Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 181.37 naar Minsk Nu boeken

Minsk is een stad die rust uitademt, ondanks haar 1,9 miljoen inwoners. Bebouwing is afgewisseld met veel groen. Hoewel er nog weinig van de oorspronkelijke stad over is, vind je ook hier de kenmerkende symmetrische bebouwing van de voormalige Sovjetstaten. Minsk is nog niet gericht op Engelstalige toeristen maar ook hier zie je dat er langzamerhand verbetering in komt en de stad steeds toegankelijk wordt voor deze groep.

Bezienswaardigheden

Het moderne centrum van Minsk

Hoewel een echt stadshart ontbreekt, is het centrum van Minsk geconcentreerd tussen twee bekende pleinen. Aan de ene kant het Onafhankelijkheidsplein (Nyezalyezhnastsi) en aan de andere kant het Overwinningsplein (Pobyedy). Beide pleinen worden verbonden door de brede Prospekt Nyezalyezhnastsi. Dit is niet voor niets een populaire route die veel toeristen wandelen, omdat je op deze manier een aantal belangrijke pleinen, monumenten en bezienswaardigheden van Minsk ziet.

Het Onafhankelijkheidsplein dankt zijn naar aan het feit dat hier op 19 september 1991 de Republiek Wit-Rusland werd uitgeroepen. Tot die tijd werd het het Lenin-plein genoemd. Niet zo verwonderlijk dat je hier op dit plein nog steeds één van de weinig overgebleven standbeelden van Lenin kunt vinden. Pal voor het Regeringsgebouw. Hoewel menig toerist dit standbeeld op de foto wil hebben, is het verboden om dit beeld te fotograferen. De ene stroming zegt omdat je beelden van Lenin niet zou mogen fotograferen. Vermoedelijk is dit verhaal een eigen leven gaan leiden want het is verboden om overheidsgebouwen te fotograferen en dit beeld staat dan ook wat dat betreft op een ongelukkige plek. De architectuur op en rondom dit plein is een goed voorbeeld van het tijdperk waarin Stalin overheerste. Op het plein staat ook een fontein. Dit wordt ook wel de Onafhankelijkheidsfontein genoemd. Naast het regeringsgebouw staat de Kerk van St Simon en St Helena. Deze rode kerk is gebouwd tussen 1908 en 1910 maar heeft niet altijd dienst gedaan als een kerk. Zo is er ook een tijdje een theater in gevestigd geweest en is het gebruikt als een filmstudio. Desalniettemin heeft deze kerk alle revoluties overleefd en worden er ook vandaag de dag nog verschillende diensten gehouden.

Prospekt Nyezalyezhnastsi is dé boulevard van Minsk. Ook hier zie je de kenmerkende bouw van het Stalinistische tijdperk terug. Het is een populaire boulevard om doorheen te slenteren en je zal zien dat het hier haast altijd druk is. Ook zul je hier vele winkels vinden en natuurlijk restaurants. Op nummer 17 vind je het KGB gebouw; de veiligheidsdienst van Wit-Rusland

Aan de overkant van de rivier ligt het Overwinningsplein. Kenmerkend is de 40-meter hoge Obelisk die in het midden staat. Het monument is in 1954 geplaatst. Op 3 juli 1961 is het vuur aangestoken op de 17e verjaardag van de bevrijding van Minsk na de Tweede Wereldoorlog en is sindsdien altijd aangebleven. Onder het plein bevindt zich een passage naar het gelijknamige metrostation. Hier is ook exact onder het monument een memorial hall gevestigd.

Zowel het Onafhankelijkheidsplein als het Overwinningsplein zijn beiden met de metro te bereiken. Het Onafhankelijkheidsplein heeft als metro station Ploshchad Lenina en het Overwinningsplein heeft als metrostation Ploshchad Pobedy. Beide pleinen zijn tevens met elkaar verbonden door buslijn 100. Een leuke sightseeing route.

Het oude centrum van Minsk

Net als vele voormalige Sovjet-steden, bevindt het oude centrum zich elders dan het moderne centrum. Het hart van het oude centrum is gesitueerd rondom de straat Nemiga. Circa 10 eeuwen geleden is hier de stad Minsk oorspronkelijk gesticht. In dit gedeelte vind je veel kerken en kathedralen zoals de Kathedraal van de Heilige Geest (3 Kirilla i mefodya). Deze kathedraal is oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw en deed lange tijd dienst als een vrouwenklooster van de Benedictijnen Orde. Later is het in handen gekomen van de Russisch-orthodoxe kerk en werd het een mannenklooster. In deze kerk vind je prachtige iconen. Op loop afstand is de St Petrus en St Paulus Kathedraal te vinden. Dit is de oudste kerk in Minsk die heden ten dage nog steeds haar functie als kerk vervuld. Ook deze kerk is niet altijd een kerk geweest. In de jaren '30 heeft Stalin de kerk gesloten en heeft er onder meer een viswinkel in gezeten. Pas eind 20ste eeuw was het weer voor publiek als kerk toegankelijk.

Aan het Svobody plein is de City Hall gevestigd. Oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw, maar in de 19e eeuw is het gebouw vernietigd. Pas in 2004 is er een reconstructie gebouwd op diezelfde plek als waar het origineel stond. Voor de hal staat een standbeeld van de vroegere paardenkoets van het stadsbestuur. Ook vind je hier een klein marktje met souvenirs.

Trinity en Island of Tears

Aan de overzijde van de rivier vind je aan de oever een oud pittoresk buurtje, genaamd Trinity.  Huisjes in prachtige kleuren en de smalle straatjes zijn kenmerkend voor dit deel van Minsk. Hoewel dit deel van Minsk in de 13e eeuw is ontstaan, zie je heden ten dage een reconstructie. Toch laat het heel duidelijk zien hoe het vroegere Minsk eruit heeft gezien. Hier leefden voornamelijk arbeiders, handwerkers en handelaars. Vandaag de dag vind je hier restaurants, barretjes en souvenirwinkeltjes. Ook nu nog kun je in deze winkeltjes handgemaakte souvenirs kopen. Het is een oase van rust, midden in de stad. Aan de rand van de wijk, ligt Island of Tears. Op dit eilandje staat een kapel ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten tijdens de oorlog in Afghanistan in de jaren 1979 tot 1988. De muren van de kapel bestaan uit sculpturen van moeders en weduwen die wachten tot hun geliefden terugkeren. Iets verderop vind je een beeld van een huilende engel.

Museum van de Groot Vaderlandse Oorlog

Het Museum van de Groot Vaderlandse Oorlog, bij ons wel beter bekend als de Tweede Wereldoorlog, is niet alleen een indrukwekkend gebouw maar bevat ook een indrukwekkende collectie. Sinds 2014 is het museum op haar huidige locatie gevestigd, aan de Prospekt Pobediteley 8. De entree is een herdenkingsmonument in de vorm van een obelisk.  Het gebouw heeft een koepel. Onder deze koepel bevindt zich een indrukwekkende memorial hall met alle namen van zij die vielen tijdens de gevechten in naam van Wit-Rusland. De expositie is interactief en een groot deel is gewijd aan het Wit-Russische verzet. Je vindt hier allerlei attributen, kleding maar ook wapens en oorlogsvoertuigen.  Alles staat goed in het Engels aangegeven.  Een deel van het museum gaat ook over de verhalen achter de personen uit het Wit-Russische verzet. Dat is iets minder interessant voor ons.

De entree bedraagt 7 BYN. De openingstijden zijn van dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00-18:00. Op woensdag is het museum van 10:00-20:00 geopend. Om foto's te mogen maken, dien je 1,50 BYN extra te betalen. Vanaf de metrohalte Frunzienskaya is het circa 20 minuten lopen naar het museum. Onder andere buslijn 1 stopt voor de deur. Deze rijdt ook door het moderne centrum.

Nationale bibliotheek en uitkijkplatform

De nationale bibliotheek is tegenwoordig het symbool van Minsk. Dit modernistische gebouw, lijkend op een kubus, is geopend in 2006. Het ligt ver buiten het centrum. Toeristen komen hier niet zozeer voor het gebouw zelf, maar voor het uitkijkplatform op de 22ste verdieping. De entree voor het uitkijkplatform is niet aan de voorkant van het gebouw, maar aan de achterkant. Je loopt rechtsom langs het gebouw en je loopt vanzelf tegen de kassa aan.Omdat het platform zich in de open lucht bevindt, kan het er koud zijn!

Het platform is dagelijks geopend van 12:00 tot 23:00. De laatste lift gaat om 22:30 omhoog. Elke laatste maandag van de maand is het uitkijkplatform gesloten vanwege schoonmaakwerkzaamheden. Een ticket kost 3 BYN. Kijk op de website van de nationale bibliotheek van Minsk voor actuele openingstijden en prijzen. De bibliotheek is gevestigd aan de Prospekt Nyezalyezhnastsi 116. Dit is circa 5 minuten lopen vanaf het metrostation Moskovskaya. Bij het uitkijkplatform is ook een café gevestigd waar je wat kan drinken met wat lekkers.

Nationaal Historisch en Cultureel Museum

Het nationaal Historisch en Cultureel Museum neemt je mee terug de geschiedenis in. Helaas is er niet veel bewaard gebleven en het is vooral een verzameling van objecten en schilderijen waarbij enige uitleg in het Engels ontbreekt. Het kan zijn dat als je een travel agency in de armen hebt genomen voor het regelen van je Letter of Inivitation dat je een gratis bezoek aan het museum aangeboden krijgt. Het museum is dagelijks geopend van 10:00-19:00 en de entree bedraagt 1,50 BYN. Het museum is gevestigd aan de Karla Marksa 12 en is op loopafstand van het station Ploshchad Lenina.

Minsk Arena

De Minsk Arena is het sportcomplex van Minsk. Op dit complex liggen het ijshockeystadion van Dinamo Minsk, een ijsbaan en een wielerbaan. Mocht je in het ijshockeyseizoen een bezoek aan Minsk brengen, dan kun je overwegen om een wedstrijd te bezoeken. De tickets zijn namelijk eenvoudig te bestellen via Ticket Pro en niet zo heel erg prijzig. Je zet de website op Engels en zoekt vervolgens op "Minsk Arena". Dan zul je alle evenementen in de Minsk Arena te zien krijgen en dus ook de ijshockey wedstrijden. Helaas is dit alleen in Cyrillisch schrift maar wie dat kan lezen, komt een heel eind. Je kunt met creditcard betalen.

Eten en drinken

De Wit-Russische keuken lijkt sterk op de Russische en Oekraïense keuken. Voor lokale gerechten zijn de volgende restaurants aan te bevelen:

  • Talaka. Rakovskaya Street, 18. Helaas vaak vol gereserveerd. Mocht je geen tafeltje kunnen krijgen dan is in de buurt menig ander restaurant te vinden.
  • Rakovsky Brovar. Vitebskaya 10. Dit is een brouwerij en tevens een sportcafé. Je kunt hier dus allemaal lokale bieren drinken en tegelijkertijd nationale gerechten eten.
  • U Franziska. Prospekt Nyezalyezhnastsi 19. Gevestigd in een kelder. Lekker knus en ook hier vind je allerlei nationale gerechten. Vaak moet je ze wel los bestellen om één volledige maaltijd te kunnen combineren.
  • Vasilki. Prospekt Nyezalyezhnastsi 89. Er zijn meerdere vestigingen. Traditionele gerechten. Zowel geschikt voor ontbijt, lunch en diner.

Ook hebben de bekende fastfoodketens haar intrede gedaan in Minsk. Daarnaast vind je tegenover de Minsk-Arena een grote shoppingmall met een foodcourt. Hier zit bijvoorbeeld ook een Georgisch restaurantje. Verder heeft het gemiddelde hotel in Minsk ook meerdere restaurants "in huis". Zeker als het erg koud is in de winter en je niet meer op zoek wil naar een restaurant, is dit een uitkomst.

Accommodatie

In Minsk zijn diverse hostels gevestigd. Daarnaast kun je veel appartementen huren. De hotels in Minsk variëren in prijs. Voor een gemiddeld hotel betaal je ongeveer 60 euro. Het kan raadzaam zijn je hotel via een travel agency te laten regelen zodat je verzekerd bent van een uitnodiging voor je visum indien je langer dan 5 dagen in Wit-Rusland wilt verblijven.

Vervoer naar en in Minsk

Het hoofdvliegveld is National Airport Minsk, ook wel bekend als Minsk-2. Het vliegveld ligt circa 43 kilometer van Minsk zelf af. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegt Belavia rechtstreeks. Hou er rekening mee dat als je naar Minsk wilt reizen, je alleen recht hebt op een visumvrije entree als je maximaal 5 dagen in Wit-Rusland verblijft. Lees meer over het aanvragen van een visum voor Wit-Rusland. Hoewel er bussen rijden vanaf het vliegveld naar Minsk centrum, is het een kleine uitdaging om met het openbaar vervoer te reizen. Je bent minimaal één uur onderweg, de bussen rijden niet vaak en het is lastig de haltes te vinden. Voor meer informatie over bussen vanaf Minsk 2 Airport kun je kijken op de site van het vliegveld. Het is om die reden dat mensen het gemak van een privé shuttle verkiezen boven het openbaar vervoer en ik kan het je ook van harte aanbevelen. Als je je uitnodigingen via een Travel Agency hebt geregeld dan kun je via deze zelfde organisatie ook een shuttle regelen. De prijzen variëren van 20 tot 45 euro, maar je zal niet meer dan 35 euro kwijt mogen zijn als je een taxi regelt op het vliegveld.

In Minsk zelf is er een uitgebreid netwerk van bussen, trolleybussen en metro. Er zijn twee metrolijnen die elkaar kruizen bij de halten Kupalovskaya/Oktyabrskaya. De rode lijn rijdt van het noordoosten naar het zuidwesten en de blauwe lijn rijdt van het westen naar het zuidoosten. De metrostation zijn mooi gedecoreerd. Helaas worden er zowel Wit-Russische als Russische namen voor de stations gebruikt waardoor het niet altijd op voorhand duidelijk is welk station je voor welke bezienswaardigheid moet hebben omdat de Latijnse vertaling niet altijd uitgaat van de Wit-Russische naam.

Als je van plan bent om veel met het openbaar vervoer te reizen, dan is een kaart geldig voor meerdere dagen een optie. Het is alleen ingewikkeld om er een te halen daar je niet alleen het aantal dagen kan kiezen dat deze kaart geldig is, maar ook het aantal vervoersmiddelen waarvoor je hem wil gebruiken en of je al dan niet met de metro wilt reizen. Vraag je accommodatie om hulp want het scheelt enorm veel gedoe en de rijen voor de loketten voor losse kaartjes kunnen lang zijn. In de bus koopt je je kaartje bij een kiosk of bij de buschauffeur. Let op dat je in de bus ALTIJD je kaartje moet afstempelen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Indien je met een pasje reist, dan hoef je alleen 'in te checken' en niet zoals bij ons ook 'uit te checken'.

Er zijn twee handzame apps die offline werken en waarmee je je weg kan vinden in Minsk. Deze apps zijn in ieder geval beschikbaar voor Anroid. Met de app "Minsk Guide" kun je zelf routes samenstellen en door middel van het bekijken van de kaart ook zien vanwaar bepaalde bussen of metrolijnen vertrekken. Vertrektijden van de diverse vervoersmiddelen kun je offline raadplegen via de app "Transport in Minsk".