bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Zuid-Afrika is meestal niet het eerste land waar je aan denkt als je zelfstandig wilt gaan reizen. Veel mensen denken dat het een onveilig land is en dat er voor zelfstandige reizigers bijna geen infrastructuur is. Dit is gelukkig allebei niet waar.  De afschaffing van de apartheid in het begin van de jaren negentig heeft een positieve invloed gehad op het toerisme. Zuid-Afrika is een populaire vakantie bestemming geworden en echt niet zo onveilig als de media ons wil laten geloven. 

Algemene informatie

Zuid-Afrika (officieel: Engels: Republic of South Africa; Afrikaans: Republiek van Suid-Afrika), is een republiek in het zuiden van het Afrikaanse continent.

De totale oppervlakte van het land is 1.123.226 km2, exclusief de vroegere zogenaamde "onafhankelijke" thuislanden: Bophuthatswana, Ciskei, Transkei en Venda en de Walvisbaai. incl. deze gebieden: 1.225.765 km2.

Zuid-Afrika is daarmee 30 keer groter dan Nederland. Lesotho en Swaziland liggen ook "in" Zuid-Afrika maar zijn twee onafhankelijke koninkrijkjes. Zuid-Afrika is rijk aan delfstoffen zoals goud, uranium en diamanten. Het land staat vol van contrasten zowel in de natuur als tussen de bevolking. Dat er nu een democratie heerst wil nog niet zeggen dat de problemen daarmee opgelost zijn.  70% van het land leeft in armoede.

Zuid Afrika adverteerd zichzelf als 'de hele wereld in één land'. Eerlijk gezegd, op een goede wintersport na bied dit land werkelijk alles wat je als reiziger maar kan bedenken. Een eeuwenoude zwarte cultuur van verschillende stammen, moderne infrastructuur als gevolg van de kolonisatie, een werkelijk heerlijk klimaat doior het hele land, natuurgebieden van sub-tropische stranden tot woestijn achtig en een uitbundig dierenrijk in de honderden staats en prive wild parken.

Buiten dat is Zuid-Afrika een betaalbare bestemming, zeker voor Europese reizigers met alles van vijf sterren luxe tot en met een paradijs voor reizigers en backpackers. Er zijn zoveel goede hostels, vele met excentrieke cafés, fantastische entertainment en avonturen 'om de hoek'. Bijna alle kunnen zorgen voor huurauto's, vluchten, treinkaartjes, tours en safari's. 

Zelf ook ondervonden dat er overal B&B en hostels zijn. Vooral langs de zuidkust (garden route) zijn er veel dingen te doen en zijn er overal mogelijkheden om te slapen. De Baz Bus is Zuid-Afrika's vervoer-specialist voor backpackers die van deur tot deur, snel in en snel uit de bus willen reizen, leuk en gemakkelijk. Deze bus stopt bij de mooiste plekjes in Zuid Afrika!! Backpacken in door dit schitterende land is dus zeker een aanrader.

Flora en Fauna

Houd je van dieren, en zelfs van de wat minder aaibare varianten? Dan heeft Zuid-Afrika een leuke variatie aan reptielen.

Slangen

De meeste slangen zullen mensen uit de weg gaan en je komt ze dus ook niet zomaar tegen. Als je ze wilt zien zal je er een beetje moeite voor moeten doen en er naar informeren.

Gewone Pofadder: De gevaarlijkste gifslang van Afrika is de gewone pofadder. Dit is niet alleen omdat hij het giftigst is maar omdat hij vertrouwd op zijn schutkleur en mensen niet uit de weg gaat. Helaas werkt zijn schutkleur zo goed dat mensen regelmatig per ongeluk te dicht bij komen, dit kan hij niet waarderen en dan reageert agressief. De pofadder blaast zijn lichaam (zo komt hij ook aan zijn naam) op en zet het op het sissen. Mocht dit niet genoeg werken als afschrikmiddel dan zal er een snelle uitval volgen en beet waarbij gif in het prooi geïnjecteerd zal worden die dodelijk is.  

Gabonpofadder: In het zuiden van Soedan maar ook helemaal in het uiterste noorden noorden van Zuid-Afrika kun je de Gabonpofadder tegenkomen. De GAbonpofadder is de dikste zlag die je in heel Afrika kunt tegenkomen. De camouflage van deze slag is erg indrukwekkend en daardoor erg moeilijk te spotten. Je kunt de slang herkennen aan de vorm van de kop die de driehoekig is en erg groot.  Omdat hij moeilijk te spotten is bestaat de kans dat je hem per ongeluk tegenkomt en aan het schrikken maakt. De gabonpofadder is erg giftig, maar is over het algemeen erg rustig en zal niet snel tot aanvallen overgaan.

De black Mamba en de Green Mamba: Zijn allebei erg giftig en terrotoriaal. Ze leven dus op een en dezelfde plek. De groene Mamba vind je zelfs in tuinen. Ze gaan over het algemeen wel mensen uit de weg. De Zwarte Mamba zit liever in een droger gebied. Hij kan flink geirriteerd raken van koplampen 's nachts en dan de langsrijdende auto's aanvallen. Hou 's nachts dus je raampje dicht als je door de bush rijdt.

Andere slangen die je tegen kan komen zijn de (spitting) cobra, python en boomslang. 

Gecko's en kameleons

De gecko's vind je overal en dus ook in je kamer. Maak je geen zorgen deze beestjes zijn je beste vrienden. Ze eten muggen en vliegen zodat jij er niet door wordt lastig gevallen. Ze maken ook nog eens nauwelijks geluid. Kameleons zijn heel bijzonder en Zuid-Afrika heeft ook nog een aantal unieke soorten, vooral dwergkameleons. Je ziet ze niet als je ze niet zoekt terwijl ze overal zitten. Vooral in tuinen. Wil je er dus eens eentje zien, vraag eens rond en hou je ogen open als je weer eens staat te wachten naast een struik.

Krokodil

De nijlkrokodil komt voor in de meeste Afrikaanse meren en ?rivieren. Ze zijn wat eten betreft niet kieskeurig en eten alles wat voorhanden is. Dit kunnen dan kleine vissen zijn maar ook waterschildpadden tot grote hoefdieren die ze opwachten en meer in het water sleuren. Pas dus op bij de waterkant! Ieder jaar vallen er menselijke slachtoffers (vooral sportvissers).

Hagedissen en schildpadden

Er komen verschillende schildpadsoorten voor in Zuid-Afrika en ook een grote verscheidenheid aan hagedissen waaronder varanen.