in een simpele hut met alleen bedden. Pretoriuskop heeft, naast een Wimpy’s en een kleine winkel, niet veel aan faciliteiten te bieden.

De restcamps zijn ook toegankelijk voor ‘dayvistors’. Je kunt dan ook gebruik maken van de eetgelegenheden. Zo worden restcamps vaak gebruikt om te ontbijten en te lunchen. Je zal merken dat zeker rondom etenstijd, het er een drukte van jewelste is. Naast de restcamps zijn er ook 4 satellite camps; dit zij kleinere restcamps. Vaak met beperktere voorzieningen. Daarnaast zijn er nog 5 bushcamps en 2 bushlodges. Beiden zijn niet toegankelijk voor dagjestoeristen en liggen in een meer afgeschermde omgeving. De bushlodges zijn het meest kleinschalig.

Verder zijn er ook private lodges in/nabij Kruger. Een aantal private lodges heeft toegang tot Kruger doordat er geen hekken zijn tussen het reservaat en Kruger zelf. Let op: Lang niet alle private lodges liggen ook daadwerkelijk in Kruger. Sommigen adverteren ermee terwijl ze in werkelijkheid ver buiten de hekken liggen. Je doet er goed aan om van te voren na te gaan waar de lodge zich bevindt.

Kosten voor accommodatie

Je vindt alle accommodatie in het Kruger National Park op de officiële website van het Kruger Park. Je vindt hier niet alleen een beschrijving van de faciliteiten, de accommodatietypen maar ook de prijzen. Je kunt hier ook je accommodatie rechtstreeks boeken.

De meeste private lodges bieden een “all-in” pakket aan. Dat betekent dat alle maaltijden zijn inbegrepen en vaak ook pakketten met game drives. De prijs lijkt dan behoorlijk op te lopen, terwijl het niet perse duurder hoeft te zijn als je alle activiteiten, overnachtingen en maaltijden los zou regelen. Je doet er dus goed aan om verder te kijken dan de prijs en ook te bekijken welke activiteiten je er voor krijgt en wat je er los voor zou betalen.

Het is natuurlijk goedkoper om buiten Kruger zelf te overnachten. Je kunt dan vaak bij je accommodatie regelen dat je een georganiseerde game drive maakt of je kunt er zelf op uit.

Tips ter voorbereiding

Een aantal tips ter voorbereiding op je reis naar Krugerpark.

  • Er komt in Krugerpark malaria voor en dan voornamelijk tussen september en mei. Zorg dus voor antimalaria tabletten in deze periode en neem maatregelen tegen muggen.
  • Je moet je altijd registeren bij binnenkomst en het verlaten van het park. Laat je voucher zien van je accommodatie indien je een overnachting in het park hebt geboekt.
  • Indien je een day vistor bent, zorg dan dat je weet wat de openingstijden zijn van de gates en door welk gates je uiteindelijk weer naar buiten wilt. Controleer ook de tijden op je permiet.
  • Indien je gaat overnachten in Kruger Park, zorg dan dat je voor het sluiten van de gates in het park bent, anders kom je niet meer binnen en informeer van te voren bij je accommodatie wanneer je binnen moet zijn bij de accommodatie zelf. Ook de restcamps sluiten hun hekken op een bepaald tijdstip.
  • Er zijn nauwelijks tot geen pinautomaten in Kruger Park. Dit hoeft in principe geen probleem te zijn. Wij hebben zowel bij de accommodatie, als bij de verschillende restaurants/koffie tentjes en de winkels altijd met creditcard of door middel van pinnen kunnen betalen.
  • Zorg voor niet opvallende kleding. Dat betekent: geen knalkleuren! Daar schrikken de dieren van. Het beste kun je neutrale kleuren in de vorm van zwart, blauw, bruin, kaki of groen aan doen. Daarnaast is het aan te raden dat je meerdere lagen kleding aan hebt of mee neemt want het kan, zeker in de ochtenduren, erg koud zijn. In de loop van de dag kan het, zeker als de zon schijnt, weer een stuk warmer zijn.
  • Overnacht je in Kruger, zorg dan dat je weet wat inbegrepen is in je accommodatie, er een koelkastje is en of er de mogelijkheid is zelf een maaltijd te bereiden. Wil je zelf een maaltijd bereiden, zorg dan dat je het proviand zoveel mogelijk inkoopt van te voren. De winkels hebben wel een assortiment maar deze is beperkter dan in een reguliere supermarkt buiten Kruger.
  • Zorg tijdens een safari altijd dat je wat te eten en te drinken hebt. Hoewel er meerdere restcamps zijn met faciliteiten, kan er altijd wat gebeuren waardoor het handig is dat je wat te eten en te drinken mee hebt. Zeker in de zomer kan het ontzettend warm zijn, water is dan geen overbodige luxe. Zorg zeker tijdens een Self Drive voor voldoende water, zodat als je onverhoopt met pech langs de weg staat, je wat te drinken hebt.
  • Zonnebrand, een hoofddeksel en een zonnebril zijn geen overbodige luxe tijdens zonnige dagen en indien je van plan bent een guided game drive te doen. Je zit immers in een grotendeels open auto.
  • Lees de Code of Conduct van het Kruger Park goed door voordat je naar het park gaat.
  • Er is beperkt bereik met een mobiele telefoon in Krugerpark. Daarnaast is er slechts bij enkele restcamps wifi aanwezig.

Beste reistijd

Het gehele jaar door kun je Kruger National park bezoeken. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika het tegenovergestelde van de onze. De zomer is in december/januari en de winter in juli/augustus. In de zomermaanden is het hier aanzienlijk warmer dan in het winterseizoen. Zo is het regelmatig boven de 30 graden. Het is tegelijkertijd ook het seizoen waarbij de meeste regen valt en er dus veel vegetatie is. Vegetatie bemoeilijkt het zien van de dieren aanzienlijk, tegelijkertijd geeft het ook een mooi aanzien. Eind november tot januari worden de meeste dieren geboren. Je ziet dan veel meer kleintjes rondlopen.

In de winter is het aanzienlijk droger en dat betekent ook dat je verder kunt kijken. Het gras is laag en er zitten geen blaadjes meer aan de bomen. Daarnaast zijn dieren makkelijker te vinden omdat ze op zoek gaan naar water en zich verzamelen bij rivieren, dammen en waterplassen. Meestal verzamelen dieren zich hier in de ochtend of in de avond.

Bereikbaarheid

Krugerpark ligt op ongeveer 420 kilometer van Johannesburg. Durban en Kaapstad liggen op respectievelijk 752 kilometer en 1842 kilometer. Er zijn 9 gates waardoor je het park kunt binnen komen en verlaten vanuit Zuid-Afrika. Kijk voor actuele tijden en routebeschrijvingen op de website van Kruger National Park. 

Geschreven door Lisan Kerstens op 29 May 2017 09:21.

vliegtickets

  • Voor slechts €1081.47 naar Nelspruit Nu boeken