Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Ten zuiden-westen van Minsk liggen twee bijzondere kastelen: Mir en Nesvizh. Beide kastelen zijn uniek in haar soort in Wit-Rusland en om die reden maken zij onderdeel uit van de Werelderfgoederenlijst. Het zijn de enige werelderfgoederen die louter en alleen op Wit-Russisch grondgebied staan. Beide kastelen behoorden toe tot de familie Radziwill.

Mir

Mir is een dorp circa 90 kilometer van Minsk met circa 2500 inwoners. Het is vooral bekend vanwege het kasteel dat aan de rand van het dorp ligt. De ligging aan een meer zorgt, zeker wanneer de zon schijnt, voor prachtige idyllische plaatjes. Het lijkt alsof het rood-bakenstenen kasteel zo uit een sprookjesboek is gehaald. De bouw van het kasteel begon in de 15e eeuw met de torens en de stenen muren in Gotische stijl. Later, toen de Radziwills de baas werden over het kasteel, is dit uitgebreid met luxere appartementen in de Renaissance stijl. Dit verklaart ook de mix van bouwstijlen. In de Tweede Wereldoorlog is het kasteel bezet door de Duitsers en werd het gebruikt als een ghetto voor Joden, in afwachting van hun deportatie. Mir was in die tijd namelijk een overwegend Joodse gemeenschap.Je kunt de binnenplaats van het kasteel gratis bezoeken. Voor het historisch museum betaal je een entreeprijs van circa 10 BYN. Een audioguide (ook in het Engels) is te huur voor 2 BYN. In de kelders bevindt zich een restaurant, Knyazheskiy dvor, met lokale gerechten. Dit restaurant is dagelijks geopend vanaf 09:00 tot 23:00. Het is een aanrader om hier te eten. Ook is het mogelijk om in het kasteel te slapen. Er is namelijk een in hotel gevestigd. Kijk voor meer informatie over openingstijden, het hotel en het restaurant op de website van kasteel Mir.

Het kasteel en de omgeving lenen zich goed voor een wandeling. Vanaf de overzijde van het meer heb je prachtig uitzicht op het kasteel. Als je toch hier bent, dan kun je ook een rondje lopen door Mir zelf. Vanaf het kasteel loopt een pad met kinderkopjes naar het centrale plein. Je zult zien dat hier totaal andere soorten huizen staan dan in een stad als Minsk. Ook vind je hier zowel een Orthodoxe kerk, als een katholieke kerk als een synagoge. De Joodse wijk is achter het hotel Mir, dat gelegen is aan het centrale plein. Daar vind je trouwens ook een café en een pinautomaat. Ten noorden van het kasteel, achter een aantal bomen, ligt de Joodse begraafplaats.


Nesvizh

Ongeveer 120 kilometer van Minsk, ligt de stad zelf Nesvizh. In Nesizh staat het kasteel dat een van de belangrijkste residenties was van de familie Radziwill in de tijd van het Pools-Litouwse Gemenebest. Het kasteel is gebouwd in 1584 en heeft 170 kamers gekend. Tot de Sovjet invasie in 1939,  woonde de familie Radziwill in dit kasteel. Daarna is het gebruikt als sanatorium.  

Het kasteel ligt aan de rivier en wordt omringd door circa 100 hectare grond. Deze kasteeltuin is zeker de moeite waard om door heen te wandelen. In het kasteel is een museum gevestigd. De entree bedraagt 13 BYN en een audioguide is te huur voor 3 BYN. Je ziet een selectie van de vertrekken van het kasteel en komt onder meer langs de trofeeën van de jacht, de slaapkamer, de balzaal enzovoort. Natuurlijk zie je overal portretten hangen. In het kasteel is ook een restaurant gevestigd. Kijk voor meer informatie over openingstijden op de website van kasteel Nesvizh.

Nesvizh zelf kent een populatie van circa 14.300 inwoners. Aan het marktplein staat het stadhuis, dt je ook van binnen kunt bezichtigen voor 3 BYN. Tussen het marktplein en het kasteel in, ligt de Corpus Christi kerk. Hier vind je de graftombe van de Raziwill familie. Het interieur is prachtig en kleurrijk.

Vervoer naar Mir en Nesvizh

Vanuit het centrale busstation Minsk rijden er bussen naar zowel Mir als Nesvizh. Het is echter aan te bevelen met de auto te gaan daar een busrit naar Nesvizh enkele reis circa 3 uur duurt. Een enkele reis naar Mir duurt circa 2 uur. Met de auto bedraagt de reistijd respectievelijk 1,5 uur en 1 uur. Vanuit Minsk is het mogelijk om een gids en vervoer te regelen waardoor je beide kastelen in één dag kunt doen. Het beste kun je dit met meerdere personen regelen daar de meeste tourbureaus voor groepen tot 3 personen hetzelfde bedrag vragen. Reken voor een dagtrip naar Nesvizh en Mir met eigen vervoer en privé gids op circa 380-400 BYN (omgerekend circa 170-180 euro). Een suggestie is Minsk Guide Andrei Burdenkov, die als privé gids onder meer deze tour aan biedt.